Jak zdrowo grillować, czyli 5 zdrowych przepisów na potrawy z grilla

warzywa z grilla
Fot. © ruslan_100/Fotolia.com

Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.

 

Poznaj 5 zdrowych sposobów na potrawy z grilla i zaskocz gości szaszłykiem warzywnym lub dziczyzną w ziołowej marynacie.

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: minipączki serowe

  1. Filet z kurczaka

Filet z kurczaka jest najprostszym zamiennikiem kiełbasy na grillu. Zarówno mięso z kurczaka, jak i indyka jest zdrowe, ponieważ zawiera witaminy z grupy B (niacyna) oraz dużą ilość żelaza. Nie bój się również grillować udek drobiowych. Aby nadać im odpowiedni smak, namocz je wcześniej przez godzinę w marynacie miodowo-musztardowej.

 

Aby przygotować marynatę zmieszaj:

  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • odrobinę oliwy z oliwek,
  • szczyptę soli,
  • kilka kropel cytryny,
  • szczyptę ziół: słodkiej papryki, tymianku lub pieprzu ziołowego.
  1. Grillowane ryby

Ryby to świetny i zdrowy zamiennik mięsa. Pstrąg, tuńczyk czy łosoś to bogactwo kwasów omega-3. Przyrządzane powinny być w marynacie z dodatkiem dużej ilości koperku.

 

Sposób przygotowania marynaty. Zmieszaj:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki posiekanego czosnku,
  • pęczek koperku (posiekanego),
  • kilka kropel cytryny,
  • przyprawy: pieprzu i sól.

Pstrąg i łosoś powinny być grillowane ze skórą – w przeciwnym razie mięso się rozpadnie pod wpływem ciepła. Ryby podawaj go na talerzu z cząstką cytryny, która wzbogaci ich smak.

  1. Warzywny szaszłyk

Wegetariańską bądź wegańską odmianą grillowanych potraw są oczywiście warzywa. Szaszłyki warzywne, wykonane na długich, grubych pałkach to danie smaczne i zdrowe. Co może pojawić się na szaszłyku? Najczęściej poleca się paprykę, ogórek, pomidor, bakłażan, grzyby, kalafior, cukinię, cebulę, a nawet podgotowane ziemniaki. Warzywa należy nadziewać naprzemiennie. Pod koniec grillowania warto na całość położyć ser: kozi, mozzarellę, pleśniowy lub tradycyjny – żółty.

  1. Dziczyzna

Dziczyzna jest o wiele droższa niż wołowina czy wieprzowina. Nic więc dziwnego, że rzadziej pojawia się na stole, choć na specjalne okazje warto zakupić mały kawałek mięsa z dzika lub sarninę. Dziczyzna ma delikatną strukturę i chude mięso, dlatego trzeba o nie odpowiednio zadbać przed wrzuceniem go na ruszt. Najlepiej zamarynować je w oliwie z aromatycznymi przyprawami (tymiankiem, majerankiem i suszoną papryką) na co najmniej godzinę przed grillowaniem.

  1. Faszerowane papryki

W różnokolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta) można włożyć farsz z ugotowanego ryżu z dodatkiem mielonego mięsa (przypominający farsz na gołąbki). Potrawa dzięki papryce jest bardzo zdrowa – warzywo jest bogactwem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy.

 

Co ważne, można również postarać się, aby potrawy grillowane stały się jeszcze zdrowsze:

  • zamiast gęstych, tłustych sosów wykonaj lekki sos czosnkowy (jogurt naturalny i czosnek z praski) lub pomidorowy (pomidory duszone na oliwie z oliwek z małym dodatkiem jogurtu i soli),
  • zamiast napojów gazowanych, podaj gościom wyciskany sok z owoców lub wodę z cytryną i miętą.

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady