Przepis na sycącą zupę serową
Zupa serowa może stanowić bazę do wielu obiadowych wariacji, przez co można nazwać ją daniem uniwersalnym, które serwuje się zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa. Wówczas zupę serową wzbogaca się o klopsy przygotowane z mięsa mielonego. Natomiast w wersji dla wegetarian można ją podać z grzankami zrobionymi z białego chleba lub bułek.
Zupa serowa może stanowić bazę do wielu obiadowych wariacji, przez co można nazwać ją daniem uniwersalnym, które serwuje się zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa. Wówczas zupę serową wzbogaca się o klopsy przygotowane z mięsa mielonego. Natomiast w wersji dla wegetarian można ją podać z grzankami zrobionymi z białego chleba lub bułek.
Do przygotowania zupy serowej można wykorzystać serek topiony, starty ser żółty, na przykład cheddar, albo ser pleśniowy. Bardziej wykwintny smak osiągniesz, dodając białe wino.
Potrzebujesz:
- garnka,
- rondelka,
- tarki lub maszynki do sera,
- naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia.
Składniki na 4 porcje:
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
- litr wody,
- 300 g sera żółtego, na przykład cheddar, ementaler, gruyer albo chester,
- szklanka śmietany kremówki,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki mąki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- lampka białego, wytrawnego wina,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj litr bulionu warzywnego, wykorzystując włoszczyznę i liście laurowe.
2. W rondlu przygotuj zasmażkę na bazie rozpuszczonego masła i dodatku mąki. Zalej ją przygotowanym bulionem, cały czas mieszając. Możesz też wykorzystać warzywa, na bazie których powstał bulion. Wystarczy je zmiksować w bulionie i dopiero w takiej postaci dodać do zasmażki. Dolej lampkę wina.
3. Do płynu dodaj uprzednio drobno pokrojony czosnek i przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Gotuj kwadrans.
4. Na tarce o dużych oczkach lub w maszynce zetrzyj żółty ser. Dodawaj go do zupy stopniowo, cały czas mieszaj, aby się rozpuścił.
5. Dodaj śmietankę i chwilę gotuj na małym ogniu.
6. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z grzankami. Przygotuj je z pieczywa pokrojonego w niedużą kostkę. W misce połącz 3 łyżki oliwy z ząbkiem drobno posiekanego czosnku i ulubionymi ziołami, na przykład tymiankiem. Dodaj chleb i wymieszaj. Tak przygotowane grzanki rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 5-7 minut.
Smacznego!
- Strogonow jest sycącą potrawa z mięsem. Dobrej jakości ligawa lub rostbef mogą w strogonowie zastąpić droższą polędwicę.
- Gotowanie zupy pomidorowej może być czasochłonne. Dietetyczna pomidorówka jest najlepsza na jogurcie naturalnym i bulionie.
- Smak czerniny wzbogacają ocet i cukier. Zupa z kaczej krwi wspaniale smakuje z sokiem ze śliwek.