Domowe pasty do pieczywa - przepisy na 2 wegańskie smarowidła
Wegańskie pasty do pieczywa są proste i łatwe w przygotowaniu. Smaczne smarowidło można skomponować z zaledwie trzech składników. Oprócz tego, że można je jeść na kanapkach, doskonale sprawdzają się jako farsz do naleśników, krokietów, a nawet wytrawnych tart, gołąbków i pierogów.
Wegańskie pasty do pieczywa są proste i łatwe w przygotowaniu. Smaczne smarowidło można skomponować z zaledwie trzech składników. Oprócz tego, że można je jeść na kanapkach, doskonale sprawdzają się jako farsz do naleśników, krokietów, a nawet wytrawnych tart, gołąbków i pierogów.
Pożywna wegańska pasta z suszonych pomidorów i ziaren słonecznika - przepis
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy,
- 200 g ziaren słonecznika,
- 5 łyżek oleju z zalewy pomidorów,
- 5 łyżek wody,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku.
Czas przygotowania: 15 minut + moczenie ziaren słonecznika: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wsyp słonecznik do miski i zalej wodą, zostaw na pół godziny. Odlej wodę i przepłucz ziarna.
- Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż pastę do słoiczków i przechowuj w lodówce.
Przepis na wegańską pastę z soczewicy, czosnku i cebuli
Składniki:
- 2 szklanki suchych ziaren czerwonej soczewicy,
- 2 duże czerwone cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka soli,
- 3 łyżki oleju do smażenia.
Czas przygotowania: około 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoto na oleju, pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W dużym garnku zagotuj 4 szklanki wody, dodaj sól, wsyp soczewicę i gotuj do miękkości, często mieszając, uważaj, żeby nic się nie przypaliło. Soczewica powinna się rozgotować na lekko grudkowatą masę. Woda musi całkowicie odparować, dlatego nie używaj pokrywki.
- Wymieszaj cebulę i czosnek z soczewicą. Jeszcze ciepłą pastę umieść w słoiczkach i odstaw do ostygnięcia, a potem przechowuj w lodówce.
Pasta z soczewicy jest bardzo pożywna i wyśmienicie smakuje rozsmarowana na ciepłej grzance z dodatkiem natki pietruszki oraz świeżego ogórka.
Przygotowana w ten sposób masa jest znakomitym nadzieniem do warzyw, np. papryki. Można z niej też uformować kotlety i usmażyć lub upiec w piekarniku, sprawdzi się również jako baza do warzywnego pasztetu oraz dodatek do makaronowej zapiekanki.
Smacznego!