Czym jest czarnuszka i jakie ma właściwości?
Czarnuszka jest stosowana jako antidotum na wszelkie dolegliwości, cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników ziół.
Opublikowano: poniedziałek, 21 grudnia 2015 13:25
Reklama
Czarnuszka jest stosowana jako antidotum na wszelkie dolegliwości, cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników ziół.
Reklama
Dodatkowo czarnuszka jest używana jako przyprawa w różnego rodzaju potrawach, znaleźć ją można także w pieczywie czy serach.
Czarnuszka – właściwości
- wzmacnia układ odpornościowy,
- łagodzi objawy alergii,
- uzupełnia niedobór erytrocytów i hemoglobiny w organizmie anemika,
- pomaga w walce z wirusami i bakteriami,
- pomaga na nadciśnienie,
- ratuje przed wrzodami żołądka,
- chroni przed zachorowaniem na cukrzycę,
- chroni przed tworzeniem się stanów zapalnych,
- znacznie poprawia kondycję włosów,
- pomocna przy katarze bądź zapaleniu zatok.
Zastosowanie czarnuszki
Czarnuszka jest używana w kuchni, pod różnymi postaciami:
Reklama
- zmielona nadaje się jako przyprawa zastępująca pieprz, niezmielona może być dodawana do pieczywa, sałatek albo bigosu;
- napar z czarnuszki pomaga zwalczyć zmiany skórne – wystarczy zalać łyżkę zmielonych nasion gorącą wodą, zaparzyć przez 20 minut i odcedzić. Taki specyfik należy pić dwa lub trzy razy dziennie po pół szklanki albo stosować jako tonik bezpośrednio na skórę twarzy. oleju, który jest bardzo pomocny przy walce z trądzikiem;
- jako nalewka – ma podobne właściwości do oleju z czarnuszki, jednak nalewka dzięki zawartemu alkoholowi działa z większą siłą;
- dodatek do miodu, dzięki któremu powstaje miód czarnuszkowy. Miód pomaga w walce z przeziębieniem i infekcją gardła.
Reklama
Reklama
Reklama