Wegańskie przepisy na dania z jabłek – zapiekanka z batatami i francuski specjał z Calvadosem
Schyłek lata i początek astronomicznej jesieni to najlepszy czas na kulinarne eksperymenty z jabłkami. Można z nich przyrządzać zarówno potrawy na słodko, jak i wytrawne dania. Doskonale komponują się z warzywami bulwiastymi w różnego rodzaju zapiekankach oraz w roli wykwintnych słodkich dodatków.
Schyłek lata i początek astronomicznej jesieni to najlepszy czas na kulinarne eksperymenty z jabłkami. Można z nich przyrządzać zarówno potrawy na słodko, jak i wytrawne dania. Doskonale komponują się z warzywami bulwiastymi w różnego rodzaju zapiekankach oraz w roli wykwintnych słodkich dodatków.
Jabłka winne najlepiej sprawdzają się w sałatkach, kwaśne odmiany świetnie uzupełnią desery, natomiast bardzo słodkie stanowią znakomite dopełnienie sałatki owocowej.
Wegański przepis na jabłka po francusku z Calvadosem
Składniki:
- 3 duże, twarde i winne jabłka,
- 150 ml aquafaby – wody spod cieciorki – z puszki lub po gotowaniu,
- 50 g Calvadosu,
- 2 szklanki wody,
- połowa cytryny,
- 20 dag cukru,
- płaska łyżeczka cynamonu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut + 3 godziny moczenia jabłek
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę z cukrem, odstaw do przestudzenia i dodaj połowę Calvadosu.
- Każde jabłko wyszoruj i przekrój na połówki, wydrąż małą łyżeczką gniazda nasienne. Do dużej miski włóż jabłka, wlej syrop z Calvadosem i odstaw na 3 godziny.
- Wyjmij jabłka i wydrąż z nich miąższ w taki sposób, aby została „miseczka” o grubości około 1 centymetra.
- Ubij pianę z aqafaby – mikserem lub blenderem.
- Wydrążony miąższ przełóż do miski i zblenduj na mus, cukier, dodaj pozostały Calvados i pianę ubitą z aquafaby.
- Jabłkowe „miseczki” napełnij powstałym kremem, ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jabłka podawaj gorące oprószone cynamonem.
Przepis na wegańską zapiekankę z jabłek i batatów
Składniki:
- 1 kg batatów,
- 4 średniej wielkości kwaśne jabłka,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 1 szklanka wytrawnego cydru,
- 1 łyżeczka kakao,
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.
- olej rzepakowy do natłuszczenia formy.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 120 minut
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Umyj i obierz ze skórki bataty, pokrój wzdłuż na połówki a następnie w bardzo cienkie plastry, np. obieraczką do warzyw.
- Umyj jabłka, przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry.
- Naczynie do zapiekania natłuść olejem i układaj w nim naprzemiennie bataty i jabłka posypując każdą warstwę gałką muszkatołową, tymiankiem, kakao i pieprzem. Na koniec wlej cydr. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 25 minut, wyjmij naczynie przykryj je folią aluminiową i wstaw ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut.
Przed podaniem zapiekanki sprawdź, czy bataty są odpowiednio miękkie.
Smacznego!