Reklama

Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.

Reklama

Aby przyspieszyć przygotowywanie obiadu z kapusty kwaszonej, możesz użyć surowej kapusty, choć gotowana jest znacznie bardziej miękka.

Przepis na placki z kwaszonej kapusty w sosie pieczarkowym

W Bieszczadach przyrządza się fuczki – placuszki z kapusty kwaszonej połączonej z ciastem naleśnikowym, pochodzące z prostej kuchni Łemków. Obok Bojków to najliczniejsza grupa etniczna zamieszkująca bieszczadzkie rejony.

Składniki na 3 porcje placków:

  • 300 gramów kapusty kwaszonej,
  • 1 cebula,
  • 80 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 150 mililitrów mleka,
  • 1 jajko,
  • 200 gramów mąki,
  • olej do smażenia,
  • szczypta kminku, cząbru, soli, pieprzu,
  • pół pęczka natki pietruszki do podania.

Składniki na sos pieczarkowy do placków:

  • 400 gramów pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • półtorej łyżki mąki.

Czas wykonania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania sosu pieczarkowego:

  • Usmaż na oleju pokrojoną cebulę i pieczarki.
  • Podlej je szklanką wody i duś przez 10 minut w razie potrzeby dolewając nieco wody.
  • Wymieszaj dokładnie w misce mąkę, śmietanę, dolej pół szklanki zimnej wody.
  • Przelej mieszankę do pieczarek z cebulą i wymieszaj.
  • Dopraw pieprzem, solą i zagotuj.
  • Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze 2 minuty.

Sposób przygotowania placków:

  • Na odrobinie rozgrzanego oleju zrumień drobno posiekaną cebulę.
  • Dobrze odcedź kapustę i posiekaj ją drobno.
  • Przygotuj w dużej misce ciasto naleśnikowe z mleka, jajka i mąki.
  • Dodaj posiekaną kapustę, usmażoną cebulę, przyprawy i dobrze wymieszaj.
  • Na rozgrzanym oleju smaż na złoto placki (formowane z około 2 łyżek ciasta bezpośrednio na patelni) po 3 minuty z każdej strony.

Podawaj gorące, z sosem grzybowym, posypane posiekaną natką pietruszki.

Przepis na wegańskie kotlety z kapusty kwaszonej i kaszy jaglanej

Bezmięsne kotleciki z kapusty to wspaniały obiad dla wegetarian i wegan.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 gramów posiekanej kapusty kwaszonej,
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 3 ząbki posiekanego czosnku,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka wędzonej sproszkowanej papryki,
  • odrobina chilli w proszku,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Czas wykonania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę jaglaną.
  • W oddzielnym garnku gotuj przez około 30 minut kapustę kwaszoną z odrobiną soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  • Usmaż na oleju drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  • Odcedzoną kapustę rozdrobnij blenderem i wymieszaj z kaszą, 4 łyżkami bułki tartej, siemieniem lnianym, przyprawami i usmażonymi cebulą z czosnkiem.
  • Uformuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Przed podaniem (np. z puree ziemniaczanym i sałatką) odsącz kotleciki z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama