Wegański chutney śliwkowy i cukiniowy – 2 przepisy
Chutney jest dodatkiem do potraw, gęstym sosem z indyjskim rodowodem. Może być przyrządzony wyłącznie z owoców, np. śliwek, mango, jabłek, ale wyśmienicie smakuje również chutney z cukinii. Doskonałymi dodatkami do chutney są: rodzynki, musztarda, chili, imbir i ocet.
Chutney jest dodatkiem do potraw, gęstym sosem z indyjskim rodowodem. Może być przyrządzony wyłącznie z owoców, np. śliwek, mango, jabłek, ale wyśmienicie smakuje również chutney z cukinii. Doskonałymi dodatkami do chutney są: rodzynki, musztarda, chili, imbir i ocet.
Chutney może mieć bardzo delikatny i słodki smak, ale doprawia się go również na ostro. W Indiach chutney podawany jest najczęściej do dosy, czyli bardzo cienkich naleśników wypiekanych na blaszce z soczewicy i maki ryżowej. Chutney występuje w bardzo wielu rodzajach, może być chutney kokosowy, chutney limonkowy, chutney ogórkowy, chutney tamaryndowy a nawet chutney czosnkowy.
Przepis na chutney ze śliwek, jabłek i imbiru
Składniki:
- 500 g dojrzałych śliwek węgierek,
- 1 duże kwaśne jabłko,
- 1 duża cebula cukrowa,
- kilka ziarenek gorczycy białej,
- 10 goździków,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1 papryczka chili,
- około 2 cm kawałek świeżego imbiru,
- 400 ml octu jabłkowego nierafinowanego,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj śliwki, włóż do rondelka i zalej 1 szklanką wody. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż staną się bardzo miękkie, ale skórka nie zacznie jeszcze pękać. Ostudź i usuń pestki.
- Przełóż śliwki do większego garnka (najlepiej z grubym dnem) i dodaj starte na tarce jabłko (obrane ze skórki), pokrojoną w cienkie piórka cebulę, cukier, sól i ocet.
- Zawiń goździki, pokrojony imbir, gorczycę, chili i goździki w kawałek gazy, zwiąż nitką i umieść w garnku ze śliwkami w taki sposób, aby łatwo można było usunąć to przyprawowe zawiniątko.
- Gotuj całość na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszaj.
- Jeszcze gorący sos przelej do wyparzonych wrzątkiem słoiczków (pamiętaj o wyjęciu woreczka z przyprawami) i po wystudzeniu przechowuj w lodówce.
Przepis na łagodny chutney z cukinii i pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów (najlepiej malinowych),
- 1 kg cukinii,
- 2 kwaśne jabłka,
- 3 cebule,
- 30 dag rodzynek.
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 szklanki octu jabłkowego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki białej gorczycy.
Czas przygotowania: około 30 minut + czas gotowania 2 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Składniki na zalewę umieść w dużym garnku i gotuj do momentu aż rozpuści się cukier.
- Cebulę, jabłka i cukinię obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Sparz pomidory wrzątkiem i obierz je ze skórki a następnie pokrój w małe kawałki.
- Wrzuć warzywa do zalewy, dodaj rodzynki i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając.
- Przełóż gorący cukiniowy chutney do wyparzonych wcześniej słoików.
Po ostygnięciu przechowuj w lodówce.
Smacznego!