Jak samodzielnie przygotować mięso w solance, czyli słynne pastrami?
Pastrami jest przetworem mięsnym, przyrządzanym najczęściej z wołowiny, a niekiedy również, z wieprzowiny, baraniny lub indyka. Najpopularniejszy rodzaj tego produktu mięsnego przygotowany jest z mostka wołowego. Pastrami dobrze sprawdza się jako główny składnik pizzy i burgera.
Pastrami jest przetworem mięsnym, przyrządzanym najczęściej z wołowiny, a niekiedy również, z wieprzowiny, baraniny lub indyka. Najpopularniejszy rodzaj tego produktu mięsnego przygotowany jest z mostka wołowego. Pastrami dobrze sprawdza się jako główny składnik pizzy i burgera.
Nazwa pastrami pochodzi od tureckiego słowa „pastrima”, co oznacza prasowane mięso. Mimo swoich tureckich korzeni, pastrami rozpowszechniło się pod koniec XXI w. za sprawą Żydów, którzy w tym czasie masowo emigrowali do Stanów Zjednoczonych.
Domowe pastrami – przepis
Pastrami, nazywane również soloną wołowiną, można kupić gotowe w sklepie mięsnym lub samodzielnie przygotować w warunkach domowych. W tym celu należy zaopatrzyć się w takie składniki, jak:
- 2 kg mostka wołowego, pozbawionego kości i tłuszczu,
- 500 g soli kuchennej,
- 300 g cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 łyżeczki kolendry (jedna do zalewy, druga do marynaty),
- 1 łyżeczka imbiru,
- 8-10 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 główka czosnku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- musztarda,
- 1 duża cebula lub 2 małe,
- 3 liście laurowe.
Czas przygotowania: ok. 4 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Na początek do garnka wlej ok. 3-4 litry wody, dodaj do niej: sól, pieprz, cukier i wszystkie przygotowane przyprawy, a następnie zagotuj, doprowadzając do wodę do wrzenia.
- Przygotowane mięso włóż do zamykanego pojemnika wraz z posiekanym czosnkiem i cebulą, a następnie zalej schłodzoną solanką,
- Mięso przechowuj w lodówce przez ok. 7 dni, codziennie obracając (najlepiej szczypcami).
- Po dwóch tygodniach wyjmij mięso z pojemnika i dokładnie opłukaj w zimnej wodzie.
- Przed dalszą obróbką mięsa zamarynuj je w musztardzie, wędzonej papryce, cynamonie, pieprzu i kolendrze.
- Następnie piecz w piekarniku lub na grillu elektrycznym przez ok. 3 godziny.
Pastrami – propozycje podania
Pastrami można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dużą popularnością cieszą się kanapki z pastrami, które zastępuje tradycyjną wędlinę. Ten produkt mięsny dobrze sprawdzi się również do przygotowania pizzy na włoskim cieście, a także amerykańskiego burgera. Pastrami można dodać także do orzeźwiającej sałatki z granatem, ogórkiem i sosem bazyliowym.