Łatwe potrawy z ryżu dla dzieci: ryż na słodko z jabłkami, owocową polewą i czekoladą
Deser ryżowy można zrobić z jabłek. Owoce wystarczy pokroić w kostkę, doprawić cynamonem i zapiec w piekarniku. Ryż dobrze smakuje z czekoladą oraz polewą z truskawek, porzeczek, malin i jagód.
Szukcie inspiracji na pyszne posiłki w czasie "narodowej kwarantanny"? Proponujemy deser ryżowy z jabłek. Owoce wystarczy pokroić w kostkę, doprawić cynamonem i zapiec w piekarniku. Ryż dobrze smakuje z czekoladą oraz polewą z truskawek, porzeczek, malin i jagód.
Do deserów ryżowych można dodać bitą śmietanę, suszone śliwki, morele i rodzynki. Po przełożeniu ryżu do pucharków lub miseczek do ozdoby warto użyć kolorowej posypki.
Ryż z jabłkami, cynamonem i słodką śmietaną, krok po kroku
Składniki (na 2 porcje):
- 1 woreczek ryżu,
- 2 jabłka,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki śmietany 36 procentowej (do deserów),
- 250 mililitrów mleka (1 szklanka),
- 1 łyżka cukru,
- 125 mililitrów wody (pół szklanki).
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- W rondlu zagotuj mleko z cukrem.
- Dodaj ryż i gotuj około 3 minuty.
- Wlej śmietanę, wymieszaj i odstaw z ognia.
- W oddzielnym rondlu wlej wodę.
- Jabłka obierz ze skórki i usuń pestki.
- Owoce pokrój w kostkę, dodaj do wody i dopraw cynamonem.
- Gotuj na małym ogniu około 5 minut.
- Do małego naczynia żaroodpornego układaj na przemian 1 łyżkę jabłek, 1 łyżkę cynamonu (aż skończą się składniki).
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz jabłka z ryżem 10-15 minut.
- Całość lekko oprósz cynamonem.
Smacznego!
Ryż z owocową polewą, krok po kroku
Składniki (na 2 porcje):
- 1 woreczek ryżu,
- 10 truskawek,
- 10 malin,
- 15 jagód,
- 15 porzeczek,
- opakowanie jogurtu naturalnego (210 gramów),
- 500 mililitrów mleka,
- 3 łyżki cukru.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mleko wylej do garnka.
- Dodaj 1 łyżkę cukru i zagotuj.
- Włóż worek ryżu i gotuj 12 minut.
- Zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut (nie wyjmując torebki z mleka).
- Truskawki, maliny, jagody i porzeczki zmiksuj blenderem.
- Dodaj jogurt naturalny, 2 łyżki cukru i wymieszaj.
- Ryż przełóż do miseczek lub pucharków.
- Polej z wierzchu owocowym sosem.
- Deser możesz ozdobić kawałkiem pomarańczy lub suszonej moreli.
Smacznego!
Ryż z czekoladą, krok po kroku
Składniki (na 2 porcje):
- 1 woreczek ryżu,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (albo gorzkiej),
- 1 łyżka masła,
- 500 mililitrów mleka,
- 1 łyżka śmietany 12 procentowej,
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj mleko w rondlu.
- Dodaj ryż i gotuj 15 minut.
- Rozetnij woreczek i wysyp ryż do mleka.
- Dodaj masło, czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę.
- Wymieszaj delikatnie składniki.
- Przełóż ryż do pucharków i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
- Na szybki obiad można przygotować jajeczną frittatę, serwowaną w postaci przypominających pizzę trójkątów z sosem czosnkowym. Przepisy na szybki obiad.
- Filet z piersi z kurczaka nie musi być nudny. Co przygotować z piersi z kurczaka?