Reklama

Borowiki w kuchni polskiej są uznawane za prawdziwy przysmak. Z ich dodatkiem można przygotować wiele dań, jak zupy kremy, sosy dodawane do makaronów oraz smakowite przystawki.

Reklama

Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych grzybów. Wspaniałym przysmakiem są borowiki marynowane, suszone, ale również świeże, które można dusić, gotować lub smażyć na patelni.

Potrawy z borowików

Przepisów na dania z borowikami jest bardzo wiele. Można je wykorzystać do przygotowania sycącej zupy krem z dodatkiem włoszczyzny. Smacznym pomysłem jest sos borowikowy, który ma zastosowanie jako dodatek do makaronów, np. spaghetti .

Przepis na zupę krem z borowików

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 kostki rosołowe drobiowo-warzywne,
  • 500 gramów borowików świeżych,
  • 100 gramów marchwi,
  • 50 gramów białej części pora,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • pieprz.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 35 minut

Sposób przygotowania:

  • Borowiki, marchew oraz białą część pora oczyść i pokrój.
  • Kostki rosołowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
  • Do przygotowanego rosołu dodaj grzyby oraz pozostałe warzywa. Gotuj przez 20 minut.
  • Po ugotowaniu – zmiksuj zupę za pomocą blendera.
  • Następnie dodaj śmietanę i dopraw zupę pieprzem. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Przepis na spaghetti z borowikami

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 ½ szklanki pokrojonych borowików,
  • 30 dekagramów makaronu spaghetti,
  • 1 ½ oliwy z oliwek,
  • ½ posiekanej cebuli,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • gałązki świeżej mięty,
  • sól, pieprz grubo mielony.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

Sposób przygotowania:

  • Borowiki oczyść, opłucz, a następnie osusz i pokrój.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj borowiki i duś z dodatkiem czosnku, cebuli oraz soli i pieprzu. Od czasu do czasu dolej wody.
  • Pod koniec gotowania do grzybów dodaj kilka drobno posiekanych listków mięty.
  • W między czasie ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W momencie, gdy borowiki będą miękkie, wymieszaj przygotowany sos z makaronem.

Przepis na szybką przekąskę – bruschetta z borowikami

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 gramów borowików,
  • 1 podłużna bagietka,
  • 1 cebula pokrojona w kostkę,
  • 3 zmiażdżone nasiona jałowca,
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki,
  • duża szczypta tymianku,
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Borowiki pokrój na drobne kawałki, a bagietkę na ukośne kromeczki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem.
  • Do zeszklonej cebulki dodaj grzyby, tymianek i nasiona jałowca. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut.
  • Na koniec potrawę przypraw solą i pieprzem. Nasiona jałowca wyciągnij i wyrzuć.
  • Kromki pieczywa zapiecz w piekarniku, aby brzegi były przyrumienione.
  • Na każdą grzankę nałóż za pomocą łyżki porcję borowikowego farszu. Przekąskę posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama