Przepis na bułeczki z szafranem, risotto i makaron w sosie szafranowym
Najdroższą przyprawę świata – szafran – można wykorzystać do przyrządzenia sosów. Idealnie smakują z risotto lub z makaronem. Bardzo smaczne są też bułeczki z szafranem przygotowane z ciasta drożdżowego.
Najdroższą przyprawę świata – szafran – można wykorzystać do przyrządzenia sosów. Idealnie smakują z risotto lub z makaronem. Bardzo smaczne są też bułeczki z szafranem przygotowane z ciasta drożdżowego.
Szafran – najdroższa przyprawa świata – ma miodowy smak z goryczką określaną jako metaliczna. Nadaje daniom pomarańczowy kolor. Najczęściej wykorzystuje się go do sosów, zup, a także do deserów.
Bułeczki z szafranem
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 17 g suchych drożdży,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 100 g masła,
- 1 kg mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 g szafranu.
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed włożeniem ich do piekarnika.
Czas przygotowania: około 3 godzin
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Roztop masło i pozostaw je do przestygnięcia.
- Zmiel twaróg (np. w maszynce do mięsa) trzykrotnie.
- Wymieszaj mąkę i drożdże.
- Dodaj do nich pozostałe składniki (oprócz masła) i wymieszaj.
- Wlej do masy przestudzone masło.
- Zacznij wyrabiać ciasto dotąd, aż będzie elastyczne i miękkie.
- Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Objętość ciasta powinna zwiększyć się dwukrotnie.
- Zagnieć ciasto ponownie, a następnie uformuj z niego bułeczki.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw miedzy nimi odstęp około 3-4 cm, aby nie zrosły się w trakcie pieczenia.
- Przykryj bułki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na czas podwojenia ich objętości, czyli około 40 minut.
- Posmaruj każdą jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Pozostaw bułki do ostygnięcia, a następnie rozdziel je.
Makaron w sosie szafranowym – przepis
Składniki:
- 120 g makaronu,
- 125 ml śmietanki kremówki 36%,
- 200 g cukinii,
- starty parmezan,
- 1 łyżka masła,
- szczypta nitek szafranu,
- 4-5 listków bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: 15-20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię, a następnie pokrój ją na cienkie plasterki.
- Wymieszaj śmietankę, szafran, pieprz i sól.
- Ugotuj makaron al dente. Zostaw 3 łyżki wody z gotowania.
- Roztop masło na patelni.
- Dodaj do niego cukinię i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Podsmażaj przez około 5 minut dotąd, aż cukinia nieco się zrumieni i zmięknie.
- Odcedź makaron i włóż go na patelnię.
- Dolej wodę z makaronu i śmietankę.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Gotuj makaron z sosem przez minutę. Zestaw patelnię z ognia, kiedy będzie gęsty.
- Wymieszaj całość z bazylią.
- Podawaj makaron posypany parmezanem.
Przepis na risotto z szafranem
Składniki:
- 1 filiżanka ryżu krótko- lub średnioziarnistego, np. Arborio, Padano lub Baldo,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3-4 filiżanki bulionu,
- 1/3 filiżanki wytrawnego białego wina,
- szczypta nitek szafranu,
- tarty parmezan.
Czas przygotowania: około 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w piórka.
- Zeszklij ją na oliwie.
- Do cebuli dodaj ryż i smaż go dotąd, aż jego ziarna staną się przezroczyste.
- Wlej wino na patelnię i poczekaj aż wyparuje.
- Po tym czasie stopniowo podlewaj risotto gorącym bulionem. Dolewaj wywar dopiero, gdy poprzednia porcja zostanie w całości wchłonięta przez ryż.
- Gotuj całość dotąd, aż ryż będzie ugotowany al dente.
- Pod koniec gotowania dodaj szafran.
- Podawaj risotto posypane parmezanem.
Smacznego!