Reklama

Zupę z suszonych borowików podaje się z makaronem i chrupiącymi grzankami. Najlepiej smakuje na wywarze z wołowiny doprawiona świeżym koperkiem. Gotowanie zajmuje około 1,5 godziny.

Reklama

Przygotowania do gotowania zacznij poprzedniego dnia, bo najlepszy smak suszonych grzybów uzyskuje się namaczając je w wodzie przez całą noc.

Przepis na zupę z suszonych borowików krok po kroku

Składniki:

  • około 0,5 kilograma mięsa wołowego (szponder, goleń albo mostek),
  • około 200 gramów suszonych borowików,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 1 pietruszka,
  • 3 marchewki,
  • 3 liście kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła
  • ser koryciński z czarnuszką (produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego),
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • pęczek świeżego koperku,
  • grzanki do zupy,
  • makaron.

Czas przygotowania: około 90 minut

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby mocz w wodzie przez całą noc.
  • Rano wyjmij borowiki z wody, ale jej nie wylewaj.
  • Do oddzielnego garnka nalej 1,5 litra wody i gotuj w niej mięso wołowe z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez około godzinę.
  • Grzyby wyjęte z wody pokrój w cienkie paski.
  • Por przekrój wzdłuż i krój w półksiężyce.
  • Seler, pietruszkę, marchewki i liście kapusty zetrzyj na tarce.
  • Cebule posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją do dużego garnka z rozgrzanym masłem.
  • Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej warzywa i grzyby.
  • Całość zalej wywarem z wołowiny oraz wodą po namaczanych borowikach.
  • Gotuj wszystko na małym ogniu około 45 minut.
  • Dodaj pieprz do smaku.
  • Ser koryciński pokrój w kostkę i dodaj do zupy około 3 minuty przed końcem gotowania.
  • Całość posyp koperkiem.

Zupę borowikową podaje się z grzankami i makaronem. Dodatki można kupić gotowe w sklepie, ale doskonale smakują też te zrobione własnoręcznie w domu.

Przepis na domowe grzanki do zupy

Grzanki można zrobić z bułki, chleba tostowego lub pszennego. Wybierz pieczywo, które najbardziej ci smakuje. Jedna kromka wystarczy na jeden talerz zupy. Grzanki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane prosto z patelni.

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa,
  • 4 łyżki masła, margaryny lub oleju,
  • tymianek,
  • oregano.

Czas przygotowania: około 5 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Chleb lub bułki pokrój na małe kwadraciki.
  • Pieczywo wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Smaż około 5 minut, delikatnie mieszając.
  • Gdy pieczywo zarumieni się, dodaj szczyptę tymianku i oregano.

Przepis na domowy makaron do zupy grzybowej – lane kluski krok po kroku

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mleka.

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj jajko, mąkę i mleko tak, aby powstała gładka konsystencja (trochę gęstsza niż ciasto na naleśniki).
  • Ciasto wlewaj łyżką, cienkim strumieniem do gotującej się zupy.
  • Gdy kluski wypłyną na powierzchnię (czyli po około 2 minutach), zupa jest gotowa.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama