Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

Reklama

Indyk to lekkostrawne mięso polecane dla dzieci i alergików. Zawiera więcej białka niż mięso z kurczaka. Dostarcza też kwas foliowy, niacynę, potas i magnez. Delikatny smak sprawia, że może być doprawiony zgodnie z indywidualnymi preferencjami.

Chili z indykiem – przepis

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka,
  • ½ szklanki ryżu,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ puszki krojonych pomidorów,
  • 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki,
  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki,
  • 1/3 szklanki startego sera,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli.

Zobacz także

Stopień trudności: średnie

Czas przygotowania: około 40 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w kosteczkę.
  • Dodaj mięso i dokładnie podsmaż.
  • Wrzuć przyprawy i wymieszaj wszystko.
  • Dodaj suchy ryż, wymieszaj.
  • Umyj i pokrój paprykę w kostkę. Włóż ją na patelnię.
  • Dodaj też kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy, a także pomidory z puszki.
  • Wlej bulion, wymieszaj i zagotuj całość.
  • Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj chili przez 17-18 minut.
  • Dodaj starty ser, znów przykryj potrawę i podgrzewaj do roztopienia sera (przez około 2 minuty).

Chili z indykiem można podawać z awokado skropionym sokiem z limonki, papryczką chili i pomidorkami koktajlowymi. Danie warto też posypać świeżą kolendrą.

Kasza z indykiem

Składniki:

  • 200 g filetu z indyka,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 150 g kurek,
  • ½ cebuli,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 por,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

Stopień trudności: średnie

Czas przygotowania: około 40 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę, odcedź ją, a następnie wyłóż na talerz i wymieszaj z sosem sojowym.
  • Pokrój filet z indyka w małą kostkę, po czym dopraw solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Skrop go olejem i wymieszaj wszystkie składniki.
  • Rozgrzej masło na dużej patelni, wyłóż na nią mięso i obsmażaj przez 5-7 minut, mieszając co chwilę.
  • Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Dodaj do indyka.
  • Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę.
  • Umyj pora i pokrój go w półplasterki.
  • Włóż cebulę i pora na patelnię.
  • Smaż przez 5 minut, w razie potrzeby dodaj nieco pieprzu i soli.
  • Umyj i pokrój kurki. Wrzuć je na patelnię i smaż przez 5-7 minut, mieszając co chwilę.
  • Dodaj kaszę gryczaną, wymieszaj i podgrzej całość.
  • Umyj i pokrój szczypiorek, a następnie udekoruj nim potrawę.

Jak zrobić sznycle z indyka?

Składniki:

  • 4 sznycle z indyka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Rozbij szyncle, umieszczając je pomiędzy dwoma płatami folii.
  • Skrop je sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  • Rozbij jajko, rozmieszaj je widelcem.
  • Obtocz sznycle w jajku i mące.
  • Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  • Podawaj z surówką i gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama