Przepisy na pyszne potrawy ze smażonych maślaków
Maślaki idealnie nadają się do duszenia i smażenia. Można z nich przygotować pyszne i aromatyczne dania, takie jak np. omlet leśny.
Smażone lub duszone maślaki mają pyszny, wyrazisty smak. Można z nich przygotować pyszne i aromatyczne dania, takie jak np. omlet leśny. Maślak zwyczajny, choć nie jest ceniony ze względu na właściwości i wartości odżywcze, to jest on wspaniałym dodatkiem, który nadaje głębi smaku wielu potrawom.
Przepis na smażone maślaki z cebulą i czosnkiem
Maślaki z cebulą i czosnkiem są łatwą i szybką potrawą, idealną na pożywną przekąskę lub danie.
Stopień trudności: łatwe
Czas: 15 minut
Składniki:
- maślaki (750 g),
- masło (50 g),
- cebula (2 sztuki),
- czosnek (2 ząbki),
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić smażone maślaki z cebulą i czosnkiem?
- Grzyby oczyść, umyj, odetnij nóżki.
- Z kapeluszy ściągnij skórkę, opłucz i osusz.
- Grzyby pokrój na pół.
- Cebulę umyj i pokrój na krążki.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę, grzyby i czosnek.
- Smaż przez 15 minut.
- Gdy grzyby puszczą sok dopraw je solą i pieprzem i trochę odparuj. Gotowe.
Przepis na maślaki w śmietanie
Maślaki podsmażane w śmietanie to przepyszna kompozycja smaków i aromatów.
Stopień trudności: łatwe
Czas: 45 minut
Składniki:
- maślaki (200g),
- śmietana 12% (250 ml),
- cebula (1 sztuka),
- masło (50 g),
- woda (500 ml),
- pieprz,
- sól.
Jak zrobić maślaki w śmietanie?
- Maślaki wyczyść, umyj i obierz ze skóry.
- Grzyby pokrój w paski łącznie z nóżkami.
- Gotuj maślaki przez 30 minut w wodzie z solą.
- Zlej wodę z grzybów i pozostaw je na sitku do odsączenia.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę.
- Na patelnię wrzuć obgotowane maślaki i dodaj pół śmietany.
- Po 5 minutach dodaj resztę śmietany.
- Dopraw solą i pieprzem. Gotowe
Przepis na omlet leśny z maślakami
Omlet leśny to świetna propozycja na niedzielne, zdrowe i pyszne śniadanie.
Stopień trudności: łatwe
Czas: 20 minut
Składniki:
- maślaki (300g),
- masło (100 g),
- cebula (1 sztuka),
- jajka (3 sztuki),
- mleko (3 łyżki kuchenne),
- mąka pszenna (2 łyżki kuchenne),
- sól,
- szałwia (4 liście),
- pieprz,
- papryka słodka.
Jak zrobić omlet leśny z maślakami?
- Jajka, mąkę, mleko, sól i pieprz zmiksuj na puszystą masę.
- Maślaki i cebulkę drobno pokrój.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż grzyby z cebulą.
- Dopraw solą, pieprzem, posiekaną szałwią i słodką papryką.
- Wlej na patelnię przygotowaną wcześniej masę.
- Smaż omlet na małym ogniu. Gotowe.
- Poznaj przepisy na potrawy z grzybów. Zobacz, co można zrobić z borowików.
- Czy wiesz, jakie grzyby zbierać? Sprawdź, czym różnią się borowik szlachetny i borowik szatański.