Czerwone porzeczki - składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie. Przepis na sok z czerwonych porzeczek
Czerwone porzeczki - składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, kalorie. Przepis na sok z czerwonych porzeczek
Czerwone porzeczki zawierają antyoksydanty i dużą ilość witaminy C. Wzmacniają odporność i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Sok z czerwonych porzeczek wykonasz z owoców i cukru.
Czerwone porzeczki oprócz właściwości zdrowotnych mają też zastosowanie w kosmetyce. Stosując maseczki z czerwonych porzeczek, można np. usunąć piegi. Te owoce będą też świetne do oczyszczania skóry trądzikowej i tłustej.
Wartości odżywcze czerwonych porzeczek
100 gramów czerwonych porzeczek zawiera:
- 65 kilokalorii,
- 13,8 grama węglowodanów,
- 4,3 gramy błonnika,
- 1,4 grama białka,
- 0,2 grama tłuszczu.
Minerały w czerwonych porzeczkach
100 gramów czerwonych porzeczek ma w swoim składzie:
- 275 miligramów potasu,
- 44 miligramy fosforu,
- 33 miligramy wapnia,
- 13 miligramów magnezu,
- 1 miligram sodu,
- 1 miligram żelaza,
- 0,23 miligrama cynku.
Witaminy obecne w czerwonych porzeczkach
W 100 gramów czerwonych porzeczek znajdują się następujące witaminy:
- 41 miligramów witaminy C,
- 0,1 miligrama niacyny,
- 0,1 miligrama witaminy E,
- 0,07 miligrama witaminy B6,
- 0,05 miligrama ryboflawiny,
- 0,04 miligrama tiaminy,
- 11 μg witaminy K,
- 8 μg kwasu foliowego,
- 42IU witaminy A.
Witamina C w czerwonych porzeczkach
Czerwone porzeczki zawierają dużą ilość witaminy C, która m.in. wzmacnia odporność. Jest przeciwutleniaczem i niweluje działanie wolnych rodników. Działa też antynowotworowo. Witamina C z czerwonych porzeczek jest bardzo łatwo przyswajalna, dzięki ułatwiającej wchłanianie witaminie PP.
Czerwone porzeczki a układ pokarmowy
- Czerwone porzeczki pomagają w niestrawności, której przyczyną są: przewlekłe choroby wątroby, niewydolność wątroby, zgaga lub zbyt małą ilość soków trawiennych.
- Antocyjanozydy zawarte w skórce porzeczek zapobiegają rozwojowi bakterii, np. bakterii E.coli.
- Czerwone porzeczki wzmagają apetyt, dlatego bywają polecane małym niejadkom i osobom starszym.
- Błonnik pod postacią pektyn w porzeczkach reguluje oczyszczanie układu pokarmowego i perystaltykę jelit. Zapewnia również prawidłową mikroflorę jelitową.
Właściwości zdrowotne czerwonej porzeczki
Pektyny zawarte w czerwonych porzeczkach stabilizują poziom cukru we krwi i powodują równomierne uwalnianie energii. To zapobiega sięganiu po niezdrowe przekąski w chwilach nagłego głodu.
Czerwone porzeczki działają moczopędnie. Stosuje się je w profilaktyce kamicy moczowej, u osób o kwaśnym odczynie moczu.
Inne właściwości czerwonych porzeczek:
- Witamina PP w czerwonych porzeczkach obniża poziom cholesterolu. Zmniejsza też ryzyko pojawienia się miażdżycy.
- Potas w tych owocach zapobiega pojawieniu się nadciśnienia, a w przypadku występowania tej choroby, obniża ciśnienie.
- Antyoksydanty zawarte w czerwonych porzeczkach zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników.
Przepis na sok z czerwonej porzeczki
Składniki na sok z porzeczki (3 średnie słoiki soku):
- 1 kilogram czerwonych porzeczek,
- 2 szklanki cukru.
Czas przygotowania: owoce odstawiamy na kilka godzin, przygotowanie soku trwa około godziny
Stopień trudności: średnie
Jak zrobić sok z czerwonej porzeczki?
- Umyj porzeczki i usuń zielone gałązki.
- Wsypuj owoce do garnka warstwami. Każdą warstwę posypuj cukrem. Owoce powinny zostać zasypane w całości.
- Odstaw porzeczki na kilka godzin, aż puszczą sok.
- Wstaw garnek z owocami na mały ogień i zagotuj. Możesz dodać dodatkową porcję cukru, jeśli sok wydaje ci się niewystarczająco słodki.
- Umyj i wyparz wrzątkiem słoiki oraz nakrętki do nich.
- Oddziel sok od owoców przelewając go przez sitko bądź gazę złożoną na pół. Jeszcze gorący sok wlej do słoików. Nie wypełniaj ich do samego brzegu, zostaw około 1-2 cm przestrzeni.
- Zakręć słoiki i odwróć je do góry nogami. Poczekaj aż ostygną.