Przepisy na zupy: rozgrzewająca zupa krem z kalarepy na bazie warzywnego bulionu
Krem z kalarepy to pomysł na obiad lekki, rozgrzewający i jednocześnie pożywny. Danie przygotowuje się do bazie warzywnego bulionu, ziemniaków i kalarepy. Gdy warzywa będą miękkie, całość wystarczy zblendować, aż do uzyskania kremowej konsystencji zupy i doprawić: solą, pieprzem, sokiem cytrynowym oraz skórką startą z limonki.
Krem z kalarepy to pomysł na obiad lekki, rozgrzewający i jednocześnie pożywny. Danie przygotowuje się do bazie warzywnego bulionu, ziemniaków i kalarepy. Gdy warzywa będą miękkie, całość wystarczy zblendować, aż do uzyskania kremowej konsystencji zupy i doprawić: solą, pieprzem, sokiem cytrynowym oraz skórką startą z limonki.
Kalarepa to warzywo kapustne o dość charakterystycznym, wyrazistym smaku. Na surowo doskonale smakuje z dipem czosnkowym lub jako dodatek do surówek, z kolei gotowana - sprawdzi się jako gęsta, kremowa i rozgrzewająca zupa krem - idealna na jesień i zimę.
Zupa krem z kalarepy - przepis, krok po kroku
Krem z kalarepy to pomysł na jesienno-zimowy obiad. Zupa posmakuje również osobom, które nie jedzą mięsa, ponieważ potrawa powstaje na bazie bulionu z takich warzyw, jak: marchew, pietruszka, por, seler, koper włoski, cebula.
Potrzebujesz:
- średniej wielkości garnka,
- blendera,
- praski do czosnku,
- patelni.
Składniki:
- 1 l domowego bulionu warzywnego,
- 3 kalarepy,
- 4 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml gęstej śmietany (możesz ją zastąpić jogurtem greckim),
- łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- skórka starta z limonki (opcjonalnie).
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj bulion warzywny i dodaj do niego kalarepę i ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki.
- Gotuj całość, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut).
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż go, aż się zarumieni na złoty kolor.
- Przełóż zawartość patelni do bulionu.
- Zdejmij garnek z zupą z ognia i za pomocą blendera zmiksuj całość na gładki krem.
- Dodaj sok z cytryny, śmietanę oraz odrobinę skórki startej z limonki (opcjonalnie).
- Zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Zupa doskonale smakuje podana ze świeżą kolendrą oraz skropiona niewielką ilością oleju sezamowego. Krem z kalarepy można również podać z chrupiącymi grzankami, które można wykonać samodzielnie z pieczywa, czosnku oraz ulubionych ziół. Zupa ładnie prezentuje się w małych miseczkach, ozdobiona niewielką ilością śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.