Przepis na zupę z dyni na mleku kokosowym z kluskami lanymi i ziemniaczanymi – pomysł na śniadanie dla dziecka
Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem.
Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem.
Zupę dyniową można zrobić, dodając zamiast mleka – bulion warzywny. Dynia upieczona wcześniej w piekarniku sprawi, że zupa będzie bardziej aksamitna i aromatyczna. Umyte i wydrążone z pestek warzywo kroi się na kawałki i przekłada do naczynia żaroodpornego. Dynię oblaną olejem piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Warzywo można oprószyć ulubionymi przyprawami.
Przepis na mleczną zupę z dynią i lanymi kluskami
Potrzebujesz:
- 2 garnków,
- blendera.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 gramów dyni (około 1/4 całej dyni),
- 1/2 litra mleka kokosowego,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru (może być trzcinowy),
- szczypta soli,
- szczypta wiórek kokosowych.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Mleko wlej do garnka i zagotuj.
- Wyjmij upieczoną dynię z piekarnika i usuń z niej skórę.
- Zdejmij z gazu garnek z mlekiem i dodaj do niego kawałki warzywa.
- Całość zblenduj na gładką masę.
- Zupę dopraw solą i cukrem do smaku.
- W oddzielnym garnku zagotuj 2 szklanki wody.
- Mąkę i jajko wymieszaj dokładnie widelcem.
- Ciasto na kluski wlewaj wąskim strumieniem do wrzącej wody.
- Gotuj około 2 minuty.
- Odcedzone lane kluski przełóż do zupy, a całość posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Zupa z dyni na mleku z kluskami ziemniaczanymi
Zupę mleczną z dyni można podawać z kluskami ziemniaczanymi. Są one bardziej czasochłonne w przygotowaniu niż lane, ale nadają zupie wyjątkowy smak.
Potrzebujesz:
- garnka,
- tarki z małymi oczkami,
- 4 gaz niejałowych,
- sita.
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej lub gryczanej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz surowe ziemniaki ze skóry, umyj i zetrzyj na tarce.
- Na sito wyłóż gazy i wylej na nie ziemniaczaną masę.
- Pozostaw ziemniaki na 10 minut, żeby woda ściekła.
- Masę warzywną przełóż do miski, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody.
- Masę ziemniaczaną wlewaj łyżką do wrzątku, tak jak w przypadku lanych klusek.
- Gotuj kluski 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Gotowe!