Zupa borowikowa z suszonych grzybów z makaronem i grzankami: przepis krok po kroku
Zupę z suszonych borowików podaje się z makaronem i chrupiącymi grzankami. Najlepiej smakuje na wywarze z wołowiny doprawiona świeżym koperkiem. Gotowanie zajmuje około 1,5 godziny.
Zupę z suszonych borowików podaje się z makaronem i chrupiącymi grzankami. Najlepiej smakuje na wywarze z wołowiny doprawiona świeżym koperkiem. Gotowanie zajmuje około 1,5 godziny.
Przygotowania do gotowania zacznij poprzedniego dnia, bo najlepszy smak suszonych grzybów uzyskuje się namaczając je w wodzie przez całą noc.
Przepis na zupę z suszonych borowików krok po kroku
Składniki:
- około 0,5 kilograma mięsa wołowego (szponder, goleń albo mostek),
- około 200 gramów suszonych borowików,
- 1 seler,
- 1 por,
- 1 pietruszka,
- 3 marchewki,
- 3 liście kapusty,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła
- ser koryciński z czarnuszką (produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego),
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- pieprz,
- pęczek świeżego koperku,
- grzanki do zupy,
- makaron.
Czas przygotowania: około 90 minut
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby mocz w wodzie przez całą noc.
- Rano wyjmij borowiki z wody, ale jej nie wylewaj.
- Do oddzielnego garnka nalej 1,5 litra wody i gotuj w niej mięso wołowe z liśćmi laurowymi i zielem angielskim przez około godzinę.
- Grzyby wyjęte z wody pokrój w cienkie paski.
- Por przekrój wzdłuż i krój w półksiężyce.
- Seler, pietruszkę, marchewki i liście kapusty zetrzyj na tarce.
- Cebule posiekaj w drobną kostkę i wrzuć ją do dużego garnka z rozgrzanym masłem.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej warzywa i grzyby.
- Całość zalej wywarem z wołowiny oraz wodą po namaczanych borowikach.
- Gotuj wszystko na małym ogniu około 45 minut.
- Dodaj pieprz do smaku.
- Ser koryciński pokrój w kostkę i dodaj do zupy około 3 minuty przed końcem gotowania.
- Całość posyp koperkiem.
Zupę borowikową podaje się z grzankami i makaronem. Dodatki można kupić gotowe w sklepie, ale doskonale smakują też te zrobione własnoręcznie w domu.
Przepis na domowe grzanki do zupy
Grzanki można zrobić z bułki, chleba tostowego lub pszennego. Wybierz pieczywo, które najbardziej ci smakuje. Jedna kromka wystarczy na jeden talerz zupy. Grzanki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane prosto z patelni.
Składniki:
- 4 kromki pieczywa,
- 4 łyżki masła, margaryny lub oleju,
- tymianek,
- oregano.
Czas przygotowania: około 5 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Chleb lub bułki pokrój na małe kwadraciki.
- Pieczywo wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smaż około 5 minut, delikatnie mieszając.
- Gdy pieczywo zarumieni się, dodaj szczyptę tymianku i oregano.
Przepis na domowy makaron do zupy grzybowej – lane kluski krok po kroku
Składniki:
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki mąki,
- 2 łyżki mleka.
Czas przygotowania: około 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj jajko, mąkę i mleko tak, aby powstała gładka konsystencja (trochę gęstsza niż ciasto na naleśniki).
- Ciasto wlewaj łyżką, cienkim strumieniem do gotującej się zupy.
- Gdy kluski wypłyną na powierzchnię (czyli po około 2 minutach), zupa jest gotowa.
Smacznego!
- Farfalline lub anelli dodasz do zupy a z cannelloni zrobisz zapiekankę. Poznaj rodzaje makaronów i ich zastosowanie.
- Masło ghee ma mniejszą zawartość cholesterolu. Dowiedz się, jakie ma właściwości i zastosowanie masło klarowane.
- Sok z czarnej porzeczki można zrobić bez użycia sokownika. Podpowiadamy sposoby na przygotowanie soku z tych zdrowych i smacznych owoców.