Pieczywo posmarowane pastami
© zoryanchik/Adobe Stock
Styl życia

Domowe pasty do pieczywa - przepisy na 2 wegańskie smarowidła

Wegańskie pasty do pieczywa są proste i łatwe w przygotowaniu. Smaczne smarowidło można skomponować z zaledwie trzech składników. Oprócz tego, że można je jeść na kanapkach, doskonale sprawdzają się jako farsz do naleśników, krokietów, a nawet wytrawnych tart, gołąbków i pierogów.

Wegańskie pasty do pieczywa są proste i łatwe w przygotowaniu. Smaczne smarowidło można skomponować z zaledwie trzech składników. Oprócz tego, że można je jeść na kanapkach, doskonale sprawdzają się jako farsz do naleśników, krokietów, a nawet wytrawnych tart, gołąbków i pierogów.

 

Pożywna wegańska pasta z suszonych pomidorów i ziaren słonecznika - przepis

 

Składniki:

  • 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy,
  • 200 g ziaren słonecznika,
  • 5 łyżek oleju z zalewy pomidorów,
  • 5 łyżek wody,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

 

Czas przygotowania: 15 minut + moczenie ziaren słonecznika: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wsyp słonecznik do miski i zalej wodą, zostaw na pół godziny. Odlej wodę i przepłucz ziarna.
  • Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę.
  • Przełóż pastę do słoiczków i przechowuj w lodówce.

 

Przepis na wegańską pastę z soczewicy, czosnku i cebuli

 

Składniki:

  • 2 szklanki suchych ziaren czerwonej soczewicy,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 łyżki oleju do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoto na oleju, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • W dużym garnku zagotuj 4 szklanki wody, dodaj sól, wsyp soczewicę i gotuj do miękkości, często mieszając, uważaj, żeby nic się nie przypaliło. Soczewica powinna się rozgotować na lekko grudkowatą masę. Woda musi całkowicie odparować, dlatego nie używaj pokrywki.
  • Wymieszaj cebulę i czosnek z soczewicą. Jeszcze ciepłą pastę umieść w słoiczkach i odstaw do ostygnięcia, a potem przechowuj w lodówce.

 

Pasta z soczewicy jest bardzo pożywna i wyśmienicie smakuje rozsmarowana na ciepłej grzance z dodatkiem natki pietruszki oraz świeżego ogórka.

 

Przygotowana w ten sposób masa jest znakomitym nadzieniem do warzyw, np. papryki. Można z niej też uformować kotlety i usmażyć lub upiec w piekarniku, sprawdzi się również jako baza do warzywnego pasztetu oraz dodatek do makaronowej zapiekanki.


Smacznego!

Wegański smalec podany ze świeżym chlebem.
©kab-vision/Fotolia.com
Styl życia
3 przepisy na wegański smalec
Wegański smalec to smarowidło do chleba bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, „smalec bez smalcu”. Roślinny smalczyk można przygotować z oleju kokosowego, ponieważ ma idealną konsystencję. Gdy kokosowy smak nie należy do ulubionych, najlepiej użyć oleju rafinowanego.

Wegański smalec to smarowidło do chleba bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego, „smalec bez smalcu”. Roślinny smalczyk można przygotować z oleju kokosowego, ponieważ ma idealną konsystencję. Gdy kokosowy smak nie należy do ulubionych, najlepiej użyć oleju rafinowanego.   Wegański smalec znakomicie sprawdza się szczególnie jesienią i zimą, kiedy większą popularnością cieszą się wysokokaloryczne i tłuste przekąski. Smalec z fasoli to ciekawy sposób na dietetyczną wersję wegańskiego smalczyku.   Przepis na wegański smalec z oleju kokosowego i jabłka   Składniki: 6 łyżek oleju kokosowego rafinowanego lub nie, 1 duża cebula, 1 kwaśne jabłko, 1 duża marchewka, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, 2 ząbki czosnku, pół szklanki namoczonych na noc i odsączonych ziaren słonecznika , 1 łyżka zimnej wody, szczypta wędzonej papryki w proszku.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz cebulę i posiekaj drobno. Rozpuść w rondelku olej i zeszklij na nim cebulę. Zetrzyj jabłko i marchewkę na tarce o najdrobniejszych oczkach i dodaj do cebuli, smaż wszystko często mieszając przez około 10 minut. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce, dodaj do warzyw duszących się w rondelku. Zblenduj słonecznik z sosem sojowym i łyżką wody. Połącz słonecznikową pastę z resztą składników, dopraw do smaku papryką oraz solą i dokładnie wymieszaj.   Przepis na wegański smalczyk z fasoli   Składniki: 1 puszka białej fasoli , pół szklanki oleju roślinnego np. rzepakowego, 1 duża cebula czerwona, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki granulatu sojowego, 1 łyżeczka...

Kobieta podaje gościom przystawki na tarasie.
©Lumina Images/stock.adobe.com
Styl życia
3 przepisy na wegańskie przystawki, które sprawdzą się na każdej letniej imprezie!
Wegańskie przystawki i przekąski na lato można przygotować w kilkanaście minut. Znakomicie w tej roli sprawdzają się ciecierzycowe chrupki oraz dip o smaku sera przyrządzony z ziemniaka. Tego rodzaju potrawy są lekkie i stanowią również idealny dodatek do dań.

  Wegańskie przystawki i przekąski na lato można przygotować w kilkanaście minut. Znakomicie w tej roli sprawdzają się ciecierzycowe chrupki oraz dip o smaku sera przyrządzony z ziemniaka. Tego rodzaju potrawy są lekkie i stanowią również idealny dodatek do dań. Doskonałym wegańskim dodatkiem do potraw są płatki drożdżowe . Nadają bardzo ciekawy, serowy posmak i dodatkowo stanowią doskonałe źródło dobrze przyswajalnych witamin z grupy B .   Przepis na wegański serowy dip z ziemniaka   Składniki: 3 świeżo ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki, 1 średniej wielkości ugotowana marchewka, 1 średnia cebula, około 10 łyżek ciepłej wody, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku, 6 łyżek płatków drożdżowych, 10 łyżek oleju rzepakowego lub rafinowanego oleju kokosowego , pół łyżeczki mielonego białego pieprzu, sól do smaku – około pół łyżeczki, 1 ząbek czosnku.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz cebulę, pokrój w bardzo drobną kostkę i zeszklij na oleju. Gdy cebula będzie złota, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez około pół minuty. Wszystkie pozostałe składniki umieść w kielichu blendera lub misce i po dodaniu oleju z cebulą oraz czosnkiem zblenduj na gładką masę, dodając stopniowo ciepłą wodę. Wstaw „ser” do lodówki by stężał. Przygotowany w ten sposób dip jest znakomitym dodatkiem do surowych warzyw.   Przepis na chrupki z ciecierzycy na ostro   Składniki: 2 puszki odsączonej z zalewy cieciorki, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 3 łyżki oleju, np. rzepakowego, 1...

pesto z natki pietruszki w słoiku
©yuliiaholovchenko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pesto rosso (z suszonych pomidorów), pesto z natki marchewki ze słonecznikiem oraz pesto z natki pietruszki
Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy.

Pesto rosso przygotowuje się z suszonych pomidorów. To właśnie ich barwie zawdzięcza swoją nazwę. Zielone pesto można przyrządzić z natki pietruszki lub marchewki. Do każdego z sosu dodaje się orzechy lub pestki i oliwę, a także przyprawy. Pesto to sos, który można dodawać np. do makaronów, ale też mięs, ziemniaków i ryżu lub kaszy. Klasyczne pesto przyrządza się z bazylii, czosnku, orzeszków piniowych oraz przypraw. Są też wersje z jarmużem czy młodymi pędami pokrzywy lub rukolą. Pesto rosso – przepis Składniki: 150 g suszonych pomidorów w oleju, 50 g orzechów nerkowca , piniowych, łuskanego słonecznika lub pestek dyni , 5 łyżek startego parmezanu, 2 ząbki czosnku, duża garść świeżych liści bazylii, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa z oliwek, sól morska, pieprz, szczypta cukru. Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wyjmij suszone pomidory z zalewy i włóż je do blendera. Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę, po czym wsyp do pomidorów. Dodaj pozostałe składniki. Zmiksuj całość, stopniowo dolewając oliwę. Dopraw pesto do smaku pieprzem, solą oraz cukrem. Sos możesz przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Doskonale smakuje np. z makaronem przygotowanym z dodatkiem czerwonego pieprzu. Pesto z natki pietruszki Składniki: 2 duże pęczki natki pietruszki, ¾ szklanki ziaren słonecznika, sok z ½ cytryny, ¼ szklanki oleju rzepakowego, sól, pieprz. Czas przygotowania: 15-20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj natkę pietruszki, a następnie drobno posiekaj. Użyj zarówno liści, jak i łodyżek. Wsyp ziarna słonecznika na suchą patelnię i upraż je na niewielkim ogniu. Słonecznik jest gotowy, kiedy zacznie intensywnie pachnieć....

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik