Czy dzieci mogą jeść grzyby?
© Ramona Heim/Adobe Stock
Styl życia

Czy dzieciom można podawać grzyby?

Prawdopodobnie każdy wie, że spożycie trujących grzybów może być niebezpieczne nie tylko dla zdrowia, ale i życia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że dla dzieci nawet nietrujące gatunki grzybów mogą stanowić poważne zagrożenie.

Prawdopodobnie każdy wie, że spożycie trujących grzybów może być niebezpieczne nie tylko dla zdrowia, ale i życia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że dla dzieci nawet nietrujące gatunki grzybów mogą stanowić poważne zagrożenie.

 

Grzyby, pomimo tego, że zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji (m.in. witaminy z grupy B, fosfor, jod, żelazo czy aminokwasy egzogenne) i zachwycają swoim głębokim aromatem, nie mogą być spożywane przez wszystkich. Wątpliwości budzi przede wszystkim spożywanie ich przez kobiety w ciąży, osoby starsze, osoby z problemami trawiennymi, chorobami nerek czy wątroby oraz dzieci w wieku poniżej 7-10 lat.

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Grzyby w diecie kilkulatków

Ściany komórkowe grzybów zbudowane są z chityny – wielocukru, którego struktura chemiczna podobna jest do błonnika, znajdującego się m.in. w warzywach czy zbożach. Chityna odporna jest na działanie soków żołądkowych – trafiając do żołądka, nie ulega rozpuszczeniu. Z tego względu, zanim trafi do kolejnego odcinka układu pokarmowego, może zalegać w żołądku przez bardzo długi czas. Oczywiście, skutkiem tego mogą być problemy z trawieniem. Dziecko, które zjadło grzyby, może skarżyć się na nudności, zgagę, ból brzucha. Mogą również wystąpić u niego wymioty.

 

Co ważne, chityna może powodować dyskomfort trawienny także u dorosłych, zwłaszcza jeżeli spożyją oni duże ilości grzybów. Dzieci są jednak znacznie bardziej narażone na niekorzystne działanie chityny – ich układ trawienny nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, więc gorzej radzi sobie z jej spożyciem. Bezpieczny wiek, w którym dzieci mogą zacząć jeść niewielkie ilości grzybów to 7-10 lat.

Grzyby trujące – ogromne zagrożenie dla dzieci

Zatrucia niejadalnymi grzybami to wciąż ogromny problem w Polsce. Szacuje się, że rocznie około stu osób umiera z tego powodu. Jak dochodzi do niebezpiecznych zatruć grzybami? Ich przyczyną jest przede wszystkim samodzielne zbieranie grzybów przez osoby, które nie posiadają wystarczającej wiedzy. Bardzo niebezpieczne jest również kupowanie grzybów z niepewnego źródła – na przykład od grzybiarzy, ustawiających się przy drogach.

 

Zatrucia grzybami u dzieci przebiegają dużo ciężej niż w przypadku dorosłych. Ich organizmy nie radzą sobie z dużą ilością toksycznych substancji. Z tego powodu aż co drugie dziecko, które spożyje niejadalnego grzyba, umiera z powodu silnego zatrucia.

Grzyby można podawać dzieciom, które ukończyły co najmniej 7 lat. Warto rozpoczynać od niewielkich ilości i obserwować reakcję dziecięcego organizmu. Koniecznie należy pamiętać o tym, aby najmłodszym nie podawać do spożycia grzybów, których pochodzenia nie jest się pewnym.

Lubisz grzyby? Sprawdź, czego powinieneś unikać podczas grzybobrania
© shaiith/Adobe Stock
Styl życia
Lubisz grzyby? Sprawdź, czego powinieneś unikać podczas grzybobrania
Czy wiesz, kiedy nie zbierać grzybów, które grzyby są bezpieczne dla zdrowia i czy możesz zbierać młode okazy? Jeśli wybierasz się na grzybobranie, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, czego unikać podczas zbierania grzybów.

Czy wiesz, kiedy nie zbierać grzybów, które grzyby są bezpieczne dla zdrowia i czy możesz zbierać młode okazy? Jeśli wybierasz się na grzybobranie, przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, czego unikać podczas zbierania grzybów.   W Polsce tradycja grzybobrania jest niezwykle silnie zakorzeniona. Często zarówno młodzi ludzie, jak i ich rodzice oraz dziadkowie, wstają bladym świtem, aby wyruszyć do lasu w poszukiwaniu grzybów. Jeśli należysz do grona miłośników grzybów, pamiętaj, że podczas grzybobrania należy zachować pewne środki ostrożności. Polskie lasy, mimo iż bogate w grzyby, takie jak prawdziwki, kurki, podgrzybki, maślaki czy borowiki, obfitują także w gatunki trujące. Poza tym, aby uniknąć zatrucia grzybami, należy przestrzegać także kilku innych zasad – sprawdź, jakich. Nie zbieraj grzybów, gdy jest zbyt mokro Grzybów nie zbieraj zaraz po ulewnych deszczach, a także wtedy, gdy mocno pada. Owszem, wilgoć sprzyja wzrostowi grzybów (nie bez przyczyny mówi się, że coś rośnie, jak grzyby po deszczu), jednak zbyt mokra ściółka może sprzyjać powstawaniu pleśni , szybszemu rozkładowi grzybów lub częstszemu atakowi insektów. Nie zbieraj młodych oraz uszkodzonych grzybów Grzyby, które nie rozwinęły się w 100%, można łatwo pomylić z innymi gatunkami. Jest to szczególnie niebezpieczne, gdy uznasz trujący grzyb za gatunek jadalny . Zbieraj więc tylko w pełni rozwinięte okazy. Ponadto nie podnoś grzybów, które są nadgniłe, spleśniałe czy częściowo wyjedzone przez robaki. Nie tylko jest to niebezpieczne dla zdrowia, ale też może niekorzystnie wpłynąć na grzyby, które znajdą się w tym samym koszyku, co felerny okaz. Nie przechowuj grzybów w foliówkach Grzyby zbieraj najlepiej do...

Jak uniknąć zatrucia grzybami?
© pioregur/Adobe Stock
Styl życia
Jak uniknąć zatrucia grzybami?
Grzyby dzieli się na jadalne oraz niejadalne i trujące. Tylko jadalne grzyby są bezpieczne dla zdrowia. Niejadalne mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowe, a trujące mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Sprawdź, jak nie zatruć się grzybami.

Grzyby dzieli się na jadalne oraz niejadalne i trujące. Tylko jadalne grzyby są bezpieczne dla zdrowia. Niejadalne mogą powodować przykre dolegliwości żołądkowe, a trujące mogą być niebezpieczne dla zdrowia i życia. Sprawdź, jak nie zatruć się grzybami.   Wszystkie śmiertelnie trujące grzyby mają pod kapeluszami blaszki. Nie oznacza to jednak, że każdy grzyb rurkowaty (z „gąbką” pod kapeluszem) jest jadalny. Do wyjątków należą: szatan, czyli borowik szatański – należy do grzybów niejadalnych, a nie trujących i jest rzadko spotykany; goryczak żółciowy – mimo iż jest grzybem niejadalnym, trudno znaleźć śmiałka, który by go zjadł; smak goryczaka, jak sama nazwa wskazuje, jest niezwykle gorzki.   Istnieją także jadalne grzyby blaszkowate (np. kurki, kanie, gąski czy boczniaki), ale łatwo pomylić je z trującymi gatunkami. Dlatego zbieranie grzybów blaszkowatych lepiej zostawić doświadczonym grzybiarzom. Na grzybobraniu – jak i kiedy zbierać grzyby? Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne . Jeśli cokolwiek wzbudza Twoje wątpliwości, lepiej nie wkładaj grzyba do koszyka. Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach, ponieważ nadmierna wilgoć sprzyja powstawaniu pleśni i powoduje, że grzyby szybciej się rozkładają. Wykręcaj grzyby w całości, a nie zrywaj tylko kapelusze. Aby mieć pewność, że grzyb jest jadalny, musisz obejrzeć do w całości. Z bieraj tylko w pełni rozwinięte grzyby. Młode, niedojrzałe okazy łatwo pomylić z innymi, trującymi gatunkami. Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszy. Nie wkładaj ich do plastikowych torebek, które w kontakcie z grzybami mogą tworzyć groźne dla zdrowia toksyny. Ponadto grzyby w foliówkach parują, a wilgoć sprzyja psuciu się grzybów....

Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?
© Konstiantyn/Adobe Stock
Styl życia
Czy grzyby są zdrowe? Najzdrowsze gatunki grzybów
Większość z nas chociaż raz słyszała, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i w związku z tym nie dostarczają nam nic oprócz smaku. Całe szczęście, stwierdzenie to nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą i uważane jest dziś za jeden z największych dietetycznych mitów.

Większość z nas chociaż raz słyszała, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i w związku z tym nie dostarczają nam nic oprócz smaku. Całe szczęście, stwierdzenie to nie ma zbyt wiele wspólnego z prawdą i uważane jest dziś za jeden z największych dietetycznych mitów.   Jak pokazują badania, grzyby są produktem wyjątkowo bogatym w wartości odżywcze. Co więcej, pod względem zawartości witamin i mikroelementów w 100 gramach, przewyższają one nawet większość popularnych warzyw, na przykład pomidory. Grzyby są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, cynk, miedź, fosfor, żelazo oraz białko. Najzdrowsze gatunki grzybów Wszystkie grzyby jadalne można uznać za zdrowe i korzystne dla diety człowieka. Niektóre gatunki wyróżniają się jednak wyjątkowym bogactwem składników odżywczych działaniem prozdrowotnym. Oto najważniejsze z nich: Boczniak królewski – gatunek ten powszechnie występuje w polskich lasach liściastych. Boczniaki są wyjątkowo bogate w antyoksydanty, czyli substancje zapobiegające działaniu wolnych rodników. Stanowią bardzo dobre źródło ergotioneiny, czyli związku, który zapobiega przedwczesnym procesom starzenia się   Mun – azjatyckie grzyby mun w Polsce kupić można głównie w formie suszonej. W Chinach uważa się je za naturalny lek w problemach z krążeniem – mówi się nawet, że chronią przed powstawaniem zakrzepów krwi skuteczniej niż aspiryna. Dodatkowo, grzyby mun stanowią niezwykle bogate źródło potasu, który korzystnie wpływa na koncentrację i funkcjonowanie mózgu.   Grzyb słomkowy – gatunek ten, podobnie jak mun, pochodzi z Azji. Grzyby słomkowe rosną na słomie ryżowej, stąd też wywodzi się ich nazwa. Zawierają bardzo...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik