Przepis na pomidory faszerowane kaszą gryczaną, mięsem mielonym i papryką

3 faszerowane pomidory na drewnianej desce, przyozdobione bazylią.
Fot. ©pilipphoto/Fotolia.com

Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.

 

Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną, możesz zastąpić ją kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl - Carpaccio z buraka

 

Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia

Stopień trudności: średnie

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • łyżki,
  • miski,
  • blendera,
  • widelca,
  • naczynia żaroodpornego.

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 pomidory,
  • 150 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • pół papryczki chili (zapisywana też jako chilli),
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 1 papryka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli morskiej i białego pieprzu,
  • 25 ml oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

  • Paprykę i papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Pół porcji oliwy z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć mięso mielone i smaż przez około 5 minut.
  • Mięso oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i dodaj papryki.
  • Wszystkie składniki zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut.
  • Gotowy farsz przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
  • Pomidory umyj i odetnij ich dolną część. Końcówki odłóż, ponieważ po nafaszerowaniu, przydadzą się do przykrycia pomidorów.
  • Łyżką stołową wyjmij miąższ z pomidorów tak, aby warzywa przypominały miseczki. Staraj się nie przebić skórki.
  • Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i wlej pozostałą część oliwy. Całość zmiksuj.
  • Do mięsa dodaj rozkłócone widelcem jajko i kaszę gryczaną.
  • Całość dokładnie wymieszaj i włóż do wydrążonych pomidorów.
  • Na czubku każdego pomidora połóż odciętą wcześniej końcówkę.
  • Do naczynia żaroodpornego wlej zmiksowany miąższ i wstaw nafaszerowane pomidory.
  • Pomidory piecz przez 30 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego!

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje