Przepisy na chłodnik z papryki, zupę ze świeżych pomidorów i sałatkę z bobu z pstrągiem
Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.
Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.
Świeże warzywa - pełne witamin i minerałów, świetnie wpływają na kondycję naszego organizmu.
Zupa ze świeżych pomidorów – pomysł na najpopularniejszą, polską zupę
Zupa przygotowana ze świeżych pomidorów zachwyca smakiem i aromatem.
Potrzebujesz:
- dużego garnka,
- patelni,
- blendera.
Składniki (4 porcje):
- 6 dużych pomidorów,
- 1 cebula,
- 4 marchewki,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 l wody,
- pieprz (do smaku),
- sól (do smaku),
- cukier (do smaku),
- ocet winny (do smaku),
- 4 łyżki śmietany.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz, pokrój i wrzuć do garnka.
- Garnek zalej 2 litrami wody.
- Dopraw wszystko solą, pieprzem, zielem angielskim i gotuj przez 20 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę.
- Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
- Pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli.
- Po kilku minutach pomidory z cebulą dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.
- Wyłów z zupy ziele angielskie.
- Całość zblenduj na gładką masę.
- Zupę zapraw śmietaną, dodaj szczyptę cukru, pieprzu, soli i octu winnego. Gotowe.
Chłodnik paprykowy – idealne danie na upalne dni
Chłodnik przygotowany z papryki to niecodzienny pomysł na letni, lekki obiad.
Potrzebujesz:
- garnka z grubszym dnem,
- blendera.
Składniki (4 porcje):
- 1 kg papryki,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- oliwa (do smażenia),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 500 ml jogurtu greckiego.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- W garnku z grubszym dnem rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
- Duś wszystko przez chwilę doprawione startym ząbkiem czosnku.
- Zalej bulionem i gotuj przez 10 minut.
- Odstaw do ostudzenia.
- Dodaj jogurt i zblenduj na gładki krem.
- Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.
Sałatka z bobu z pstrągiem – zaskakujące połączenie na letni obiad
Przepis na pyszną sałatkę z pstrąga z dodatkiem bobu, cebuli, pomidorów, koperku, pestek słonecznika i czosnku.
Potrzebujesz:
- dużej miski.
Składniki (4 porcje):
- 4 filety z wędzonego pstrąga,
- 500 g ugotowanego bobu,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 8 pomidorów wiśniowych,
- opakowanie rukoli lub innej sałaty,
- koperek (do smaku),
- 1 łyżka prażonych pestek słonecznika,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki oleju lnianego,
- sok z połowy cytryny,
- sól morska (do smaku),
- pieprz (do smaku).
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Cebule, czosnek i koperek zblenduj z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami na gładki sos.
- Do miski wrzuć podzieloną na kawałki sałatę, obrany bób, pomidory pokrojone w kosteczkę i pestki słonecznika.
- Miskę polej przygotowanym sosem.
- Na wierzch dodaj rozdrobnione filety z pstrąga.
- Dokładnie wymieszaj. Gotowe.
Smacznego!
- Masz ochotę na puszyste bułeczki z owocami lub kisiel z sokiem? Tutaj znajdziesz przepisy na desery z wiśni.
- Znajomi wpadli z niezapowiedzianą wizytą i nie masz ich czym poczęstować? Zrób kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem.
- Uwielbiasz wędliny i marzysz o samodzielnym przygotowaniu kiełbasy? U nas znajdziesz przepis na żymlok – przysmak kuchni śląskiej.