pizza na talerzu leżąca na drewnianym blacie
©Jacek Chabraszewski/Fotolia.com
Styl życia

Prawdziwa włoska pizza – jak ją rozpoznać?

Mówi się, że tradycyjną włoską pizzę poznaje się po cieście, które powinno być leciutkie i delikatne. Niemniej ważne są jednak dodatki, i nie chodzi tylko o ich jakość, lecz także o połączenia. Jeśli dostaliśmy pizzę ze składnikami ułożonymi na serze, to znak, że jesteśmy w prawdziwej włoskiej pizzerii.

Mówi się, że tradycyjną włoską pizzę poznaje się po cieście, które powinno być leciutkie i delikatne. Niemniej ważne są jednak dodatki, i nie chodzi tylko o ich jakość, lecz także o połączenia. Jeśli dostaliśmy pizzę ze składnikami ułożonymi na serze, to znak, że jesteśmy w prawdziwej włoskiej pizzerii.

Włoska pizza: nazwy

W samych Włoszech istnieje wiele sposobów robienia pizzy – każdy jest popularny w innym regionie. Najogólniej włoskie pizze dzieli się na dwa typy: rosa i bianca. W rosie spód wyłożony jest sosem pomidorowym, natomiast w biance – skropiony samą oliwą. W Rzymie i okolicach można zjeść pizzę romana o bardzo kruchym, nieopadającym spodzie. Natomiast na południe od Rzymu króluje pizza napoletana, którą wyróżnia gruby chrupiący brzeg i miękki środek. W Genui i Ligurii bardzo często serwuje się focaccię, czyli grube ciasto na pizzę pieczone z ziołami i suszonymi pomidorami lub oliwkami. Może ona stanowić przekąskę lub służyć jako dodatek do innych dań. Klasyczne smaki pizzy to:

  • margherita (z pomidorami, mozarellą i bazylią),
  • marinara (z pomidorkami cherry, czosnkiem i oregano),
  • capricciosa (z szynką crudo, mozarellą, pomidorami, oliwkami i karczochami),
  • quattro stagioni (podzielona na cztery części, z których każda ma pomidory i mozzarellę a oprócz tego: I pieczarki, II szynkę crudo, III karczochy, IV oliwki),
  • quattro formaggi (z gorgonzolą, mozzarellą, parmezanem i ricottą),
  • diavola (z pomidorami, mozarellą, oliwkami, pikantnym salami, chili peperoncino).

 

Jesteś wielbicielem włoskiej pizzy? Booking zniżka to świetna okazja, aby zarezerwować kilkudniowy pobyt we Włoszech!

Włoska pizza: ciasto

Ciasto na włoską pizzę powinno być bardzo dobrze wyrobione (mieszane rękami przez około 10 min). Ogromne znaczenie ma mąką, którą się wykorzysta do jego przygotowania. Najlepsza jest mąka włoska typu 00 o dużej zawartości glutenu (15–13%). Dzięki niej ciasto jest jednocześnie chrupiące i rozpływa się w ustach. We Włoszech jada się pizzę zarówno na cienkim, jak i na grubym spodzie – to rzecz upodobań i tradycji regionalnych. Zawsze jednak ciasto jest bardzo delikatne w smaku, nie zapycha i nie dominuje nad całością. Aby uzyskać naprawdę cieniutkie, dobrze jest je przygotować dzień wcześniej, a później poporcjować. Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje też sposób wypiekania. Włoska pizza powinna trafiać na rozgrzany kamień do pieca chlebowego, w którym temperatura przekracza 400°C, na dosłownie parę minut. Tam powstają pęcherzyki – znak charakterystyczny pizzy wykonanej według tradycyjnej receptury.

Włoska pizza: składniki

Profesjonalny pizzaiolo nigdy nie zgodzi się na to, by przekroczyć dozwoloną ilość składników na pizzy (3–5) lub wprowadzać zmiany w klasycznych połączeniach smakowych, które są uświęcone przez Włochów wieloletnią tradycją. Będzie wykorzystywał świeże i oryginalne produkty z Italii, przykładając szczególną wagę do sera, który ląduje zawsze pod dodatkami. W wypiekach włoskich ilość jest mniej ważna niż jakość – już kilka kawałków wyrobu o szlachetnym, intensywnym smaku, potrafi zdecydować o wartości całej pizzy.

Pizza
© Vankad/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na domową pizzę rodem z Włoch
Pizza wbrew pozorom nie pochodzi z Neapolu, a z Gaety – portowej miejscowości we Włoszech. Prawdziwa włoska pizza wymaga mąki, drożdży, letniej wody, oleju, soli, cukru i ziół prowansalskich. Wyrabiane ręcznie, jednolite i elastyczne ciasto piecze się około 20 minut w 220 stopniach.

Pizza wbrew pozorom nie pochodzi z Neapolu, a z Gaety – portowej miejscowości we Włoszech. Prawdziwa włoska pizza wymaga mąki, drożdży, letniej wody, oleju, soli, cukru i ziół prowansalskich. Wyrabiane ręcznie, jednolite i elastyczne ciasto piecze się około 20 minut w 220 stopniach.   Czy wiesz, skąd wzięła się najpopularniejsza, znana na całym świecie, pizza margherita? Pizzę rozsławiła wizyta królowej Włoch, Małgorzaty, u najsłynniejszego wówczas kucharza Półwyspu Apenińskiego. Don Rafael Esposito w towarzystwie małżonki upiekł 3 różne rodzaje pizzy, a królową zachwyciła wersja w kolorach włoskiej flagi: z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Czy Włochy są ojczyzną pizzy? Pizza pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Znana była tam od co najmniej 600 lat p.n.e. To wtedy ucztę, na której zaserwowano pierwotną wersję pizzy, opisał Platon. Słowo picea oznacza po łacinie placek z mąki i wody. Mianem pizzy określano jednak dawniej każdy, smażony lub pieczony, wyrób z chleba bądź ciasta. Archiwalny łaciński dokument notarialny z X wieku, przechowywany w katedrze w Gaeta dowodzi, że pizza pochodzi właśnie z tego niewielkiego, portowego miasta we Włoszech. To tamtejszy młynarz był zobowiązany postanowieniami aktu do składania daniny właścicielowi ziemi w postaci m. in. 12 pizz. Oryginalny przepis na prawdziwą pizzę Lubisz włoską kuchnię i prawdziwą włoską pizzę? Zobacz jak zrobić ciasto na pizzę by samodzielnie upiec pyszne włoskie danie.   Składniki na około 30 cm blachę: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 gramy drożdży, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki soli, 2 łyżki ziół prowansalskich , 1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody.   Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Porządnie wymieszaj...

ciasto do pizzy na stole w otoczeniu wałka, miseczki z oliwą, bazylii i pomidorów
© GreenArt/Adobe Stock
Styl życia
Cienkie ciasto na pizzę - bez wyrastania, z dodatkiem drożdży. Przepisy na cienkie ciasto na pizzę włoską
Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Cienkie ciasto na pizzę można przygotować zarówno z dodatkiem, jak też bez dodatku drożdży. Pierwsza wersja jest bardziej czasochłonna, gdyż wiąże się z koniecznością oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wyrobione ciasto na pizzę należy dokładnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć ulubionym farszem i wstawić do nagrzanego piekarnika.   Pizza jest włoskim daniem, które zdobyło popularność na całym świecie. Można ją przygotować zarówno na cienkim, jak i na grubym cieście. Podstawowymi składnikami na tradycyjne cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, ciepła woda, sól, cukier oraz olej roślinny lub oliwa z oliwek. Cienkie ciasto na pizzę - jak zrobić? Pizza jest tradycyjną włoską potrawą, ma postać płaskiego placka pokrytego sosem pomidorowym i farszem, który można przyrządzić na bazie różnych składników. Początek włoskiej pizzy datuje się na XVIII wiek, a za miejsce jej powstania uznaje się Neapol. Danie przypominające swoim wyglądem pizzę, jadali już starożytni Grecy i Rzymianie. Wówczas potrawa ta miała formę płaskiego chleba posmarowanego oliwą z oliwek i podawanego z różnymi ziołami. Obecnie pizzę przygotowuje się na podstawie rozmaitych przepisów oraz serwuje się z przeróżnymi dodatkami. Popularnym daniem jest pizza na cienkim cieście, które można przyrządzić z dodatkiem lub bez dodatku drożdży. Podstawowymi składnikami na cienkie ciasto do pizzy są: mąka pszenna, oliwa z oliwek, ciepła woda, cukier i sól. W niektórych przepisach, zwłaszcza tych pozbawionych drożdży, pojawiają się również jajka. Oferowane przez Booking promocje to możliwość zarezerwowania taniej wycieczki do Włoch – już za kilka dni możesz jeść pizzę na cienkim cieście! Cienkie ciasto na pizzę bez drożdży - jak zrobić? Cienkie ciasto na...

wypieczona pizza
©Comugnero Silvana/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na domową pizzę z orzechami włoskimi, gorgonzolą i jabłkami
Ser gorgonzola doskonale komponuje się ze świeżymi jabłkami i orzechami włoskimi. Przygotowując ciasto na pizzę, należy rozwałkować je w taki sposób, aby środek był cieńszy w porównaniu z brzegami. Domową pizzę z orzechami, jabłkiem oraz serem gorgonzola najlepiej podawać z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Ser gorgonzola doskonale komponuje się ze świeżymi jabłkami i orzechami włoskimi. Przygotowując ciasto na pizzę, należy rozwałkować je w taki sposób, aby środek był cieńszy w porównaniu z brzegami. Domową pizzę z orzechami, jabłkiem oraz serem gorgonzola najlepiej podawać z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.   Pizza to typowo włoska potrawa, której ciasto powstaje głównie z mąki, oleju, drożdży, letniej wody, soli oraz cukru. Tradycyjnej włoskiej pizzy nie podaje się z ketchupem. Pizza z gorgonzolą, orzechami włoskimi i jabłkiem Do domowej pizzy najlepiej użyć jabłek z czerwoną skórką, np. rubinów. Zimowa odmiana owoców ma słodko-winny smak i rewelacyjnie komponuje się pleśniowym serem i gorzkawym smakiem orzechów włoskich.   Potrzebujesz: blachy do pieczenia, małego rondla, sita, papieru do pieczenia.   Składniki na pizzę: 2 jabłka odmiany rubin (może być również odmiana ligol), 4 łyżki śmietany kremówki, pół opakowania sera pleśniowego gorgonzola (około 75 g), garść obranych orzechów włoskich , łyżeczka gałki muszkatołowej , szczypta świeżo zmielonego pieprzu.   Składniki na ciasto do pizzy: 20 dkg mąki, pół szklanki letniego mleka (około 125 ml), opakowanie suchych drożdży (7g), łyżka oliwy z oliwek , szczypta soli, szczypta cukru.   Czas przygotowania: około 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej przez sito. Dodaj pozostałe składniki na pizzę , czyli mleko, drożdże, oliwę, sól oraz cukier. Zagniataj ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostaw je na około 20 minut. Blachę wyłóż papierem do...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik