Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - szybki i łatwy przepis
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką - szybki i łatwy przepis
Lekkie ciasto drożdżowe z jagodami to idealny wybór na letni deser. Jego przygotowanie jest niezwykle szybkie w przeciwieństwie do drożdżówek z jagodami. Słodka kruszonka w połączeniu z lekko kwaśnymi jagodami tworzy pyszny i świeży duet. Ostrzegam - ten prosty przepis na ciasto z jagodami potrafi uzależnić.
Jagody mają liczne wartości odżywcze i mnóstwo witamin. Zawierają witaminę A, B1, B2 i C, a także flawonoidy, garbniki, pektyny, kwas foliowy i wiele innych dobroczynnych składników. Regularne jedzenie jagód wzmocni system pokarmowy oraz przeciwdziała cukrzycy, chorobom nowotworowym i nadwadze. Dodatkowo wspomaga prawidłowe działanie oczu.
Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej + 2 łyżki
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 100 g masła
- 50 g drożdży
- 75 g drobnego cukru + 1 łyżka
- 300 g jagód
Składniki na kruszonkę
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
Jak przygotować ciasto z jagodami krok po kroku?
- Najpierw przygotować rozczyn: mąkę zmieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki, 1 łyżką cukru i 100 ml ciepłego mleka. Odstawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
- Jajka zmiksować z cukrem.
- Mąkę przesiać do dużej miski.
- Dodać rozczyn, resztę mleka i wstępnie zagnieść ciasto.
- Stopniowo dodawać jajka z cukrem i rozpuszczone masło cały, czas zagniatając ciasto. Ciasto ugniatać minimum 15 minut.
- Ciasto odstawić na około 2 godziny, aż zwiększy sobie objętość 3 razy. Przykryć wilgotną ściereczką.
- Posiekać masło, dodać mąką i cukier. Ucierać aż powstanie kruszonka.
- Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
- Jagody dodać do ciasta i ugnieść kilka razy.
- Ciasto drożdżowe włożyć do formy i posypać kruszonką i zostawić na 20-30 minut.
- Ciasto piec w 180 stopniach C przez 35-40 minut (góra-dół).