Reklama

Domowe sposoby na zgagę są zdrowe i bezpieczne dla wątroby. Jeśli więc nie chcesz jej obciążać połykaniem tabletek, doceń zielnik i grządki – to tam znajdziesz najcenniejsze lekarstwa.

Reklama

Lecznicze napary

Najczęściej na zgagę sporządza się herbatki ziołowe. Kminek zalany szklanką wrzątku i parzony przez 10 minut neutralizuje kwasy żołądkowe. Podobne działanie mają takie zioła, jak: anyż, koper włoski, rumianek, prawoślaz lekarski czy cynamonowiec. Sprawdzają się również przyprawy korzenne, takie jak imbir. Łyżeczka świeżo startego imbiru lekarskiego zaparzona w szklance wrzątku potrafi przynieść natychmiastową ulgę.

Siemię, lukrecja, gorczyca

Warto wypróbować także kisiel z siemienia lnianego, który działa osłonowo na układ pokarmowy oraz nasiona gorczycy białej zaparzone w wodzie. Kisiel gotuje się przez 15 min na 2 łyżkach siemienia zalanego szklanką wody z dodatkiem 2-3 łyżek soku (np. malinowego). Wywar z gorczycy (łyżkę nasion zalej szklanką wody i gotuj 5 minut – pij pół szklanki po posiłku) po ostygnięciu należy pić razem z nasionami. Naturalnym lekarstwem są też preparaty na bazie lukrecji, głównie specjalne gumy do żucia dostępne w aptekach bez recepty, które neutralizują uczucie palącego przełyku.

Soki i mikstury

Można pić również sok z aloesu, najlepiej ok. 20 minut przed posiłkiem. Wystarczy 100 ml, aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się zgagi. Inne napoje, których skuteczność jest potwierdzana przez wielu chorych to pół łyżeczki sody oczyszczonej i kilka kropel soku z cytryny w szklance ciepłej wody, a także soki o zasadowym odczynie: z marchwi, buraka, ogórka, rzodkiewki.

Reklama

Kiedy zgłosić się do lekarza?

Nie istnieje jeden skuteczny domowy sposób na zgagę. Efektywność naturalnych metod zależy od indywidualnych uwarunkowań organizmu. Aby pozbyć się uciążliwych dolegliwości, najlepiej wypróbować kilka możliwości i wybrać te, które są dla nas odpowiednie. Jeśli jednak domowe sposoby nie pomagają, nieodzowne jest leczenie farmakologiczne. Pamiętajmy, że stale powtarzającego się pieczenia w okolicach mostka nie wolno bagatelizować – może to być objaw innej, groźniejszej choroby.

Reklama
Reklama
Reklama