Reklama

Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.

Reklama

Świeże warzywa - pełne witamin i minerałów, świetnie wpływają na kondycję naszego organizmu.

Zupa ze świeżych pomidorów – pomysł na najpopularniejszą, polską zupę

Zupa przygotowana ze świeżych pomidorów zachwyca smakiem i aromatem.

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • patelni,
  • blendera.

Składniki (4 porcje):

  • 6 dużych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 4 marchewki,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 l wody,
  • pieprz (do smaku),
  • sól (do smaku),
  • cukier (do smaku),
  • ocet winny (do smaku),
  • 4 łyżki śmietany.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę obierz, pokrój i wrzuć do garnka.
  • Garnek zalej 2 litrami wody.
  • Dopraw wszystko solą, pieprzem, zielem angielskim i gotuj przez 20 minut.
  • Cebulę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę.
  • Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
  • Pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli.
  • Po kilku minutach pomidory z cebulą dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.
  • Wyłów z zupy ziele angielskie.
  • Całość zblenduj na gładką masę.
  • Zupę zapraw śmietaną, dodaj szczyptę cukru, pieprzu, soli i octu winnego. Gotowe.

Chłodnik paprykowy – idealne danie na upalne dni

Chłodnik przygotowany z papryki to niecodzienny pomysł na letni, lekki obiad.

Potrzebujesz:

  • garnka z grubszym dnem,
  • blendera.

Składniki (4 porcje):

  • 1 kg papryki,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • oliwa (do smażenia),
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 500 ml jogurtu greckiego.

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  • W garnku z grubszym dnem rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę.
  • Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
  • Duś wszystko przez chwilę doprawione startym ząbkiem czosnku.
  • Zalej bulionem i gotuj przez 10 minut.
  • Odstaw do ostudzenia.
  • Dodaj jogurt i zblenduj na gładki krem.
  • Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.

Sałatka z bobu z pstrągiem – zaskakujące połączenie na letni obiad

Przepis na pyszną sałatkę z pstrąga z dodatkiem bobu, cebuli, pomidorów, koperku, pestek słonecznika i czosnku.

Potrzebujesz:

  • dużej miski.

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety z wędzonego pstrąga,
  • 500 g ugotowanego bobu,
  • 1 cebula biała,
  • 1 cebula czerwona,
  • 8 pomidorów wiśniowych,
  • opakowanie rukoli lub innej sałaty,
  • koperek (do smaku),
  • 1 łyżka prażonych pestek słonecznika,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki oleju lnianego,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól morska (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Cebule, czosnek i koperek zblenduj z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami na gładki sos.
  • Do miski wrzuć podzieloną na kawałki sałatę, obrany bób, pomidory pokrojone w kosteczkę i pestki słonecznika.
  • Miskę polej przygotowanym sosem.
  • Na wierzch dodaj rozdrobnione filety z pstrąga.
  • Dokładnie wymieszaj. Gotowe.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama