Przepisy na ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie – rafaello, sernik czekoladowy, kawowa tarta
Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników.
Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników.
Pyszne, bożonarodzeniowe desery można przygotować bez użycia piekarnika. Przepisy na świąteczne ciasta bez pieczenia są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wśród najpopularniejszych słodkości znajdują się m.in. sernik na zimno i rafaello. Idealnym ciastem dla kawowych smakowych będzie tarta kawowa z białą czekoladą.
Przepis na ciasto rafaello
Potrzebujesz: formy o wymiarach 20x30 cm
Składniki:
- 600 g herbatników maślanych,
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g wiórków kokosowych.
Domowy budyń:
- 1 litr mleka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 szklanka białego cukru,
- 2 żółtka jaj.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania budyniu. Odlej półtorej szklanki mleka. Mleko dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem białym i waniliowym oraz żółtkami jaj np. za pomocą rózgi.
- Pozostałe mleko zagotuj. Dolej do niego mieszankę mleka, mąk, cukrów i żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj, pamiętając o zamieszaniu co chwilę.
- Gotowy budyń odstaw z ognia. Przelej go do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż stanie się puszyste. Stopniowo i w krótkich odstępach czasu dodawaj do niego ostudzony budyń, ciągle ubijając.
- Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj warstwowo herbatniki naprzemiennie z kremem budyniowym. Powinny powstać 4 warstwy. Na wierzchu ciasta powinna być warstwa kremu.
- Ciasto obsypuje się wiórkami kokosowymi. Formę należy wstawić do lodówki. Ciasto chłodzi się bez przykrycia.
Przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia
Potrzebujesz: tortownicę o średnicy 25 cm
Składniki:
- 200 g kruchych ciasteczek,
- 4 łyżki masła.
Masa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 400 g czekolady deserowej,
- 1 szklanka cukru pudru.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Twaróg sernikowy wyjmij z lodówki, przełóż do miski i ogrzej do temperatury pokojowej.
- Pokrusz ciasteczka np. w malakserze lub za pomocą tłuczka w misce. Dodaj do nich roztopione masło. Całość zmiksuj, aż do połączenia się składników.
- Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy oraz 2 cm jej boków. Uklep i wstaw do lodówki.
- Twaróg sernikowy (wcześniej wyjęty z lodówki i ogrzany) wymieszaj z cukrem pudrem.
- Czekoladę połam na kosteczki i roztop. Chwilę przestudź. Wymieszaj z serem twarogowym – do czekolady dodawaj po 2-3 łyżki twarogu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Masę wyłóż na spód z ciasteczek. Tortownicę wstaw do lodówki na około 3 godziny, aż ciasto zesztywnieje.
- Przygotuj polewę. Czekoladę połam na kosteczki. Dodaj masło, olej i roztop. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej polewy. Polej gotowy sernik. Ciasto schłódź przez pół godziny.
Przepis na kawową tartę z białą czekoladą
Potrzebujesz: formy o średnicy 20 cm
Składniki:
- 140 g ciasteczek owsianych z ciemną czekoladą
Wskazówka: można kupić zwykłe ciasteczka i połączyć je z 50 g roztopionej, ciemnej czekolady.
- 2 łyżki cukru pudru,
- 70 g roztopionego masła.
Masa kawowa:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu espresso,
- 2 łyżki gorącej wody,
- 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%,
- 200 g białej czekolady.
Składniki do dekoracji:
- bita śmietana, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, opcjonalnie ziarnka kawy
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka pokrusz np. w malakserze. Wymieszaj z cukrem pudrem i roztopionym masłem. Przygotowaną masą miasteczkową wyłóż dno formy oraz jej boki na wysokość 2-3 cm. Dociśnij masę do formy. Wstaw do lodówki.
- W filiżance rozpuść kawę w gorącej wodzie. Ostudź.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – połam ją na kostki, włóż do miseczki, a następnie miskę umieść na garnku z gotującą się wodą. Czekoladę mieszaj aż się rozpuści. Ostudź.
- Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Następnie krótko zmiksuj z ostudzoną kawą. Wymieszaj z roztopioną czekoladą za pomocą łyżki.
- Masę przełóż do formy na ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta.
- Smacznego!Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników.
- Pyszne, bożonarodzeniowe desery można przygotować bez użycia piekarnika. Przepisy na świąteczne ciasta bez pieczenia są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wśród najpopularniejszych słodkości znajdują się m.in. sernik na zimno i rafaello. Idealnym ciastem dla kawowych smakowych będzie tarta kawowa z białą czekoladą.
Smacznego!