Wegetariański pasztet z jajek, jaja faszerowane i jajka z awokado w wersji wegetariańskiej
Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.
Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.
Wegetariańska Wielkanoc będzie się opierała na potrawach przygotowanych z jajek. Zamiast wędliny warto przygotować pasztet z jajek. Na wegetariański stół warto przyrządzić też faszerowane jajka, a także wegańską wersję tego świątecznego symbolu.
Wegetariański pasztet z jajek
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo,
- 2 surowe jaja,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku lub natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 łyżka masła,
- ½ szklanki bułki tartej,
- majeranek,
- bazylia,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj pieczarki na grubych oczkach tarki.
- Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
- Wrzuć pieczarki i cebulę na patelnię z rozgrzanym masłem.
- Smaż je dotąd, aż odparuje woda.
- Opłucz i posiekaj szczypiorek oraz koperek bądź natkę pietruszki.
- Pokrój jaja na twardo na kawałki, dodaj do nich szczypior i koperek lub natkę.
- Dopraw i wymieszaj.
- Wlej surowej jaja, majonez, śmietanę i dodaj pieczarki i cebulę, a także bułkę tartą.
- Wymieszaj całość.
- Przełóż masę na pasztet do formy wysmarowanej masłem.
- Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.
Wegańskie faszerowane “jajka”
Składniki:
- 4 niewielkie ziemniaki,
- awokado,
- ½ kostki tofu,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek rzodkiewki,
- czarna sól Kala Namak.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach.
- Po ostudzeniu przekrój je na pół i wydrąż środek, uważając, by nie uszkodzić skórki.
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wyjmij z niego środek.
- Razem z tofu zmiksuj je na gładką masę.
- Opłucz szczypiorek i rzodkiewkę, a następnie pokrój je drobno.
- Dodaj czarną sól i wymieszaj całość.
- W razie potrzeby dopraw do smaku czarną solą.
- Wypełnij wnętrze ziemniaków powstałą w ten sposób masą.
Jajka z awokado w wersji wegetariańskiej
Składniki:
- 5 jaj,
- 1 awokado,
- ½ ząbka czosnku,
- ¼ pęczka szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Czas przygotowania: około 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jaja na twardą i pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz ze skorupek.
- Utnij pod ukosem ⅓ części jajka, robiąc nacięcie w jego górnej części.
- Posiekaj tę część w kostkę.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę i posól.
- Umyj szczypiorek i drobno posiekaj.
- Wyjmij miąższ z awokado, przecinając je na pół i wyjmując pestkę.
- Oprósz je solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Dodaj do awokado posiekane jaja, czosnek, szczypiorek oraz majonez.
- Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw je solą oraz pieprzem.
- Nałóż farsz do wnętrza jajek.
- Udekoruj je ulubioną zieleniną.
Smacznego!