Cholesterol HDL twoim sojusznikiem w walce z miażdżycą i chorobą wieńcową
Cholesterol kojarzy się nam zwykle z niezdrowymi tłuszczami, a w konsekwencji obciążeniem organizmu i chorobami. Obok złego cholesterolu – LDL, istnieje jednak tzw. dobry cholesterol – HDL.
Cholesterol kojarzy się nam zwykle z niezdrowymi tłuszczami, a w konsekwencji obciążeniem organizmu i chorobami. Obok złego cholesterolu – LDL, istnieje jednak tzw. dobry cholesterol – HDL.
Co oznacza skrót HDL?
HDL to skrót od ang. High Density Lipoprotein, co oznacza cholesterol o dużej gęstości. Jest on zbawienny dla naszego zdrowia, ponieważ zapobiega osadzaniu się nadmiaru tłuszczu w naczyniach krwionośnych, chroniąc nas tym samym przed chorobami serca. HDL przenosi zły cholesterol do wątroby, gdzie zostaje przetworzony.
HDL – normy
Aby dowiedzieć się, ile dobrego cholesterolu mamy w organizmie, należy zrobić badanie krwi, którego wynik zależy od płci. W przypadku kobiet prawidłowa wartość cholesterolu HDL waha się od 40 do 80 mg/dl, zaś u mężczyzn wynosi 35-70 mg/dl. Co ciekawe, przekroczenie górnej granicy nie jest niczym złym, bowiem im więcej HDL, tym lepiej.
Produkty, które zawierają cholesterol HDL
Pierwszy krok, jaki należy podjąć w celu zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu, to zamiana tłuszczy zwierzęcych na tłuszcze roślinne. Zmiana nawyków jest najtrudniejsza w początkowej fazie. Rano zamiast smarować kanapkę masłem, wybierzmy margarynę, na nią natomiast połóżmy plaster wędliny drobiowej bądź indyczej zamiast wieprzowiny. Na obiad warto wybrać ryby – te tłuste, takie jak łosoś, węgorz czy pstrąg tęczowy, zawierają bardzo dużo HDL, więc są jak najbardziej pożądane w naszej diecie. Jeśli zastąpimy nimi mielonego czy schabowego, nasz organizm nam z pewnością podziękuje.
Jakich produktów nie jeść?
Na pewno konieczna jest rezygnacja ze słodyczy lub ograniczenie spożywanych porcji do minimum. Fast foody, pieczywo z mąki oczyszczonej, sery żółte, topione i pleśniowe o dużej zawartości tłuszczu, a także alkohol z pewnością nie przyczynią się do wzrostu HDL w naszym organizmie.
Skutki niedoboru HDL w organizmie
Jeśli nie zadbamy o prawidłową wartość cholesterolu HDL, grozi znam miażdżyca oraz choroba wieńcowa. Serce i wątroba przestają pracować tak, jak powinny. Niedobór cholesterolu wpływa również na produkcję hormonów płciowych, na rozwój mózgu. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci do 3. roku życia.
Walka z cholesterolem powinna być przede wszystkim świadoma. Nie każdego musimy unikać.
- Nie każdy rodzaj cholesterolu jest zły we krwi. HDL to tzw. dobry cholesterol.
- Dieta i sport to najważniejsze sposoby walki z podwyższonym złym cholesterolem.
- Amarantus pomaga w obniżeniu złego cholesterolu.