Borowiki, czyli prawdziwy przysmak na polskim stole. Pomysł na 3 potrawy z borowikami
Borowiki w kuchni polskiej są uznawane za prawdziwy przysmak. Z ich dodatkiem można przygotować wiele dań, jak zupy kremy, sosy dodawane do makaronów oraz smakowite przystawki.
Borowiki w kuchni polskiej są uznawane za prawdziwy przysmak. Z ich dodatkiem można przygotować wiele dań, jak zupy kremy, sosy dodawane do makaronów oraz smakowite przystawki.
Borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych grzybów. Wspaniałym przysmakiem są borowiki marynowane, suszone, ale również świeże, które można dusić, gotować lub smażyć na patelni.
Potrawy z borowików
Przepisów na dania z borowikami jest bardzo wiele. Można je wykorzystać do przygotowania sycącej zupy krem z dodatkiem włoszczyzny. Smacznym pomysłem jest sos borowikowy, który ma zastosowanie jako dodatek do makaronów, np. spaghetti .
Przepis na zupę krem z borowików
Składniki (na 4 porcje):
- 2 kostki rosołowe drobiowo-warzywne,
- 500 gramów borowików świeżych,
- 100 gramów marchwi,
- 50 gramów białej części pora,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- pieprz.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 35 minut
Sposób przygotowania:
- Borowiki, marchew oraz białą część pora oczyść i pokrój.
- Kostki rosołowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
- Do przygotowanego rosołu dodaj grzyby oraz pozostałe warzywa. Gotuj przez 20 minut.
- Po ugotowaniu – zmiksuj zupę za pomocą blendera.
- Następnie dodaj śmietanę i dopraw zupę pieprzem. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.
Przepis na spaghetti z borowikami
Składniki (na 4 porcje):
- 1 ½ szklanki pokrojonych borowików,
- 30 dekagramów makaronu spaghetti,
- 1 ½ oliwy z oliwek,
- ½ posiekanej cebuli,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- gałązki świeżej mięty,
- sól, pieprz grubo mielony.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut
Sposób przygotowania:
- Borowiki oczyść, opłucz, a następnie osusz i pokrój.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj borowiki i duś z dodatkiem czosnku, cebuli oraz soli i pieprzu. Od czasu do czasu dolej wody.
- Pod koniec gotowania do grzybów dodaj kilka drobno posiekanych listków mięty.
- W między czasie ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W momencie, gdy borowiki będą miękkie, wymieszaj przygotowany sos z makaronem.
Przepis na szybką przekąskę – bruschetta z borowikami
Składniki (na 4 porcje):
- 300 gramów borowików,
- 1 podłużna bagietka,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- 3 zmiażdżone nasiona jałowca,
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki,
- duża szczypta tymianku,
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Sposób przygotowania:
- Borowiki pokrój na drobne kawałki, a bagietkę na ukośne kromeczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Do zeszklonej cebulki dodaj grzyby, tymianek i nasiona jałowca. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut.
- Na koniec potrawę przypraw solą i pieprzem. Nasiona jałowca wyciągnij i wyrzuć.
- Kromki pieczywa zapiecz w piekarniku, aby brzegi były przyrumienione.
- Na każdą grzankę nałóż za pomocą łyżki porcję borowikowego farszu. Przekąskę posyp natką pietruszki.
Smacznego!
- Czy wiesz, jakie grzyby zbierać? Sprawdź, czym różnią się borowik szlachetny i borowik szatański.
- Pomysł na jesienny obiad. Zobacz 3 łatwe przepisy na smażone maślaki.