Mirabelki – przepis na nalewkę z mirabelek i mirabelkowy ganache
Nalewka z mirabelek ma piękny kolor i znakomicie smakuje. Miodowo-kwaskowate nuty i głęboki owocowy aromat sprawiają, że warto mieć taki smakołyk w domu na długie jesienne wieczory. Z mirabelek oprócz dżemów i konfitur można też przygotować ganache, czyli puszysty krem z białą czekoladą, który jest idealny do muffinek i tortów.
Nalewka z mirabelek ma piękny kolor i znakomicie smakuje. Miodowo-kwaskowate nuty i głęboki owocowy aromat sprawiają, że warto mieć taki smakołyk w domu na długie jesienne wieczory. Z mirabelek oprócz dżemów i konfitur można też przygotować ganache, czyli puszysty krem z białą czekoladą, który jest idealny do muffinek i tortów.
Najlepsze mirabelki to te, które są bardzo dojrzałe. Maja wówczas nie tylko piękny kolor, ale ich miąższ szybko rozpada się w czasie obróbki termicznej, dzięki czemu przygotowywanie musów nie zajmuje dużo czasu.
Przepis na ganache mirabelkowy
Składniki:
- 150 g puree z mirabelek – aby go przygotować, wystarczy wypestkowane mirabelki zbledować na gładką masę,
- 200 g białej czekolady.
Czas przygotowania: około 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przełóż pure z mirabelek do rondelka i gotuj do czasu, aż zgęstnieje i zredukuje o połowę objętość.
- Do gorącego puree dodaj pokrojoną drobno czekoladę, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 5 minut.
- Wymieszaj wszystko dokładnie.
Ganache z mirabelek doskonale sprawdzi się jako deser, np. z dodatkiem bitej śmietany. Może służyć również jako nadzienie do pralinek, rogalików, a nawet drożdżówek i naleśników.
Przepis na nalewkę z mirabelek
Składniki:
- 1 kg dojrzałych mirabelek,
- 500 ml czystej wódki,
- 500 g cukru,
- 1 szklanka wody.
Czas przygotowania: około 25 minut + czas leżakowania nalewki 1,5 miesiąca
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie mirabelki, usuń listki i ogonki. Każdą śliwkę lekko natnij, ale nie przecinaj.
- Przygotuj syrop: do rondelka wlej wodę, wsyp cukier i podgrzej często mieszając.
- Umieść mirabelki w dużym słoiku, pamiętaj, aby wcześniej wyparzyć go wrzątkiem. Zalej mirabelki gorącym syropem. Gdy syrop wystygnie, dodaj wódkę i wymieszaj. Odstaw słoik w chłodne miejsce. Po 1,5 miesiąca przefiltruj nalewkę i przelej do butelki. Po tym czasie nadaje się już do picia.
Smacznego!