Kolejny uczestnik programu "Milionerzy" wygra milion złotych?
East News
TV-Show

Czarna bania na Suwalszczyźnie i czym wraca plotka - pytania z Milionerów. Sprawdź odpowiedzi!

Czarna bania na Suwalszczyźnie, czym wraca plotka oraz jaka sałata jest podobna do kapusty głowiastej. Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 268. odcinka programu "Milionerzy".

Do czego służy tradycyjna czarna bania na Suwalszczyźnie, czym wraca plotka oraz jaka sałata jest podobna do kapusty głowiastej - to jedne z trudniejszych pytań 268. odcinka "Milionerów". Okazały się dużym wyzwaniem dla uczestnika. Mimo użycia koła ratunkowego, udzielił on błędnej odpowiedzi na pytanie dotyczące czarnej bani i odpadł z programu.

Najciekawsze pytania i odpowiedzi z dzisiejszego odcinka programu "Milionerzy".

"Milionerzy": Filip Chajzer komentuje zwycięstwo Pani Marii! Czy sam znał odpowiedź na pytanie o milion?

Co się robi w tradycyjnej czarnej bani na Suwalszczyźnie?

A: namacza pranie

B: ubija masło

C: zażywa sauny

D: przechowuje węgiel

Prawidłowa odpowiedź: C. zażywa sauny.

Czarna bania to drewniany budynek, w którym znajduje się piec z narzuconymi kamieniami oraz ławeczki. Niegdyś służyła ona do relaksu po pracy i spotkań towarzyskich. Banie najczęściej stały w okolicach jeziora lub rzeki, aby można było się szybko schłodzić po saunie. Aktualnie czarne banie znajdują się przede wszystkim na Suwalszczyźnie, w okolicach rzeki Czarna Hańcza.

Plotka, która wylatuje wróblem, wraca:

A: w podskokach

B: wołem

C: jak zbity pies

D: uchem

Prawidłowa odpowiedź: B. wołem.

Pełna treść cytatu: "Plotka wylatuje wróblem, a wraca wołem." Oznacza to, że przekazane komuś słowa często są wyolbrzymione, a informacja zostaje zmieniona.

Która z sałat przypomina główkę kapusty głowiastej?

A: rukola

B: roszponka

C: rzymska

D: lodowa

Prawidłowa odpowiedź: D. lodowa.

Główka kapusty głowiastej jest okrągła i lekko spłaszczona na górze, podobnie jak sałata lodowa. Z kolei sałata rzymska jest bardziej podłużna. Rukola i roszponka to rośliny o małych listkach.

Zobacz także: "Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z dzisiejszego 268. odcinka programu "Milionerzy", emitowanego 26 maja 2020 roku?

Powtórki 5. sezonu programu "Milionerzy" możecie oglądać od poniedziałku do czwartku o godzinie 20:55 w stacji telewizyjnej TVN. Na stronie Party.pl codziennie znajdziecie relacje z najnowszego odcinka "Milionerów" z najciekawszymi pytaniami i prawidłowymi odpowiedziami.

Przeczytaj również: "Milionerzy": Hipokrene to źródło natchnienia literackiego. Kto wydobył je na powierzchnię?

Zobacz także
Hubert Urbański Milionerzy

"Milionerzy": Najbardziej depresyjny dzień w roku to...

Hubert Urbański w programie Milionerzy

"Milionerzy": Czym jest bryzol? Dżul to niuton razy?

 

Hubert Urbański w show Milionerzy
x-news
TV-Show
Trzy pomarańcze z opery, portal Empatia i gramofon - odpowiedzi na pytania z Milionerów!
Co się znajdowało w trzech pomarańczach z opery Prokofiewa, na którym portalu można składać wnioski o 500 plus i części gramofonu. Pytania i odpowiedzi z 268. odcinka "Milionerów".

Co znajduje się pomarańczach z opery Prokofiewa, gdzie można złożyć wniosek o 500 plus oraz jakie części musi posiadać gramofon. Uczestniczce 268. odcinka "Milionerów" udało się poprawnie odpowiedzieć na wszystkie pytania.  Sprawdźcie, czy wy również znalibyście prawidłowe odpowiedzi! Co znajduje się w trzech pomarańczach z opery Sergiusza Prokofiewa? A: miąższ i sok B: cytryny, a w nich agrest C: arie operowe D: trzy księżniczki Prawidłowa odpowiedź: D. trzy księżniczki. Chodzi tutaj o operę Sergiusza Prokofiewa o tytule „Miłość do trzech pomarańczy”. W pomarańczach ukryte były trzy księżniczki: Linetta – alt, Nicoletta – mezzosopran oraz Ninetta – sopran. Dwie księżniczki po rozcięciu pomarańczy umierają z pragnienia, trzecia z nich zostaje uratowana przez Dziwaków i wychodzi za Treflowego Księcia. Jak nazywa się portal internetowy, na którym można złożyć wniosek o 500 plus? A: Apatia B: Antypatia C: Sympatia D: Empatia Prawidłowa odpowiedź: D. Empatia. Na portalu internetowym Empatia możemy złożyć wnioski o świadczenia rodzinne i społeczne. Znajdziemy tam między innymi informacje i dokumenty dotyczące 500 plus, 300 plus, Karty Dużej Rodziny, programu Dobry Start oraz świadczeń alimentacyjnych. Co musi mieć sprawny gramofon? A: bark B: dłoń C: ramię D: obojczyk Prawidłowa odpowiedź: C. ramię. Aby gramofon prawidłowo działał, musi oczywiście posiadać dwa elementy: płytę i ramię. Na ramieniu umocowana jest płyta, która odczytuje dźwięk z płyty. W zależności od rodzaju gramofonu, możemy w nim znaleźć ramiona proste, poprzeczne oraz te o kształcie litery "J" lub "S". ...

Hubert Urbański Milionerzy
x-news
TV-Show
Taśmy z Amber Room, kolor camelowy i Ulaszlo - pytania z Milionerów. Znasz odpowiedzi?
Taśmy z nagraniem rozmowy Millera z Kwaśniewskim z restauracji Amber Room, kolor camelowy i rządy Władysława III Wareńczyka. Pytania i odpowiedzi z 265. odcinka "Milionerów".

Pytania w 265. odcinku programu "Milionerzy" okazały się dla uczestników dużym wyzwaniem! Dotyczyły one: taśmy z restauracji Amber Room, koloru camelowego oraz króla Władysław III Warneńczyka, na Węgrzech znanego jako Ulaszlo. Sprawdźcie, czy znalibyście prawidłowe odpowiedzi na pytania z dzisiejszego odcinka "Milionerów". Co się stało z taśmami Millera z restauracji Amber Room? A: wysłano sondą na Marsa B: znaleziono na Marszałkowskiej C: wyłowiono z Wisły D: odkryto w szafie Kiszczaka Prawidłowa odpowiedź: C. wyłowiono z Wisły. Nagranie to zostało wyrzucone do Wisły, a następnie wyłowione z rzeki przez nurków na zlecenie CBA. Nośniki zostały wrzucone do rzeki przez kelnerów restauracji Amber Room, którzy chcieli zniszczyć nagrania. Na nagraniu słychać rozmowę Leszka Millera z Aleksandrem Kwaśniewskim na temat tajnych więzień CIA w Polsce, afery Rywina oraz Donalda Tuska. Camelowy to kolor: A: majonezu z keczupem B: czerwonego wina z colą C: kawy z mlekiem D: jagód ze śmietaną Prawidłowa odpowiedź: C. kawy z mlekiem. Camelowy to kolor ciepłego beżu o różnych odcieniach. Określenie to pochodzi od skóry wielbłąda, z której od XIX wieku produkowano płaszcze. Wiosną i jesienią kolor camelowy jest hitem, jeśli chodzi o ubrania i dodatki.  U nas Władysław III Warneńczyk. A w jakim kraju I Ulaszlo? A: w Bułgarii B: w Czechach C: na Węgrzech D: na Rusi Prawidłowa odpowiedź: C. na Węgrzech.  Władysław III Warneńczyk był królem Polski oraz królem Węgier. Na Węgrzech rządził jako Władysław I, inaczej I...

Milionerzy, odcinek 256
x-news
TV-Show
"Milionerzy": Co prędzej jest ogniowe niż ogniste?
"Co prędzej jest ogniowe niż ogniste?" - odpowiedź na pytanie za 2 000 złotych! Najciekawsze pytania i odpowiedzi z 256. odcinka programu "Milionerzy".

"Co prędzej jest ogniowe niż ogniste?"  Odpowiedź na to pytanie z 256. odcinka, 5 sezonu programu "Milionerzy" zajęła uczestniczce bardzo dużo czasu! Czy udało jej się prawidłowo odpowiedzieć na pytanie za 2000 złotych? Już w pierwszym momencie była niemal pewna poprawnej odpowiedzi, lecz potem sprawy przybrały nieoczekiwany obrót! Co może być ogniowe? A co jest ogniste? Spojrzenie, koń, a może straż? Znacie prawidłową odpowiedź na to pytanie? Co prędzej jest ogniowe niż ogniste? Uczestniczka dzisiejszego 256. odcinka "Milionerów" Agata Lamczyk liczyła na dużą wygraną, jednak problemy pojawiły się już na początku gry. Dużym wyzwaniem okazało się dla niej pytanie za 2000 złotych.  Od samego początku stwierdziła, iż najprawdopodobniej prawidłowa jest odpowiedź D. Wszystkie inne warianty definitywnie odrzuciła w drodze dedukcji. Jednak była bardzo zestresowana, pogubiła się we własnych myślach i ostatecznie postanowiła wspomóc się kołem ratunkowym - 50:50. Zostały już tylko dwa warianty A. koń i D. straż.  Co prędzej jest ogniowe niż ogniste? A: koń B: spojrzenie C: woda D: straż Prawidłowa odpowiedź: D. straż. Uczestniczka postawiła na odpowiedź D, która w tym momencie wydała się jej oczywista. Była to dobra odpowiedź, dzięki której miała w puli już 2000 złotych! Niestety Pani Agacie Lamczyk nie udało się zostać milionerką. W następnych pytaniach wykorzystała wszystkie koła ratunkowe, a w pytaniu za 20 000 złotych pomyliła się i udzieliła nieprawidłowej odpowiedzi. Jej całkowita wygrana to jedynie gwarantowany 1000 złotych. Zobacz także:   "Milionerzy", pytanie za milion: Różańcową tajemnicą chwalebną nie jest? Czy znaliście wszystkie odpowiedzi z dzisiejszego 256....

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner