Koktajle na wiosenny rozruch! Ten przepis poleca sama Ewa Chodakowska!
Koktajle na wiosenny rozruch! Ten przepis poleca sama Ewa Chodakowska!
Sięgaj jak najczęściej po kolorowe warzywa i owocowe, blenduj je, miksuj i wyciskaj – niech oddadzą ci swoją witaminową moc! Koktajle są lekką, ale sycącą przekąską i dostarczają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika w najlepszej postaci. Odpowiednio dobierając kolorowe składniki, dostarczysz organizmowi to, czego mu akurat najbardziej brakuje. Wczesną wiosną najbardziej deficytowe są m. in. witamina A, C, D i E oraz kwas foliowy. Potrzebujesz też więcej selenu, potasu, cynku i żelaza. Wszystkie te substancje wzmacniają siły witalne, poprawiają odporność, a także sprawiają, że skóra i włosy odzyskują dawny wigor.
Zobacz też: Przepisy na koktajle mleczne
Dlaczego warto pić koktajle?
Wypróbuj! Koktajl z nutą imbiru
Składniki (na 2 porcje)
średnie słodkie jabłko, duża marchewka, pomarańcza, sok z 1/2 cytryny, ok. 100 ml wody, 1/2 łyżeczki imbiru, szczypta chili i kardamonu, łyżka oleju lnianego
Więcej: Dietetyczne koktajle owocowe – proste przepisy
Przygotowanie:
Obierz marchewkę, pomarańczę i jabłko (usuń pestki), pokrój je na mniejsze kawałki. Zmiksuj, dodaj sok z cytryny, wodę i przyprawy.
Warto wiedzieć: trio kardamon, imbir i chili świetnie rozgrzewa i łagodzi problemy żołądkowe. Koktajl ten dostarcza też organizmowi sporo antywirusowych witamin.
Więcej: Przepis na koktajl energetyczny
Więcej przepisów na wiosenne koktajle znajdziesz w Be Active 4/2018