Dwa wegańskie przepisy na szparagi: w tempurze oraz z tofu i sosem czosnkowym
Wegańskie przepisy na dania ze szparagami są bardzo uniwersalne i lubiane przez wszystkich. Szparagi w tempurze smaży się na głębokim oleju. Ciasto przygotowuje się z mąki, bardzo zimnej wody i przypraw. Szparagi z tofu i sosem czosnkowym to pomysł na wegańską kolację albo lunch. Oczyszczone szparagi należy usmażyć z posiekanym w kostkę tofu. Całość polewa się sosem.
Wegańskie przepisy na dania ze szparagami są bardzo uniwersalne i lubiane przez wszystkich. Szparagi w tempurze smaży się na głębokim oleju. Ciasto przygotowuje się z mąki, bardzo zimnej wody i przypraw. Szparagi z tofu i sosem czosnkowym to pomysł na wegańską kolację albo lunch. Oczyszczone szparagi należy usmażyć z posiekanym w kostkę tofu. Całość polewa się sosem.
Szparagi zielone są wyraziste w smaku i aromatyczne, natomiast białe słyną z delikatnego smaku. Szparagi fioletowe są słodsze od pozostałych odmian.
Jak zrobić chrupiące szparagi w tempurze
Tempura to rodzaj japońskiej panierki z mąki i wody. W surowym cieście moczy się mięso, warzywa, owoce, sery, wędliny, ryby i owoce morza, a następnie całość smaży w głębokim oleju. Szparagi w tempurze są chrupiące, więc świetnie sprawdzą się jako przekąska.
Składniki (na 2 porcje):
- pęczek szparagów,
- 100 mililitrów lodowatej wody,
- 100 gramów mąki kukurydzianej,
- 100 mililitrów oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- 2 łyżki sezamu,
- po szczypcie soli, sody oczyszczonej i pieprzu.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Szparagi oczyść i pokrój w poprzek na pół. Opłucz je wodą i pozostaw do wyschnięcia.
- W misce wymieszaj pozostałe składniki. Ciasto powinno być rzadkie.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Szparagi maczaj w tempurze i smaż na głębokim oleju przez kilka minut. Podawaj je na ciepło. Gotowe!
Dobra rada: Szparagi w tempurze dobrze smakują z dodatkiem sosu sojowego albo pomidorowego.
Smacznego!
Szparagi z tofu i sosem czosnkowym – prosty przepis
Szparagi z tofu i sosem czosnkowym to doskonała propozycja dla wegan. Danie jest sycące i szybkie w przygotowaniu. Szparagi z tofu można zjeść na kolację, albo zabrać do szkoły lub pracy jako lunch.
Składniki (na 2 porcje):
- pęczek świeżych szparagów,
- 200 gramów wędzonego tofu,
- łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta ziół prowansalskich.
Składniki na sos:
- 50 mililitrów jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- po szczypcie soli i pieprzu ziołowego.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Czosnek sprasuj i połącz z jogurtem, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 15 minut.
- Szparagi oczyść i osusz, po czym pokój na mniejsze części.
- Tofu pokrój w kostkę.
- Olej rozgrzej na patelni.
- Na patelnię przełóż szparagi i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj tofu i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
- Szparagi z tofu przełóż na talerze i polej sosem jogurtowo-czosnkowym. Gotowe!
Dobra rada: Szparagi z tofu najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!