Przepis na pyszne naleśniki bez jajek i glutenu
Naleśniki bez jajek są lekko kruche, ale równie pyszne, jak tradycyjne. Pasują do nich zarówno słodkie, jak i słone dodatki. Naleśniki bez jajek możesz zjeść na śniadanie, obiad i kolację.
Naleśniki bez jajek są lekko kruche, ale równie pyszne, jak tradycyjne. Pasują do nich zarówno słodkie, jak i słone dodatki. Naleśniki bez jajek możesz zjeść na śniadanie, obiad i kolację.
Przepis na około 10 naleśników bez jajek
Składniki:
- 1 szklanka mąki bezglutenowej, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego, kokosowego,
- 1 szklanki wody źródlanej,
- 2 łyżki stołowe oleju,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, rózgi, miksera lub blendera.
2. Mieszaj składniki do momentu aż znikną grudki.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewaj łyżką do zupy ciasto naleśnikowe.
4. Sprawdź widelcem, czy możesz podwinąć skórkę ciasta (ciasto powinny być zwarte, mieć lekko złocisty kolor).
5. Jeśli ciasto z jednej strony usmażyło się, przełóż naleśnika na drugą stronę za pomocą drewnianej szpachli (jeżeli potrafisz, to oczywiście możesz obrócić naleśnika w powietrzu).
6. Czynność powtarzaj do momentu aż skończy się ciasto.
Smacznego!
- Naleśniki dla fanów ostrej kuchni? Wypróbuj przepis na naleśniki z kurczakiem na ostro.
- Lubisz naleśniki na słono? Sprawdź jeszcze przepis na farsz do naleśników na słono.
- Zobacz, jak przyrządzić farsz do naleśników: z pieczarek, z cukinii, z ciecierzycy.