Reklama

Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację.

Reklama

Pomidory są bogate w witaminę C, B, K i PP. Są też źródłem minerałów, m.in. magnezu, wapnia i żelaza. Poniżej znajdziesz kilka oryginalnych przepisów na potrawy z pomidorami.

Pomidory smażone w cieście

Składniki:

- 4 pomidory,

- koperek,

- natka pietruszki,

- 1 szklanka mąki,

- 1 szklanka mleka,

- 2 jajka,

- 1 łyżka oleju,

- ½ łyżeczki soli do ciasta,

- olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę i potnij w plastry
  • Do osobnej misy wlej mleko, mąkę, żółtka, sól, olej i wszystko dokładnie zmiksuj.
  • Ubij białka na sztywną pianę, przełóż do płynnego ciasta i delikatnie wymieszaj.
  • Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj łyżką placuszki i obsmaż je z jednej strony.
  • Na każdy placek nałóż plaster pomidora i przykryj go drugim plackiem mocno dociskając drewnianą łopatką.
  • Placuszki przewróć na drugą stronę, dosmaż na złoty kolor i podawaj z paprykowym twarożkiem lub śmietaną z dodatkiem kopru i pietruszki.

Pomidorowe sushi

Składniki:

- 1,5 kg pomidorów,

- czosnek granulowany,

- 3 ząbki świeżego czosnku,

- świeży tymianek,

- cebula,

- ¼ szklanki oliwy,

- liście laurowe,

- 2 łyżki rumu,

- 1/3 szklanki ryżu do sushi,

- ½ szklanki wody,

- ½ szklanki uprażonych orzeszków,

- listki świeżej mięty,

- cukier,

- pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki, a następnie przekrój je na krzyż.
  • Połowę tak przygotowanych warzyw rozłóż na oblanej oliwą blasze, posyp czosnkiem i tymiankiem, po czym zapiekaj w piekarniku przez około 3 godziny.
  • W osobnym rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę, dodaj czosnku i smaż na małym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkli.
  • Do całości dodaj resztę posiekanych pomidorów, liść laurowy i gotuj około dwóch godzin pod przykryciem. Po tym czasie sos przetrzyj przez sitko.
  • Namocz rodzynki w rumie przez 30 minut.
  • Ryż zagotuj, po czym odstaw do przestygnięcia.
  • Do schłodzonego ryżu dodaj sos pomidorowy, rodzynki, miętę i orzeszki, po czym dopraw solą i pieprzem.
  • Pod koniec uformuj kulki rękami lub za pomocą łyżki do lodów i na wierzch nałóż suszone pomidory. Całość możesz ozdobić listkami bazylii.

Grillowane pomidorki

Składniki:

- 4-5 pomidorów,

- majeranek,

- odrobina chili,

- sól,

- pieprz,

- 2 ząbki czosnku,

- szczypiorek,

- opakowanie sera feta.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory dokładnie umyj, po czym odkrój wierzchnią część i pokrój ją w kostkę.
  2. Pomidory wydrąż, a do osobnej misy włóż ser feta i rozdrobnij go widelcem.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, po czym dodaj posiekany szczypiorek.
  4. Całość dodaj do sera i dokładnie wymieszaj.
  5. Możesz doprawić do smaku solą, chili, majerankiem i pieprzem.
  6. Każdy wydrążony pomidor nadziej przygotowanym farszem i zawiń w folię aluminiową.
  7. Pomidorki piecz na grillu przez około 20-25 minut.

Pomidorowy kurczak

Składniki:

- brokuł,

- 0,70 dag piersi z kurczaka,

- olej,

- sól,

- pieprz,

- 2 ząbki świeżego czosnku,

- 4 pomidory,

- koncentrat pomidorowy,

- ulubiony makaron (może być penne).

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Kurczaka pokrój w kosteczkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż na oleju.
  3. Posiekany drobno czosnek dodaj do mięsa drobiowego, a następnie posiekaj pomidory w kostkę.
  4. Do kurczaka dodaj przecier pomidorowy lub sos pomidorowy i w takiej postaci duś na patelni przez 10 minut na małym ogniu.
  5. Makaron włóż do osolonej wody i ugotuj al dente.
  6. Po odcedzeniu i ostygnięciu połącz z kurczakiem i brokułami.
  7. Możesz doprawić solą i pieprzem.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama