Jak zrobić mydło w domu? Proces krok po kroku
Mydło jest to środek do czyszczenia, wytwarzany z tłuszczów. Mydło marsylskie i mydło czarne produkuje się z oliwy z oliwek. Przy wyrobie dobrze jest dodać witaminy i minerały, aby produkt był zdrowszy dla skóry. Przy wytwarzaniu mydła należy zadbać o bezpieczeństwo, nakładając rękawice i okulary ochronne. Cały proces produkcji trwa około miesiąca.
Mydło jest to środek do czyszczenia, wytwarzany z tłuszczów. Mydło marsylskie i mydło czarne produkuje się z oliwy z oliwek. Przy wyrobie dobrze jest dodać witaminy i minerały, aby produkt był zdrowszy dla skóry. Przy wytwarzaniu mydła należy zadbać o bezpieczeństwo, nakładając rękawice i okulary ochronne. Cały proces produkcji trwa około miesiąca.
Kwasy tłuszczowe nasycone zawarte w mydle dodają mu twardości i zwiększają pianę. Kwasy nienasycone natomiast tworzą mydło bardziej delikatne i pielęgnacyjne. Każdy rodzaj kwasu (oleinowy, linolowy, laurowy) ma inne właściwości, więc do produkcji mydła warto dodać kilka odmian tłuszczów. Mieszając je, można otrzymać środek, który nie tylko czyści, ale też dba o skórę.
Czym jest mydło?
Mydło jest anionowym środkiem, który wytwarza się z olejów, czyli tłuszczów. Chemicznie uzyskuje się je za pomocą soli potasowej lub sodowej. Tłuszcze zwykle składają się z cząstek kwasów tłuszczowych i gliceryny (używanej do produkcji mydła glicerynowego). Jest to część zmydlana, która ostatecznie zmienia się w mydło. Kilka procent tłuszczu może być niezmydlane, mogą to być witaminy lub minerały. Te elementy nie czyszczą skóry, jednak mają dla niej dobroczynne właściwości. Mydło marsylskie oraz czarne mydło produkuje się z oliwy z oliwek.
Etapy produkcji domowego mydła
Zaczynając tworzenie naturalnego mydła należy zadbać o bezpieczeństwo. Przy produkcji nie powinno być dzieci ani zwierząt. Do wyrobu mydła należy nałożyć długie rękawice i okulary ochronne.
- Pracę rozpoczyna się od dodania wodorotlenku sodu do wody (nigdy odwrotnie). Składnik podaje się powoli, aby nie wywołać szybkiego wzrostu temperatury.
- Podgrzewa się olej kokosowy i palmowy aż do rozpuszczenia.
- Kiedy temperatura tłuszczu i ługu jest jednakowa (pomiędzy 35 a 50°C), dodaje się ług sodowy do oleju. Całość należy mieszać do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Kolejno dodaje się składniki, takie jak olejki eteryczne i zapachowe lub barwniki. Ważne aby nie dodawać olejków do aromaterapii za pomocą kominków, bo mają szkodliwe działanie dla skóry.
- Gotowe mydło przekłada się do form i pozbawia dostępu powietrza. Produkt należy zostawić do stwardnienia na 1-2 dni.
- Twarde kostki trzeba przenieść do suchego miejsca na około 2-3 tygodnie. Niektóre receptury wymagają nawet dojrzewania do 8 tygodni.
- Przed użyciem mydła należy sprawdzić jego pH. W tym celu rozpuszcza się 1 gram produktu w 100 ml destylowanej wody i za pomocą papierka wskaźnikowego sprawdzić odczyn. Wskaźnik pH powinien mieścić się pomiędzy 7 a 9,5.