Reklama

Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników.

Reklama

Pyszne, bożonarodzeniowe desery można przygotować bez użycia piekarnika. Przepisy na świąteczne ciasta bez pieczenia są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wśród najpopularniejszych słodkości znajdują się m.in. sernik na zimno i rafaello. Idealnym ciastem dla kawowych smakowych będzie tarta kawowa z białą czekoladą.

Przepis na ciasto rafaello

Potrzebujesz: formy o wymiarach 20x30 cm

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 150 g wiórków kokosowych.

Domowy budyń:

  • 1 litr mleka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szklanka białego cukru,
  • 2 żółtka jaj.

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od przygotowania budyniu. Odlej półtorej szklanki mleka. Mleko dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem białym i waniliowym oraz żółtkami jaj np. za pomocą rózgi.
  • Pozostałe mleko zagotuj. Dolej do niego mieszankę mleka, mąk, cukrów i żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj, pamiętając o zamieszaniu co chwilę.
  • Gotowy budyń odstaw z ognia. Przelej go do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż stanie się puszyste. Stopniowo i w krótkich odstępach czasu dodawaj do niego ostudzony budyń, ciągle ubijając.
  • Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj warstwowo herbatniki naprzemiennie z kremem budyniowym. Powinny powstać 4 warstwy. Na wierzchu ciasta powinna być warstwa kremu.
  • Ciasto obsypuje się wiórkami kokosowymi. Formę należy wstawić do lodówki. Ciasto chłodzi się bez przykrycia.

Przepis na czekoladowy sernik bez pieczenia

Potrzebujesz: tortownicę o średnicy 25 cm

Składniki:

Masa sernikowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 400 g czekolady deserowej,
  • 1 szklanka cukru pudru.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  • Twaróg sernikowy wyjmij z lodówki, przełóż do miski i ogrzej do temperatury pokojowej.
  • Pokrusz ciasteczka np. w malakserze lub za pomocą tłuczka w misce. Dodaj do nich roztopione masło. Całość zmiksuj, aż do połączenia się składników.
  • Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy oraz 2 cm jej boków. Uklep i wstaw do lodówki.
  • Twaróg sernikowy (wcześniej wyjęty z lodówki i ogrzany) wymieszaj z cukrem pudrem.
  • Czekoladę połam na kosteczki i roztop. Chwilę przestudź. Wymieszaj z serem twarogowym – do czekolady dodawaj po 2-3 łyżki twarogu, ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Masę wyłóż na spód z ciasteczek. Tortownicę wstaw do lodówki na około 3 godziny, aż ciasto zesztywnieje.
  • Przygotuj polewę. Czekoladę połam na kosteczki. Dodaj masło, olej i roztop. Mieszaj, aż do uzyskania gładkiej polewy. Polej gotowy sernik. Ciasto schłódź przez pół godziny.

Przepis na kawową tartę z białą czekoladą

Potrzebujesz: formy o średnicy 20 cm

Składniki:

  • 140 g ciasteczek owsianych z ciemną czekoladą

Wskazówka: można kupić zwykłe ciasteczka i połączyć je z 50 g roztopionej, ciemnej czekolady.

  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 70 g roztopionego masła.

Masa kawowa:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu espresso,
  • 2 łyżki gorącej wody,
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%,
  • 200 g białej czekolady.

Składniki do dekoracji:

  • bita śmietana, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, opcjonalnie ziarnka kawy

Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka pokrusz np. w malakserze. Wymieszaj z cukrem pudrem i roztopionym masłem. Przygotowaną masą miasteczkową wyłóż dno formy oraz jej boki na wysokość 2-3 cm. Dociśnij masę do formy. Wstaw do lodówki.
  • W filiżance rozpuść kawę w gorącej wodzie. Ostudź.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – połam ją na kostki, włóż do miseczki, a następnie miskę umieść na garnku z gotującą się wodą. Czekoladę mieszaj aż się rozpuści. Ostudź.
  • Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Następnie krótko zmiksuj z ostudzoną kawą. Wymieszaj z roztopioną czekoladą za pomocą łyżki.
  • Masę przełóż do formy na ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta.
  • Smacznego!Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników.
  • Pyszne, bożonarodzeniowe desery można przygotować bez użycia piekarnika. Przepisy na świąteczne ciasta bez pieczenia są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wśród najpopularniejszych słodkości znajdują się m.in. sernik na zimno i rafaello. Idealnym ciastem dla kawowych smakowych będzie tarta kawowa z białą czekoladą.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama