Reklama

Domowy majonez robiony jest m.in. z surowych żółtek jak. Ze względu na ryzyko zarażenia się salmonellozą i alergię pokarmową należy ostrożnie podchodzić do potraw, które zawierają surowe jaja. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.

Reklama

Salmonella nie przenika do mleka matki, ale może osłabić ją na tyle, że pokarm zaniknie. Alergeny obecne w jajach są ponadto częstą przyczyną wysypek, biegunek i wymiotów u dzieci karmionych piersią.

Produkty zawierające surowe jajka mogą wywoływać salmonellozę

Jednym ze składników domowego majonezu są surowe żółtka jaj. Ponieważ na skorupkach jaj mogą bytować bakterie salmonelli, należy zawsze przed użyciem, wyparzać jajo przez 10-20 sekund we wrzącej wodzie. Nie powinno ono mieć potem kontaktu z opakowaniem, w którym znajdowało się przed wyparzeniem, ponieważ na opakowaniu też mogą być bakterie. W wielu przypadkach nie można mieć pewności, czy przed dodaniem jajka do potrawy zostało ono wyparzone. Wtedy najlepiej powstrzymać się od zjedzenia jej. Bezpieczniejsze pod tym względem są produkty, np. majonezy, wyprodukowane przemysłowo ze sproszkowanych żółtek oraz domowe majonezy z żółtek gotowanych.

Zakażenie bakterią salmonelli objawia się silnymi mdłościami, wymiotami i biegunką. Objawy te mogą pojawić się już w ciągu 5 godzin po spożyciu posiłku, mogą też wystąpić w drugiej dobie po zjedzeniu potrawy zakażonej salmonellą. Chociaż salmonella nie przenika do mleka matki, zatrucie pokarmowe u matki karmiącej piersią może źle odbić się na jakości jej pokarmu, a nawet doprowadzić do odwodnienia i zaniku pokarmu.

Surowe jaja mogą alergizować

Surowe jaja w potrawach jedzonych przez matkę mogą wywoływać alergię pokarmową u dziecka karmionego jej mlekiem. Obecne w jajach alergeny mogą bowiem przenikać do mleka. Objawami alergii u dziecka mogą być: wysypka, czerwone plamy na zgięciu łokci i kolan, biegunki, wymioty i kolki, wodnisty katar oraz niepokój i problemy ze snem.

W jakich innych potrawach znajdują się surowe jaja

Surowe jaja mogą znajdować się nie tylko w majonezie. Są one m.in. składnikiem serników na zimno, domowych lodów, kremach tortowych, tatara. Surowe jajko jest także składnikiem sosu do sałatki cezar. Wszystkie te potrawy mogą wywoływać salmonellę lub alergizować. Z tego względu kobiety karmiące piersią powinny ich unikać.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama