3 wegańskie przepisy potrawy z młodej kapusty: sałatka, kotlety i leczo
Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.
Sezon na młodą kapustę rozpoczyna się na początku maja. Warto wtedy korzystać z młodych, soczystych listków tego warzywa, które świetnie sprawdzają się jako składnik sałatki, leczo, a nawet kotlecików. Ze smakiem młodej kapusty najlepiej komponuje się świeży koper i szczypiorek.
Wegańskie dania z młodej kapusty są sycące, pyszne i lekkie. Stanowią idealny posiłek, np. niskokaloryczną kolację oraz są wyśmienitym dodatkiem do innych potraw. Kapustę bardzo trudno dosolić i łatwo przesolić, dlatego najlepiej uważać z tym dodatkiem w trakcie gotowania.
Kolorowe wegańskie leczo z młodej kapusty – przepis
Składniki:
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 średnia główka młodej kapusty,
- pęczek szczypiorku,
- duży pęczek koperku,
- pół szklanki wody lub bulionu warzywnego,
- 3 kuleczki ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- sól i pieprz do smaku.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj papryki i pokrój je w piórka.
- Usuń zewnętrzne liście z kapusty i poszatkuj ją w paski.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na gorącym tłuszczu. Dodaj szczypior, paprykę i smaż wszystko około 5 minut.
- Wsyp kapustę, wlej wodę, dodaj przyprawy i sól. Duś całość na małym ogniu, często mieszając, aż kapusta zmięknie (około 25 minut).
- Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj go pod koniec duszenia. Zdejmij rondelek z gazu, wsyp koperek i dosól do smaku.
Przygotowana w ten sposób młoda kapusta wyśmienicie smakuje z młodymi gotowanymi ziemniakami lub pajdą ulubionego pieczywa.
Przepis na dietetyczne, pieczone, wegańskie kotlety z młodej kapusty
Składniki:
- pół średniej główki młodej kapusty,
- duży pęczek bardzo drobno posiekanego kopru,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- pół szklanki mąki owsianej (można ją zrobić, blendując płatki owsiane),
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: około 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj bardzo drobno kapustę lub zetrzyj ją na tarce, włóż do dużej miski i delikatnie posól. Wymieszaj całość dłońmi, lekko ugniatając. Odstaw na 15 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła.
- W drugiej misce połącz wszystkie pozostałe składniki. Pamiętaj o odsączeniu cieciorki, ale nie wylewaj wody (aquafaby) – jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to idealny „rozcieńczacz”. Zblenduj wszystko na gładka masę.
- Odciśnij kapustę z soku i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Odstaw na kilka minut, by płatki i siemię wchłonęły wodę.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Nasmarowanymi olejem dłońmi formuj małe kotlety i układaj je na blaszce lub papierze do pieczenia. Włóż kotlety do piekarnika na około 10 minut, po tym czasie przewróć je delikatnie na drugą stronę i piecz przez kolejne 10 minut.
Kotlety z młodej kapusty smakują doskonale z lekką sałatką np. mizerią lub czipsami z jarmużu. Są również doskonałe jako wegańskie burgery.
Wegańska sałatka z młodej kapusty blanszowanej w occie balsamicznym - przepis
Składniki:
- 1/3 główki młodej kapusty,
- pół litra wrzątku,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika,
- 1 łyżka orzechów ziemnych,
- 1 łyżka nasion chia,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 1 dojrzałe awokado,
- pół kilograma pomidorków koktajlowych lub cherry,
- 1 puszka kukurydzy,
- starty na tarce ząbek czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- szczypta chili,
- pieprz do smaku.
Czas przygotowania: około 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Poszatkuj drobno kapustę, wlej do wrzątku ocet, wsyp cukier i wrzuć kapustę na 2 minuty. Odcedź i ostudź.
- W małej miseczce wymieszaj olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, chili i czosnek.
- Rozgnieć widelcem awokado i połącz z przygotowanym sezamowym sosem.
- Przekrój pomidorki na połówki i wsyp je do dużej miski, razem z kapustą i odsączoną z zalewy kukurydzą. Dodaj pestki, orzechy, nasiona chia i polej całość dipem.
Sałatka z blanszowanej w occie balsamicznym młodej kapusty to idealny dodatek do pierogów, kopytek lub kotletów ziemniaczanych. Sprawdza się też jako pyszna przekąska lub drugie śniadanie.
Smacznego!