2 przepisy na kapustę kwaszoną: placuszki i kotlety
Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.
Z gotowanej lub surowej kapusty kwaszonej możesz z powodzeniem przyrządzić pyszne placki oraz wegańskie kotlety. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu i pamiętaj o polaniu ich dobrym sosem grzybowym.
Aby przyspieszyć przygotowywanie obiadu z kapusty kwaszonej, możesz użyć surowej kapusty, choć gotowana jest znacznie bardziej miękka.
Przepis na placki z kwaszonej kapusty w sosie pieczarkowym
W Bieszczadach przyrządza się fuczki – placuszki z kapusty kwaszonej połączonej z ciastem naleśnikowym, pochodzące z prostej kuchni Łemków. Obok Bojków to najliczniejsza grupa etniczna zamieszkująca bieszczadzkie rejony.
Składniki na 3 porcje placków:
- 300 gramów kapusty kwaszonej,
- 1 cebula,
- 80 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 150 mililitrów mleka,
- 1 jajko,
- 200 gramów mąki,
- olej do smażenia,
- szczypta kminku, cząbru, soli, pieprzu,
- pół pęczka natki pietruszki do podania.
Składniki na sos pieczarkowy do placków:
- 400 gramów pieczarek,
- 1 cebula,
- pieprz,
- sól,
- olej do smażenia,
- 2 szklanki wody,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- półtorej łyżki mąki.
Czas wykonania: 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania sosu pieczarkowego:
- Usmaż na oleju pokrojoną cebulę i pieczarki.
- Podlej je szklanką wody i duś przez 10 minut w razie potrzeby dolewając nieco wody.
- Wymieszaj dokładnie w misce mąkę, śmietanę, dolej pół szklanki zimnej wody.
- Przelej mieszankę do pieczarek z cebulą i wymieszaj.
- Dopraw pieprzem, solą i zagotuj.
- Zmniejsz ogień i pogotuj jeszcze 2 minuty.
Sposób przygotowania placków:
- Na odrobinie rozgrzanego oleju zrumień drobno posiekaną cebulę.
- Dobrze odcedź kapustę i posiekaj ją drobno.
- Przygotuj w dużej misce ciasto naleśnikowe z mleka, jajka i mąki.
- Dodaj posiekaną kapustę, usmażoną cebulę, przyprawy i dobrze wymieszaj.
- Na rozgrzanym oleju smaż na złoto placki (formowane z około 2 łyżek ciasta bezpośrednio na patelni) po 3 minuty z każdej strony.
- Podawaj gorące, z sosem grzybowym, posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis na wegańskie kotlety z kapusty kwaszonej i kaszy jaglanej
Bezmięsne kotleciki z kapusty to wspaniały obiad dla wegetarian i wegan.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 gramów posiekanej kapusty kwaszonej,
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 3 ząbki posiekanego czosnku,
- olej,
- bułka tarta,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka wędzonej sproszkowanej papryki,
- odrobina chilli w proszku,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz.
Czas wykonania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- W oddzielnym garnku gotuj przez około 30 minut kapustę kwaszoną z odrobiną soli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Usmaż na oleju drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Odcedzoną kapustę rozdrobnij blenderem i wymieszaj z kaszą, 4 łyżkami bułki tartej, siemieniem lnianym, przyprawami i usmażonymi cebulą z czosnkiem.
- Uformuj niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Przed podaniem (np. z puree ziemniaczanym i sałatką) odsącz kotleciki z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
- Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny, które pomagają przy dolegliwościach pokarmowych. Poznaj inne właściwości soku z kiszonej kapusty.
- Czy wiesz, że kiszona kapusta to naturalny sposób na zdrowie? Zobacz właściwości kiszonej kapusty, dla których warto ją jeść.
- Z młodej kapusty można zrobić surówkę, jako dodatek do obiadu i nie tylko. Poznaj 4 przepisy na dania z młodą kapustą.