Przepisy na potrawy z indyka: chili, kasza oraz sznycle
Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.
Indyk to lekkostrawne mięso polecane dla dzieci i alergików. Zawiera więcej białka niż mięso z kurczaka. Dostarcza też kwas foliowy, niacynę, potas i magnez. Delikatny smak sprawia, że może być doprawiony zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
Chili z indykiem – przepis
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z indyka,
- ½ szklanki ryżu,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ puszki krojonych pomidorów,
- 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki,
- 1/3 szklanki kukurydzy z puszki,
- 1/3 szklanki startego sera,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli.
Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: około 40 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w kosteczkę.
- Dodaj mięso i dokładnie podsmaż.
- Wrzuć przyprawy i wymieszaj wszystko.
- Dodaj suchy ryż, wymieszaj.
- Umyj i pokrój paprykę w kostkę. Włóż ją na patelnię.
- Dodaj też kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy, a także pomidory z puszki.
- Wlej bulion, wymieszaj i zagotuj całość.
- Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj chili przez 17-18 minut.
- Dodaj starty ser, znów przykryj potrawę i podgrzewaj do roztopienia sera (przez około 2 minuty).
Chili z indykiem można podawać z awokado skropionym sokiem z limonki, papryczką chili i pomidorkami koktajlowymi. Danie warto też posypać świeżą kolendrą.
Kasza z indykiem
Składniki:
- 200 g filetu z indyka,
- 100 g kaszy gryczanej,
- 150 g kurek,
- ½ cebuli,
- 2 duże ząbki czosnku,
- pęczek szczypiorku,
- 1 por,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- sól,
- pieprz.
Stopień trudności: średnie
Czas przygotowania: około 40 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę, odcedź ją, a następnie wyłóż na talerz i wymieszaj z sosem sojowym.
- Pokrój filet z indyka w małą kostkę, po czym dopraw solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Skrop go olejem i wymieszaj wszystkie składniki.
- Rozgrzej masło na dużej patelni, wyłóż na nią mięso i obsmażaj przez 5-7 minut, mieszając co chwilę.
- Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Dodaj do indyka.
- Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę.
- Umyj pora i pokrój go w półplasterki.
- Włóż cebulę i pora na patelnię.
- Smaż przez 5 minut, w razie potrzeby dodaj nieco pieprzu i soli.
- Umyj i pokrój kurki. Wrzuć je na patelnię i smaż przez 5-7 minut, mieszając co chwilę.
- Dodaj kaszę gryczaną, wymieszaj i podgrzej całość.
- Umyj i pokrój szczypiorek, a następnie udekoruj nim potrawę.
Jak zrobić sznycle z indyka?
Składniki:
- 4 sznycle z indyka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 cytryna,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Sposób przygotowania:
- Rozbij szyncle, umieszczając je pomiędzy dwoma płatami folii.
- Skrop je sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- Rozbij jajko, rozmieszaj je widelcem.
- Obtocz sznycle w jajku i mące.
- Obsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Podawaj z surówką i gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!