Co na obiad w upały? Przepisy na lekkie dania - chłodnik, sałatka ze szparagami, tortilla
Co na obiad w upały? Przepisy na lekkie dania - chłodnik, sałatka ze szparagami, tortilla
Kiedy żar leje się z nieba, nie mamy ochoty na długie gotowanie ani ciężkie, gorące dania. Warto postawić na lekkie posiłki ze świeżych warzyw, które nie zajmą nam dużo czasu. Obiad na upał powinien być szybki w przygotowaniu, aromatyczny i sycący. Przygotowaliśmy dla Was kilka szybkich i prostych przepisów - wypróbuj świeżych chłodników, chrupiącej sałatki ze szparagami lub aromatycznej tortilli z wędzonym łososiem.
Przepis na chłodnik z buraczkami
- 3 średnie, starte buraki
- 400 ml bulionu warzywnego
- 400 ml kefiru
- 400 ml jogurtu greckiego
- pół ogórka świeżego
- 1 łyżka octu
- sok z połowy cytryny
- czosnek - ząbek
- koperek
- pieprz i sól
Tarte buraczki gotować przez 15 minut w bulionie. Ostudzić, dodać kefir, jogurt i tartego świeżego ogórka. Przyprawić octem, posiekanym czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem, octem, cytryną i przyprawami. Podawać z koperkiem lub młodymi ziemniaczkami.
Przepis na chłodnik ze szpinakiem
- 200 g szpinaku "baby"
- 400 ml bulionu
- 300 ml maślanki
- 200 ml śmietany 18%
- czosnek - ząbek
- rzodkiewka
- koperek
Umyty szpinak wrzucamy do gorącego bulionu. Czosnek przekładamy przez praskę, rzodkiewkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Wszystkie składniki wrzucamy do schłodzonego bulionu. Podajemy ze świeżym koperkiem lub młodymi ziemniaczkami.
Tysiące artykułów w atrakcyjnych cenach. Szczegółów szukaj na stronie eMAG.pl promocje.
Przepis na sałatkę ze szparagami
- 100 g szpinaku lub mix sałat
- 100 g roszponki
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 jajka
- 200 pomidorków koktajlowych
- sos ziołowy (125 ml jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny, zioła prowansalskie, suszone oregano, natka pietruszki, koperek, sól, pieprz)
- opcjonalnie: płatki drożdżowe nieaktywne lub parmezan
- Odrywamy zdrewniałe końce szparagów, wystarczy że delikatnie zaczniemy zginać szparag - same się złamią w odpowiednim miejscu.
- Szparagi kroimy na 3-4 części. Gotujemy 5-8 minut w osolonej wodzie - mają być, chrupiące, ale nie surowe. Jajka gotujemy na twardo.
- Szpinak i roszponkę myjemy.
- Pomidorki przekrawamy na pół.
- Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy sosem ziołowym.
- Sałatkę można posypać tartym parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
- Podawać ze świeża bagietką.
Przepis na tortillę z wędzonym łososiem
- 4 placki tortilli
- mix sałat
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 papryki
- pomidor
- 1/2 świeżego ogórka
- sos winegret (3 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie)
- czarny sezam
Pomidora, ogórka i paprykę kroimy w duża kostkę. Na tortilli układamy mix sałat, warzywa i plastry wędzonego łososia. Polewamy dressingiem i posypujemy sezamem. Zawijamy w rulonik.