Honeybush, czyli miodokrzew, rośnie w południowej Afryce. Z wysuszonych liści rośliny powstaje ziołowa herbata o miodowym aromacie. Napar z miodokrzewu dobrze smakuje podany na ciepło i zimno. Herbatę honeybush mogą pić kobiety w ciąży oraz dzieci, ponieważ nie zawiera kofeiny. Napar zalecany jest także osobom ze schorzeniami serca lub układu trawiennego, dla których picie kawy jest szkodliwe.

Reklama

Liście miodokrzewu zbierane są w okresie letnio-jesiennym, zanim roślina zakwitnie. Zbiory rozdrabnia się, usypuje w 2 metrowe stosy i pozostawia pod przykryciem na 3-5 dni. W czasie fermentacji wewnątrz stosu temperatura wzrasta do 60 stopni Celsjusza. Podczas procesu rozpadu liście honeybusha brązowieją i nabierają słodkiego smaku.

Herbata honeybush – parzenie i sposób podania

Herbata z miodokrzewu ma drobny susz, dlatego do jej zaparzania najlepiej używać papierowego filtra. 2-3 łyżeczki liści zalewa się wrzątkiem i parzy około 10 minut. Herbata ma brązowy kolor i lekko miodowy aromat. Gorący napar można pić z mlekiem i cukrem, a zimny – z sokiem owocowym i kostkami lodu.

Właściwości zdrowotne midokrzewu afrykańskiego

Herbata honeybush łagodzi bóle menstruacyjne oraz dolegliwości związane z menopauzą, jak uderzenia gorąca czy ból piersi. Picie naparu z rośliny polecane jest także na ból gardła, kaszel i przeziębienie ponieważ działa antybakteryjnie. W czasie obniżenia odporności organizmu zaleca się picie herbaty honeybush z cytryną i miodem. Napar z miodokrzewu ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu mogą go pić astmatycy. Ponadto pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zalecany jest dla diabetyków.

Zobacz także

Herbata bez kofeiny w ciąży i dla dzieci

Napar z miodokrzewiu mogą pić kobiety w ciąży, ponieważ nie zawiera on kofeiny. Ponadto pobudza laktację i łagodzi ból stawów. Picie herbaty honeybush odpręża i pomaga w zasypianiu. Napar zwalcza kolki i poprawia apetyt, dlatego zalecany jest także dzieciom.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama