Reklama

Szukcie inspiracji na pyszne posiłki w czasie "narodowej kwarantanny"? Proponujemy deser ryżowy z jabłek. Owoce wystarczy pokroić w kostkę, doprawić cynamonem i zapiec w piekarniku. Ryż dobrze smakuje z czekoladą oraz polewą z truskawek, porzeczek, malin i jagód.

Reklama

Do deserów ryżowych można dodać bitą śmietanę, suszone śliwki, morele i rodzynki. Po przełożeniu ryżu do pucharków lub miseczek do ozdoby warto użyć kolorowej posypki.

Ryż z jabłkami, cynamonem i słodką śmietaną, krok po kroku

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 woreczek ryżu,
  • 2 jabłka,
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki śmietany 36 procentowej (do deserów),
  • 250 mililitrów mleka (1 szklanka),
  • 1 łyżka cukru,
  • 125 mililitrów wody (pół szklanki).

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  • W rondlu zagotuj mleko z cukrem.
  • Dodaj ryż i gotuj około 3 minuty.
  • Wlej śmietanę, wymieszaj i odstaw z ognia.
  • W oddzielnym rondlu wlej wodę.
  • Jabłka obierz ze skórki i usuń pestki.
  • Owoce pokrój w kostkę, dodaj do wody i dopraw cynamonem.
  • Gotuj na małym ogniu około 5 minut.
  • Do małego naczynia żaroodpornego układaj na przemian 1 łyżkę jabłek, 1 łyżkę cynamonu (aż skończą się składniki).
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz jabłka z ryżem 10-15 minut.
  • Całość lekko oprósz cynamonem.

Smacznego!

Ryż z owocową polewą, krok po kroku

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 woreczek ryżu,
  • 10 truskawek,
  • 10 malin,
  • 15 jagód,
  • 15 porzeczek,
  • opakowanie jogurtu naturalnego (210 gramów),
  • 500 mililitrów mleka,
  • 3 łyżki cukru.

Czas przygotowania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mleko wylej do garnka.
  • Dodaj 1 łyżkę cukru i zagotuj.
  • Włóż worek ryżu i gotuj 12 minut.
  • Zdejmij z ognia i odstaw na 15 minut (nie wyjmując torebki z mleka).
  • Truskawki, maliny, jagody i porzeczki zmiksuj blenderem.
  • Dodaj jogurt naturalny, 2 łyżki cukru i wymieszaj.
  • Ryż przełóż do miseczek lub pucharków.
  • Polej z wierzchu owocowym sosem.
  • Deser możesz ozdobić kawałkiem pomarańczy lub suszonej moreli.

Smacznego!

Ryż z czekoladą, krok po kroku

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 woreczek ryżu,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (albo gorzkiej),
  • 1 łyżka masła,
  • 500 mililitrów mleka,
  • 1 łyżka śmietany 12 procentowej,
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj mleko w rondlu.
  • Dodaj ryż i gotuj 15 minut.
  • Rozetnij woreczek i wysyp ryż do mleka.
  • Dodaj masło, czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę.
  • Wymieszaj delikatnie składniki.
  • Przełóż ryż do pucharków i posyp wiórkami kokosowymi.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama