Reklama

Przygotowanie wegańskich deserów z tofu jest bardzo proste. Roślinne słodkości są pyszne i lekkostrawne. Najlepiej używać do nich silken tofu, czyli sera z soi o aksamitnej strukturze. Truskawki mogą być świeże, mrożone lub dodane w formie dżemu czy konfitury.

Reklama

Do nadawania zwartej konsystencji wegańskim słodyczom w wersji na zimno używa się agaru. Jest to roślinny odpowiednik żelatyny. Uzyskuje się go z glonów, dlatego ważne jest wcześniejsze ugotowanie proszku, by uniknąć przesycenia potrawy rybim aromatem.

Przepis na wegańskie muffiny serowo-truskawkowe

Składniki na około 10-13 babeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 szklanki mleka sojowego,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kostka silken tofu – około 150 g,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego plus 1 łyżeczka do wysmarowania foremek – jeżeli nie używasz papilotek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • około 4-5 pokrojonych w talarki truskawek lub kilka łyżek konfitury truskawkowej.

Potrzebna ci będzie foremka na muffiny lub papilotki – około 10-13 sztuk

Czas przygotowania: około 15 minut + 30-40 minut pieczenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce.
  • W drugim naczyniu zblenduj tofu z mlekiem, olejem kokosowym oraz sokiem z cytryny.
  • Połącz obie masy, wlewając mokrą do suchej i bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Możesz użyć trzepaczki, blendera lub miksera.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Blaszkę do pieczenia babeczek posmaruj olejem lub wyłóż ją papilotkami.
  • Wlej ciasto do 2/3 wysokości każdej foremki lub papilotki. Na wierzch połóż truskawki lub konfiturę na około 10 minut przed końcem pieczenia.
  • Piecz przez około 30-40 minut do momentu, gdy muffiny będą lekko złote i wyrośnięte.

Po wystudzeniu możesz udekorować je cukrem pudrem, startą gorzką czekoladą lub lukrem. Wyśmienicie smakują na następny dzień z koktajlem bananowym z mleka sojowego z dodatkiem cynamonu lub mrożoną herbatą. Przygotowane w ten sposób wegańskie muffiny to idealna przekąska na imprezę lub święta.

Przepis na wegańską truskawkowo-waniliową panna cottę

Składniki na około 3 porcje:

  • 1,5 szklanki mleka roślinnego np. sojowego napoju waniliowego,
  • 1 kostka silken tofu – około 150 g,
  • 3 łyżki cukru pudru – jeśli mleko jest słodzone lub 6 łyżek, gdy nie zawiera cukru,
  • pół laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki agaru w proszku,
  • garść świeżych truskawek lub 3 łyżki konfitury truskawkowej.

Czas przygotowania: około 40 minut + 2 godziny chłodzenia

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zblenduj tofu z mlekiem i przełóż do garnka.
  • Wyskrob z wanilii ziarenka, wsyp do serowej masy, dodaj pozostałe składniki (oprócz truskawek) i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając.
  • Jeżeli używasz świeżych truskawek, zblenduj je na gładki sos.
  • Gdy masa zacznie delikatnie się gotować, zdejmij garnek z ognia i przelej ją do szklanek lub małych miseczek.
  • Odstaw miseczki w chłodne miejsce do ostygnięcia, a gdy stracą temperaturę, włóż je do lodówki.
  • Schładzaj deser przez 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij panna cottę z miseczek – w taki sposób, w jaki robi się babki z piasku.
  • Polej sosem truskawkowym lub udekoruj konfiturą bądź dżemem.

Panna cotta wyśmienicie smakuje również z dodatkiem cynamonu oraz gorącą czekoladą. Truskawki można zamienić innymi – sezonowymi bądź ulubionymi owocami.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama