3 pomysły na szybkie kotlety mielone: drobiowe, z pieczarkami i serem
Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.
Kotlety mielone mogą mieć wiele wersji w zależności od wykorzystanych dodatków. To jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań. Najlepiej smakują podawane z kaszą gryczaną lub domowymi frytkami. Osoby na diecie powinny wieprzowinę i wołowinę zastąpić drobiem, który jest mniej kaloryczny.
Kotlety drobiowe smaży się szybciej – wystarczy 5 minut na jedną stronę, aby mięso w środku było gotowe do zjedzenia. Mięsa wieprzowe i wołowe potrzebują więcej czasu, bo około 10 minut.
Kotlety mielone z indyka
Kotlety z indyka są alternatywą dla klasycznych mielonych z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. Mięso drobiowe zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dlatego warto po nie sięgać szczególnie podczas niskokalorycznej diety. Do przygotowania kotletów można wykorzystać gotowe mięso mielone lub zrobić je samodzielne, mieląc w maszynce 3-4 piersi z indyka.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 jajko,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 2 cebula,
- 2 łyżki czerwonej czubricy (czyli mieszanki m.in. papryki słodkiej, ostrej, pieprzu, rozmarynu i czosnku),
- sól.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoto.
- Mięso przełóż do miski i dodaj do niego cebulę, jajko, bułkę tartą, czubricę i sól.
- Wyrób mięso i uformuj kotlety.
- Obtocz je w bułce tartej i smaż każdą stronę na oleju około 5 minut.
Kotlety mielone z serem
Kotlety mielone z serem można podawać z pokrojonymi cienko i usmażonymi plasterkami ziemniaków lub innymi domowymi frytkami.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 dag mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 czerstwa bułka,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 20 dag żółtego sera,
- bułka tarta,
- sól, pieprz.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Czerstwą bułkę namocz w mleku.
- Cebulę pokrój na drobną kostkę.
- Ser pokrój w kostkę (długość boku około 2 cm).
- Przełóż mięso mielone do miski – dodaj do niego jajka i cebulę.
- Bułkę odciśnij z mleka i dodaj do mięsa.
- Dodaj sól i pieprz.
- Dokładnie połącz składniki.
- Mięso uformuj w placek, połóż na niego kawałek sera i otocz mięsem.
- Nadaj kotletowi kształt spłaszczonej kulki.
- Smaż na oleju po około 10 minut z obu stron.
Kotlety mielone z pieczarkami i cebulką
Podczas sezonu na grzybobranie pieczarki można zastąpić sezonowymi grzybami leśnymi, które mają o wiele intensywniejszy zapach.
Składniki (na 4 porcje):
- 500 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki bułki tartej,
- sól,
- pieprz czarny.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyte pieczarki i cebule pokrój w drobną kostkę i uduś.
- Mięso przełóż do głębokiej miski, dodaj do niego bułkę tartą, pieczarki, cebulę, jajka i przyprawy.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na oleju przez około 10 minut z każdej strony.
Smacznego!
- Szukasz pomysłu na niecodzienne danie? Podpowiadamy, co można zrobić z kapusty kwaszonej.
- Dbasz o linię i uwielbiasz niecodzienne połączenia smakowe? Tutaj znajdziesz przepisy na świeże i zdrowe sałatki wiosenne z nowalijek.
- Potrzebujesz wyrazistej w smaku przekąski lub pomysłu na kolację? Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z czerwonej papryki.