Reklama

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami to aromatyczne, sycące danie. Najlepiej smakuje latem, kiedy warzywa mają najwięcej smaku. To letnie danie jest bardzo zdrowe, jeśli chcesz postawić na wersję fit - zamiast mięsa mielonego użyj indyka lub kurczaka. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na faszerowaną cukinię.

Reklama

Faszerowane cukinie - jakie farsz najlepszy?

Faszerowane cukinie można przygotować w wielu różnorodnych wersjach. Z ryżem i warzywami dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, do takiego farszu można użyć na przykład przepisu na orientalny pilaw. Cukinia faszerowana w wersji fit - z ryżem, indykiem i warzywami bez sera. Składniki tak naprawdę zależą od naszych upodobań i tego co mamy w kuchni - można użyć różnych mięs, ryżu i kasz, serów, grzybów lub ulubionych warzyw.

Cukinię z farszem można także podawać w formie przekąsek. Świetnie sprawdzą się tutaj malutkie cukinie z serem i świeżymi ziołami. Spróbuj także nafaszerować cukinię bez przekrajania jej na pół. Wystarczy odciąć końcówki i wydrążyć środek. Po upieczeniu pokroić na 2 cm plasterki - to idealny, zdrowy smakołyk na każdą imprezę. Nie zapomnij dodać jajek do farszu, tak aby wnętrze nie rozpadło się przy krojeniu.

Przepis na faszerowaną cukinię z mięsem mielonym i warzywami

Składniki na faszerowaną cukinię (3-4 porcje)

  • dwie duże cukinie lub 3 mniejsze
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • papryka czerwona lub żółta
  • pomidory krojone z puszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • ser mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • olej roślinny
Przepis na cukinię faszerowaną
© volff/Adobe Stock

Jak przygotować faszerowaną cukinię z mięsem i warzywami?

  1. Cukinię umyj, przekrój na połówki i wydrąż miąższ.
  2. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmaż na łyżce oleju do zeszklenia, pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  3. Dodaj łyżkę oleju, dorzuć mięso i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez 10 minut.
  4. Dodaj pokrojony miąższ z cukinii i pomidory krojone z puszki. Przypraw do smaku.
  5. Duś przez 10 minut.
  6. Wydrążoną cukinię przypraw solą i pieprzem. Napełnij farszem mięsno-warzywnym. Posyp serem mozzarella.
  7. Piecz przez 30 minut w 190 stopniach C.
  8. Podawaj ze świeżą sałatką, ryżem lub ziemniaczkami.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama