Ciasta na Święta: ciasto styropian - jak przygotować?
Ciasta na Boże Narodzenie, takie jak: makowiec, keks, piernik, to nieodłączny element każdego bożonarodzeniowe menu. Ciasto styropian to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, która idealnie wkomponuje się w domowe wypieki świąteczne. Wierzch i spód ciasta przygotowuje się z chrupiącej kruszonki, z kolei wnętrze - z puszystej śmietany i waniliowego budyniu.
Ciasta na Boże Narodzenie, takie jak: makowiec, keks, piernik, to nieodłączny element każdego bożonarodzeniowe menu. Ciasto styropian to propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, która idealnie wkomponuje się w domowe wypieki świąteczne. Wierzch i spód ciasta przygotowuje się z chrupiącej kruszonki, z kolei wnętrze - z puszystej śmietany i waniliowego budyniu.
Ciasto styropian to smaczny i łatwy w przygotowaniu wypiek, który doskonale sprawdzi się jako słodki deser na świątecznym stole. Przepis na ciasto można dowolnie modyfikować, dodając do śmietanowej masy, np.: świeżych lub suszonych owoców bądź zamieniając smak budyniu na czekoladowy albo wiśniowy.
Przepis na ciasto styropian, krok po kroku
Potrzebujesz:
- stolnicy,
- noża,
- tarki o małych i dużych oczkach,
- folii spożywczej,
- formy do ciasta (25x35 cm),
- wałka do ciasta,
- papieru do pieczenia,
- miksera.
Składniki:
- 250 g masła,
- 200 g białego cukru,
- 5 jajek,
- 400 g mąki pszennej,
- skórka otarta z ½ pomarańczy,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 1 l śmietany 18% (do zup, sałatek),
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez dodatku cukru),
- 4 łyżeczki cukru waniliowego.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek.
- Masło i mąkę wyłóż na stolnicę i posiekaj składniki nożem.
- Dodaj żółtka jaj, skórkę otartą z pomarańczy i 2 łyżki kwaśnej śmietany i zagnieć ciasto, aż składniki połączą się ze sobą, tworząc gładką masę.
- Ciasto podziel na dwie części (mniejszą i większą), każdą z nich owiń folią spożywczą i odstaw na 60 minut do lodówki.
- Większą część ciasta rozwałkuj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Śmietanę, budyń w proszku, cukier waniliowy oraz zwykły wymieszaj ze sobą za pomocą miksera.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli).
- Ubite białka dodawaj delikatnie, partiami do śmietanowej masy.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Spód ciasta piecz przez 5 minut z włączoną funkcją podgrzewania od spodu.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, przełóż na nie śmietanowo-budyniową masę.
- Całość posyp startą, na tarce o grubych oczkach, mniejszą częścią schłodzonego ciasta, tzw. Kruszonkę.
- Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 60 minut.
- Po ostudzeniu ciasto styropian jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje oprószone cukrem pudrem, z lodami, bitą śmietaną bądź świeżymi owocami.
Smacznego!