Reklama

Naleśniki bez jajek są lekko kruche, ale równie pyszne, jak tradycyjne. Pasują do nich zarówno słodkie, jak i słone dodatki. Naleśniki bez jajek możesz zjeść na śniadanie, obiad i kolację.

Reklama

Przepis na około 10 naleśników bez jajek

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bezglutenowej, np. gryczanej, kukurydzianej, ryżowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. migdałowego, kokosowego,
  • 1 szklanki wody źródlanej,
  • 2 łyżki stołowe oleju,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki, rózgi, miksera lub blendera.

2. Mieszaj składniki do momentu aż znikną grudki.

3. Na rozgrzaną patelnię wlewaj łyżką do zupy ciasto naleśnikowe.

4. Sprawdź widelcem, czy możesz podwinąć skórkę ciasta (ciasto powinny być zwarte, mieć lekko złocisty kolor).

5. Jeśli ciasto z jednej strony usmażyło się, przełóż naleśnika na drugą stronę za pomocą drewnianej szpachli (jeżeli potrafisz, to oczywiście możesz obrócić naleśnika w powietrzu).

6. Czynność powtarzaj do momentu aż skończy się ciasto.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama