Reklama

Ciasta na Boże Narodzenie, takie jak: makowiec, keks, piernik, to nieodłączny element każdego bożonarodzeniowe menu. Ciasto styropian to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, która idealnie wkomponuje się w domowe wypieki świąteczne. Wierzch i spód ciasta przygotowuje się z chrupiącej kruszonki, z kolei wnętrze - z puszystej śmietany i waniliowego budyniu.

Reklama

Ciasto styropian to smaczny i łatwy w przygotowaniu wypiek, który doskonale sprawdzi się jako słodki deser na świątecznym stole. Przepis na ciasto można dowolnie modyfikować, dodając do śmietanowej masy, np.: świeżych lub suszonych owoców bądź zamieniając smak budyniu na czekoladowy albo wiśniowy.

Przepis na ciasto styropian, krok po kroku

Potrzebujesz:

  • stolnicy,
  • noża,
  • tarki o małych i dużych oczkach,
  • folii spożywczej,
  • formy do ciasta (25x35 cm),
  • wałka do ciasta,
  • papieru do pieczenia,
  • miksera.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 200 g białego cukru,
  • 5 jajek,
  • 400 g mąki pszennej,
  • skórka otarta z ½ pomarańczy,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 l śmietany 18% (do zup, sałatek),
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez dodatku cukru),
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Masło i mąkę wyłóż na stolnicę i posiekaj składniki nożem.
  • Dodaj żółtka jaj, skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki kwaśnej śmietany i zagnieć ciasto, aż składniki połączą się ze sobą, tworząc gładką masę.
  • Ciasto podziel na dwie części (mniejszą i większą), każdą z nich owiń folią spożywczą i odstaw na 60 minut do lodówki.
  • Większą część ciasta rozwałkuj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Śmietanę, budyń w proszku, cukier waniliowy oraz zwykły wymieszaj ze sobą za pomocą miksera.
  • Białka jaj ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli).
  • Ubite białka dodawaj delikatnie, partiami do śmietanowej masy.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Spód ciasta piecz przez 5 minut z włączoną funkcją podgrzewania od spodu.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika, przełóż na nie śmietanowo-budyniową masę.
  • Całość posyp startą, na tarce o grubych oczkach, mniejszą częścią schłodzonego ciasta, tzw. Kruszonkę.
  • Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 60 minut.
  • Po ostudzeniu ciasto styropian jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje oprószone cukrem pudrem, z lodami, bitą śmietaną bądź świeżymi owocami.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama