Reklama

Nalewka z mirabelek ma piękny kolor i znakomicie smakuje. Miodowo-kwaskowate nuty i głęboki owocowy aromat sprawiają, że warto mieć taki smakołyk w domu na długie jesienne wieczory. Z mirabelek oprócz dżemów i konfitur można też przygotować ganache, czyli puszysty krem z białą czekoladą, który jest idealny do muffinek i tortów.

Reklama

Najlepsze mirabelki to te, które są bardzo dojrzałe. Maja wówczas nie tylko piękny kolor, ale ich miąższ szybko rozpada się w czasie obróbki termicznej, dzięki czemu przygotowywanie musów nie zajmuje dużo czasu.

Przepis na ganache mirabelkowy

Składniki:

  • 150 g puree z mirabelek – aby go przygotować, wystarczy wypestkowane mirabelki zbledować na gładką masę,
  • 200 g białej czekolady.

Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przełóż pure z mirabelek do rondelka i gotuj do czasu, aż zgęstnieje i zredukuje o połowę objętość.
  • Do gorącego puree dodaj pokrojoną drobno czekoladę, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 minut.
  • Wymieszaj wszystko dokładnie.

Ganache z mirabelek doskonale sprawdzi się jako deser, np. z dodatkiem bitej śmietany. Może służyć również jako nadzienie do pralinek, rogalików, a nawet drożdżówek i naleśników.

Przepis na nalewkę z mirabelek

Składniki:

Czas przygotowania: około 25 minut + czas leżakowania nalewki 1,5 miesiąca
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj dokładnie mirabelki, usuń listki i ogonki. Każdą śliwkę lekko natnij, ale nie przecinaj.
  • Przygotuj syrop: do rondelka wlej wodę, wsyp cukier i podgrzej często mieszając.
  • Umieść mirabelki w dużym słoiku, pamiętaj, aby wcześniej wyparzyć go wrzątkiem. Zalej mirabelki gorącym syropem. Gdy syrop wystygnie, dodaj wódkę i wymieszaj. Odstaw słoik w chłodne miejsce. Po 1,5 miesiąca przefiltruj nalewkę i przelej do butelki. Po tym czasie nadaje się już do picia.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama