Reklama

Zupa serowa może stanowić bazę do wielu obiadowych wariacji, przez co można nazwać ją daniem uniwersalnym, które serwuje się zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom mięsa. Wówczas zupę serową wzbogaca się o klopsy przygotowane z mięsa mielonego. Natomiast w wersji dla wegetarian można ją podać z grzankami zrobionymi z białego chleba lub bułek.

Reklama

Do przygotowania zupy serowej można wykorzystać serek topiony, starty ser żółty, na przykład cheddar, albo ser pleśniowy. Bardziej wykwintny smak osiągniesz, dodając białe wino.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • rondelka,
  • tarki lub maszynki do sera,
  • naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia.

Składniki na 4 porcje:

  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por),
  • litr wody,
  • 300 g sera żółtego, na przykład cheddar, ementaler, gruyer albo chester,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • lampka białego, wytrawnego wina,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj litr bulionu warzywnego, wykorzystując włoszczyznę i liście laurowe.
2. W rondlu przygotuj zasmażkę na bazie rozpuszczonego masła i dodatku mąki. Zalej ją przygotowanym bulionem, cały czas mieszając. Możesz też wykorzystać warzywa, na bazie których powstał bulion. Wystarczy je zmiksować w bulionie i dopiero w takiej postaci dodać do zasmażki. Dolej lampkę wina.
3. Do płynu dodaj uprzednio drobno pokrojony czosnek i przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Gotuj kwadrans.
4. Na tarce o dużych oczkach lub w maszynce zetrzyj żółty ser. Dodawaj go do zupy stopniowo, cały czas mieszaj, aby się rozpuścił.
5. Dodaj śmietankę i chwilę gotuj na małym ogniu.
6. Zupę posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z grzankami. Przygotuj je z pieczywa pokrojonego w niedużą kostkę. W misce połącz 3 łyżki oliwy z ząbkiem drobno posiekanego czosnku i ulubionymi ziołami, na przykład tymiankiem. Dodaj chleb i wymieszaj. Tak przygotowane grzanki rozłóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 5-7 minut.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama