Sznycle z indyka
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na potrawy z indyka: chili, kasza oraz sznycle

Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

 

Indyk to lekkostrawne mięso polecane dla dzieci i alergików. Zawiera więcej białka niż mięso z kurczaka. Dostarcza też kwas foliowy, niacynę, potas i magnez. Delikatny smak sprawia, że może być doprawiony zgodnie z indywidualnymi preferencjami.

Chili z indykiem – przepis

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka,
  • ½ szklanki ryżu,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ puszki krojonych pomidorów,
  • 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki,
  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki,
  • 1/3 szklanki startego sera,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli.

 

Stopień trudności: średnie

Czas przygotowania: około 40 minut

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w kosteczkę.
  • Dodaj mięso i dokładnie podsmaż.
  • Wrzuć przyprawy i wymieszaj wszystko.
  • Dodaj suchy ryż, wymieszaj.
  • Umyj i pokrój paprykę w kostkę. Włóż ją na patelnię.
  • Dodaj też kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy, a także pomidory z puszki.
  • Wlej bulion, wymieszaj i zagotuj całość.
  • Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj chili przez 17-18 minut.
  • Dodaj starty ser, znów przykryj potrawę i podgrzewaj do roztopienia sera (przez około 2 minuty).

Chili z indykiem można podawać z awokado skropionym sokiem z limonki, papryczką chili i pomidorkami koktajlowymi. Danie warto też posypać świeżą kolendrą.

Kasza z indykiem

Składniki:

  • 200 g filetu z indyka,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 150 g kurek,
  • ½ cebuli,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 por,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

 

Stopień trudności: średnie

Czas przygotowania: około 40 minut

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę, odcedź ją, a następnie wyłóż na talerz i wymieszaj z sosem sojowym.
  • Pokrój filet z indyka w małą kostkę, po czym dopraw solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Skrop go olejem i wymieszaj wszystkie składniki.
  • Rozgrzej masło na dużej patelni, wyłóż na nią mięso i obsmażaj przez 5-7 minut, mieszając co chwilę.
  • Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Dodaj do indyka.
  • Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę.
  • Umyj pora i pokrój go w półplasterki.
  • Włóż cebulę i pora na patelnię.
  • Smaż przez 5 minut, w razie potrzeby dodaj nieco pieprzu i soli.
  • Umyj i pokrój kurki. Wrzuć je na patelnię i smaż przez 5-7 minut, mieszając co chwilę.
  • Dodaj kaszę gryczaną, wymieszaj i podgrzej całość.
  • Umyj i pokrój szczypiorek, a następnie udekoruj nim potrawę.

Jak zrobić sznycle z indyka?

Składniki:

  • 4 sznycle z indyka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

Sposób przygotowania:

  • Rozbij szyncle, umieszczając je pomiędzy dwoma płatami folii.
  • Skrop je sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  • Rozbij jajko, rozmieszaj je widelcem.
  • Obtocz sznycle w jajku i mące.
  • Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  • Podawaj z surówką i gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

 

Smacznego!

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Gulasz wegetariański
© larik_malasha/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gulasz wegetariański: warzywny, z pieczarkami i meksykański
Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.   Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem , kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać. Wegetariański gulasz warzywny Składniki:  1 puszka czerwonej fasoli, cebula, średnia cukinia, czerwona papryka , marchew, 250 g pieczarek, puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, rozmaryn, oregano, ostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania:  Obierz i pokrój cebulę w piórka. Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki. Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę. Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła. Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię.  Podsmażaj całość przez 2-3 minuty.  Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj pomidory i czosnek.  Duś składniki gulaszu do miękkości. Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą.  Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku. Gulasz wegetariański meksykański Składniki:  mała cukinia, średnia cebula, 1/2 czerwonej papryki, 10 pieczarek, 1,5 puszki krojonych pomidorów, 1/2 puszki...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner