Hubert Urbański w Milionerach w kraciastym garniturze
x-news
TV-Show

Jak wygląda ptak marabut? Monocykl i Albert Einstein - pytania i odpowiedzi z Milionerów

Jak wygląda ptak marabut, do czego Albert Einstein porównywał życie, czym są świerszczyki. Pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy".

Sprawdźcie, dlaczego marabut uznany jest za jednego z najbrzydszych ptaków na świecie! Pytanie dotyczące upierzenia marabuta przerosło uczestniczkę dzisiejszego odcinka "Milionerów". Udzieliła ona błędnej odpowiedzi i odpadła z programu. Pytanie dotyczące Alberta Einsteina również skończyło się niepowodzeniem.

Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy".

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Co u ptaka marabuta jest prawie gołe?

A: pierś

B: szyja

C: brzuch

D: spód skrzydeł

Prawidłowa odpowiedź: B. szyja.

Marabut, a właściwie marabut afrykański, to mięsożerny ptak z rodziny bocianów. Uznawany jest za jednego z najbrzydszych ptaków świata, ze względu na dość nietypowy wygląd. Szyja i głowa marabuta nie mają upierzenia, a z przodu szyi posiadają wydłużony fałd skórny.

Ptak Marabut
iStock

Albert Einstein porównał życie do:

A: monocyklu

B: motocykla

C: roweru

D: hulajnogi

Prawidłowa odpowiedź: C. roweru.

Albert Einstein porównał życie do roweru w słowach: "Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód." Z kolei monocykl to rower, który posiada tylko jedno koło.

Kynologiczny archipelag to:

A: Antyle

B: Azory

C: Bahamy

D: Lofoty

Poprawna odpowiedź: B. Azory.

Azory to  archipelag wysp wulkanicznych położonych na Oceanie Atlantyckim. Kynologia to nauka o tresurze i hodowli psów. Azor to z kolei bardzo popularne imię dla psa. Ze względu na związek tych dwóch pojęć, można uznać Azory z kynologiczny archipelag.

"Świerszczyk" to pismo dla dzieci, a świerszczyk:

A: "brzmi" u Brzechwy

B: ekscytuje nagością

C: ma żądła, a nawet dwa

D: łagodzi zapalenie spojówek

Poprawna odpowiedź: B. ekscytuje nagością.

Świerszczykiem określane jest pismo dla dorosłych o charakterze pornograficznym.

Zobacz także: "Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z dzisiejszego 269. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego 27 maja 2020 roku?

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Przeczytaj również: "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię?

Zobacz także
Hubert Urbański Milionerzy

"Milionerzy": Najbardziej depresyjny dzień w roku to...

Hubert Urbański w programie Milionerzy

"Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

 
Milionerzy: Hubert Urbański w studiu
TV-Show
Kim jest pociotek, co na głowie ma Roszpunka, co wykłada się tartanem? - pytania i odpowiedzi z Milionerów
Czym jest tartan, co Roszpunka ma na głowie, kim jest pociotek, kiedy Jezus wstąpił do nieba. Pytania i odpowiedzi z 269. odcinka programu "Milionerzy".

Kim jest pociotek, kiedy Jezus wstąpił do nieba, co wykłada się tartanem i co Roszpunka ma na głowie. Te pytania okazały się wyzwaniem dla uczestników 269. odcinka programu "Milionerzy." Sprawdźcie, czy znalibyście prawidłowe odpowiedzi. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Co Roszpunka ma na głowie? A: rozetę zielonych liści B: zielony kapturek C: długie i mocne włosy D: uporczywy łupież Poprawna odpowiedź: C. długie i mocne włosy. Roszpunka to niemiecka baśń ludowa, która pierwszy raz została spisana przez braci Grimm. Opowiada ona historię młodej kobiety, która od dziecka uwięziona jest w wysokiej wieży. Roszpunka miała niesamowicie długie i mocne blond włosy, po których można było się wspiąć na szczyt wieży. Najdalszy krewny to? A: stryjek B: wujek C: ciotka D: pociotek Poprawne odpowiedzi: D. pociotek. Pociotkiem lub pociotką określana jest osoba o bardzo dalekim pokrewieństwie. Stryjek jest z kolei bratem ojca, więc stryjek, wujek i ciotka to ten sam stopień pokrewieństwa. Co często wykłada się tartanem? A: szkockie kraty B: bieżnie sportowe C: fabryczne kominy D: kuchenne blaty Poprawna odpowiedź: B. bieżnie sportowe. Tartan to tworzywo poliuretanowe, którym wykłada się bieżnie, rozbiegi i boiska. Szczególnie doceniane jest ze względu na odporność na ścieranie oraz wysoką i niską temperaturę. Kiedy Jezus wstąpił do nieba? A: w dziesiątym dniu od zmartwychwstania B: w trzydziestym dniu od zmartwychwstania C: w czterdziestym dniu od zmartwychwstania D: w szcześćdziesiątym dniu od zmartwychwstania Prawidłowa odpowiedź: C. w czterdziestym. Wstąpienie do...

Hubert Urbański w show Milionerzy
x-news
TV-Show
Uniwersytet Boloński, Bayern Monachium, pinceta i kabaretki - odpowiedzi na pytania z Milionerów
Gdzie znajduje się Uniwersytet Boloński, drużyny Bundesligi, czym jest pinceta i kabaretka. Pytania i odpowiedzi z 272. odcinka programu "Milionerzy".

Uniwersytet Boloński, drużyny Bundesligi, czym jest pinceta i kabaretka - to jedne z najtrudniejszych pytań 272. odcinka "Milionerów". Na jedno z nich uczestniczka udzieliła błędnej odpowiedzi!  Poznajcie najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Gdzie znajduje się Uniwersytet Boloński? A: w Hiszpanii B: we Francji C: we Włoszech D: w Belgii Prawidłowa odpowiedź: C. we Włoszech. Uniwersytet Boloński to najstarsza istniejąca uczelnia, która znajduje się w północnych Włoszech. Została założona w 1088 roku i  stała się wzorem dla średniowiecznych szkół wyższych. Dzisiaj uniwersytet ma oddziały w wielu włoskich miastach, takich jak: Reggio nell’Emilia, Imola, Rawenna, Forlì, Cesena oraz Rimini.  Najbardziej utytułowanym klubem Bundesligi jest: A: Borussia Dortmund B: Bayern Monachium C: Werder Brema D: Bayer Leverkusen Poprawna odpowiedź: B. Bayern Monachium. Bayern Monachium wygrywał 28 razy rozgrywki Bundesligi, czyli niemieckiego odpowiednika ekstraklasy. Do Bundesligi należy 18 najlepszych drużyn w kraju. Czym jest pinceta? A: świadczeniem na drugie dziecko B: przyszpilonym plakatem C: świadczeniem dla kombatantów D: przedmiotem do regulacji brwi Prawidłowa odpowiedź: D. wyreguluje brwi. Pinceta to inaczej pęseta, czyli narzędzie o dwóch ramionach, którym możemy precyzyjnie złapać małe przedmioty. Najczęściej wykorzystywana jest do domowej depilacji, na przykład do regulowania brwi.  Co to jest kabaretki? A: aktorkami kabaretowymi B: ażurowymi pończochami C: zwrotką satyrycznej piosenki D: autem specjalnego przeznaczenia Poprawna...

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Co to jest mirra, a czym kibitka? Jak wygląda akita? - pytania z Milionerów. Poznaj odpowiedzi!
Czym jest kibitka, jak wygląda akita i co to jest mirra, bohater wiersza Brzechwy. Odpowiedzi na pytania z 267. odcinka programu "Milionerzy".

Najtrudniejsze pytania z 267. odcinka "Milionerów" dotyczyły akity oraz pojęć kibitka i mira, a także wiersza Brzechwy. Jeden z uczestników udzielił błędnej odpowiedzi i odpadł z programu! Sprawdźcie, czy znalibyście odpowiedzi na najciekawsze pytania z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy". Co to jest mirra? A: zwój pergaminu B: gumożywica drzew C: haftowana tkanina D: srebro Prawidłowa odpowiedź: B. gumożywica. Mirra to żywica otrzymywana z drzew i krzewów balsamowca. Ze względu na wysoką zawartość olejów eterycznych i bardzo przyjemny zapach, wykorzystywana jest jako kadzidło. Kibitka to: A: reprezentacyjna karet cara B: bryczka ślubna C: karetka do przewozu chorych D: pojazd do transportu więźniów Poprawna odpowiedź: D. pojazd do transportu więźniów. Kibitka to czarny pojazd na czterech kołach bądź płozach, ciągnięty zazwyczaj przez trzy konie. Służył on nie tylko jako wóz gospodarski, ale również był transportem dla więźniów z Syberii. Która rasa psów ma puszysty ogon skręcony nad grzbietem? A: charty afgańskie B: boksery C: akity D: labradory Prawidłowa odpowiedź: C. akity.  Typowe cechy wyglądu dla akity, to nie tylko puszysty, mocno zawinięty ogon, ale również czoło z pionową bruzdą pośrodku oraz trójkątne uszy. Słynnym przedstawicielem tej rasy był bohater filmu "Mój przyjaciel Hachiko". Który bohater Brzechwy wlazł na tyczkę i przedrzeźnia ogrodniczkę? A: fasola B: winorośl C: pomidor D: groszek pachnący Prawidłowa odpowiedź: C. pomidor. Bohater ten pochodzi z wiersza Jana Brzechwy pod tytułem "Pomidor"....

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner