Reklama

Chutney jest dodatkiem do potraw, gęstym sosem z indyjskim rodowodem. Może być przyrządzony wyłącznie z owoców, np. śliwek, mango, jabłek, ale wyśmienicie smakuje również chutney z cukinii. Doskonałymi dodatkami do chutney są: rodzynki, musztarda, chili, imbir i ocet.

Reklama

Chutney może mieć bardzo delikatny i słodki smak, ale doprawia się go również na ostro. W Indiach chutney podawany jest najczęściej do dosy, czyli bardzo cienkich naleśników wypiekanych na blaszce z soczewicy i maki ryżowej. Chutney występuje w bardzo wielu rodzajach, może być chutney kokosowy, chutney limonkowy, chutney ogórkowy, chutney tamaryndowy a nawet chutney czosnkowy.

Przepis na chutney ze śliwek, jabłek i imbiru

Składniki:

  • 500 g dojrzałych śliwek węgierek,
  • 1 duże kwaśne jabłko,
  • 1 duża cebula cukrowa,
  • kilka ziarenek gorczycy białej,
  • 10 goździków,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 papryczka chili,
  • około 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 400 ml octu jabłkowego nierafinowanego,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj śliwki, włóż do rondelka i zalej 1 szklanką wody. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż staną się bardzo miękkie, ale skórka nie zacznie jeszcze pękać. Ostudź i usuń pestki.
  • Przełóż śliwki do większego garnka (najlepiej z grubym dnem) i dodaj starte na tarce jabłko (obrane ze skórki), pokrojoną w cienkie piórka cebulę, cukier, sól i ocet.
  • Zawiń goździki, pokrojony imbir, gorczycę, chili i goździki w kawałek gazy, zwiąż nitką i umieść w garnku ze śliwkami w taki sposób, aby łatwo można było usunąć to przyprawowe zawiniątko.
  • Gotuj całość na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszaj.
  • Jeszcze gorący sos przelej do wyparzonych wrzątkiem słoiczków (pamiętaj o wyjęciu woreczka z przyprawami) i po wystudzeniu przechowuj w lodówce.

Przepis na łagodny chutney z cukinii i pomidorów

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (najlepiej malinowych),
  • 1 kg cukinii,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 3 cebule,
  • 30 dag rodzynek.

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 szklanki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki białej gorczycy.

Czas przygotowania: około 30 minut + czas gotowania 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Składniki na zalewę umieść w dużym garnku i gotuj do momentu aż rozpuści się cukier.
  • Cebulę, jabłka i cukinię obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  • Sparz pomidory wrzątkiem i obierz je ze skórki a następnie pokrój w małe kawałki.
  • Wrzuć warzywa do zalewy, dodaj rodzynki i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając.
  • Przełóż gorący cukiniowy chutney do wyparzonych wcześniej słoików.

Po ostygnięciu przechowuj w lodówce.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama