Walentynkowe babeczki i muffinki – w wersji karmelowej, bezglutenowej, wegańskiej (bez tłuszczu) i z kremem
Babeczki walentynkowe to znakomita przekąska, która dodatkowo może być miłym podarunkiem dla najbliższych. Warto przystroić ciasteczka w serduszkowe motywy oraz oprószyć przyprawami uważanymi za afrodyzjaki, takimi jak: chili, cynamon, kardamon i imbir.
Babeczki walentynkowe to znakomita przekąska, która dodatkowo może być miłym podarunkiem dla najbliższych. Warto przystroić ciasteczka w serduszkowe motywy oraz oprószyć przyprawami uważanymi za afrodyzjaki, takimi jak: chili, cynamon, kardamon i imbir.
Ciekawym elementem wizualnym w tego typu smakołykach będzie użycie kolorowych papilotek jednobarwnych lub w motywy: ze zwierzątkami, serduszkami lub kolorowymi paseczkami. Do zdobienia można wykorzystać błyszczące perełki cukiernicze, lukier, bitą śmietanę i kandyzowane owoce, np. wiśnie.
Przepis na karmelowe muffinki walentynkowe
Składniki na około 20 muffinek:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia,
- 2 jajka,
- 150 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 łyżeczka cynamonu do dekoracji,
- 6 łyżek masy kajmakowej do ciasta i 1 łyżka do dekoracji.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 50 minut
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj wszystkie suche składniki, dodaj jajka, masę kajmakową i masło i dokładnie wymieszaj mikserem.
- Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych na formie do muffinek do ¾ wysokości.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
- Ostudzone muffinki dekoruj kleksem masy kajmakowej i cynamonem.
Smacznego!
Przepis na bezglutenowe i mocno czekoladowe babeczki walentynkowe z chili
Składniki na około 30 babeczek:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka sody,
- pół szklanki sypkiego kakao,
- pół szklanki cukru,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- szczypta sproszkowanego chili do dekoracji,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (o minimum 70 % zawartości kakao),
- 1/3 szklanki oleju, np. rzepakowego,
- 2 jajka,
- 1 szklanka zimnego mleka.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut
Sposób przygotowania:
- Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z mąką i sodą.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem do momentu, aż masa stanie się biała.
- Połącz masę cukrowo-jajeczną z mąką i czekoladą i dokładnie wymieszaj, stopniowo dodając olej.
- Do powstałej masy wsyp kakao i miksuj powoli, wlewając mleko.
- Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych na formie do babeczek do ¾ wysokości.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
- Ostudzone babeczki udekoruj chili.
Smacznego!
Przepis na walentynkowe i wegańskie muffinki z bananami bez tłuszczu
Składniki na około 30 muffinek:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 średniej wielkości, bardzo dojrzałe banany,
- półtorej szklanki mleka roślinnego, np. sojowego, migdałowego lub ryżowego,
- pół szklanki cukru,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki kardamonu i cukier puder do dekoracji,
- 1 opakowanie cukru z ekstraktem z wanilii.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 45 minut
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć banana widelcem lub zblenduj go z mlekiem i dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych na formie do babeczek do ¾ wysokości.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
- Ostudzone muffinki udekoruj kardamonem i cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis na babeczki walentynkowe z kremem kokosowym i wiśniami
Składniki na około 12 babeczek:
- 150 g mąki pszennej,
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 130 ml oleju rzepakowego,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 100 g dżemu lub konfitury wiśniowej,
- puszka kandyzowanych wiśni do dekoracji.
Składniki na krem do babeczek:
- 1 puszka (150 g) mleka kokosowego, włóż puszkę na około 3 godziny do zamrażalnika, dzięki temu szybciej się ubije,
- 50 g cukru pudru.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 75 minut
Sposób przygotowania babeczek:
- Wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładka masę.
- Przełóż ciasto do papilotek umieszczonych na formie do babeczek do ¾ wysokości.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Sposób przygotowania kremu do babeczek:
- Ubij mleko kokosowe z cukrem na sztywna masę, przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka śniadaniowego (zrób na rogu małą dziurkę).
- Udekoruj obficie każdą, ostudzoną babeczkę kokosowym kremem i kandyzowaną wiśnią.
Smacznego!
- Nie masz pomysłu co ugotować ukochanej osobie w dniu 14 lutego? Sprawdź, nasze dwie propozycje kolacji walentynkowej.
- Nie masz pomysłu na Walentynki? Zaproponuj swojej sympatii romantyczny filmowy wieczór walentynkowy!
- Lubicie spędzać wieczory oglądając wspólnie filmy i seriale? Sprawdź najciekawsze seriale na zimowe wieczory.