Uzależnienie od cukru
© Marcos Mesa Sam Wordley/shutterstock
Styl życia

Uzależnienie od cukru - dlaczego tak trudno z nim walczyć?

Nazywany białą śmiercią cukier rafinowany uzależnia mocniej niż kokaina. W walce z nim zakazano sprzedaży słodkich napojów i drożdżówek w sklepikach szkolnych. Od cukru naprawdę można się uzależnić, przyzna to każdy kto choć raz próbował wyeliminować go całkowicie z diety. Dlaczego tak trudno z nim walczyć?

Nazywany białą śmiercią cukier rafinowany uzależnia mocniej niż kokaina. W walce z nim zakazano sprzedaży słodkich napojów i drożdżówek w sklepikach szkolnych. Od cukru naprawdę można się uzależnić, przyzna to każdy kto choć raz próbował wyeliminować go całkowicie z diety. Dlaczego tak trudno z nim walczyć?

Słodkie uzależnienie

Badania naukowców z Princeton University dowiodły, że mając jednakowy dostęp do obu substancji, zwierzęta chętniej sięgały po cukier (85% z nich) niż kokainę, a żeby zdobyć słodki narkotyk są nawet w stanie znieść bolesne elektrowstrząsy. Co ciekawe ich zamiłowanie do cukru nie słabło, gdy został on rozpuszczony w wodzie - działała na nie nawet jego niewielka ilość. Pozbawione cukru gryzonie stawały się rozdrażnione i agresywne, trudno było skupić im się na wykonywanych zadaniach, ich zachowanie do złudzenia przypominało to jakie charakteryzuje narkomana, któremu odebrano narkotyk. Skąd to znamy? Z życia codziennego. Podczas nauki do ważnego egzaminu czy skupiając się na uzupełnieniu skomplikowanego raportu, stymulujemy się słodyczami. Efekt jest natychmiastowy i lepszy niż po kofeinie. Otrzymujemy natychmiastowy przypływ energii i łatwiej nam się skupić, szybciej myślimy i czujemy się lepiej. Nasz mózg żywi się glukozą, a nagle dostarczona do organizmu duża porcja tej substancji daje mu dodatkowego “kopa”. Jej źródłem nie powinien być jednak cukier rafinowany, bo jego działanie przynosi naszemu organizmowi więcej złego niż dobrego.

Negatywne skutki cukroholizmu

Mimo że jednostka chorobowa o nazwie “cukroholizm” nie istnieje, po zapoznaniu się ze skutkami uzależnienia od cukru należałoby zastanowić się nad jej opisaniem. Zbędne kalorie ukryte w pozbawionych wartości odżywczych słodkich napojach, wyrobach cukierniczych czy sklepowych słodyczach to najmniejszy z problemów, z którymi boryka się uzależniona od cukru osoba. Sprawdź, jakie są negatywne skutki nadmiernego spożywania cukru:

  • Szybsze starzenie się skóry - cukier zaburza działanie kolagenu i elastyny, białek budujących skórę i wpływających na jej elastyczność. W procesie glikacji (połączeniu się komórek białek i cukrów - glukozy i fruktozy) przyspieszeniu ulega proces starzenia się skóry.

 

  • Zwiększenie apetytu - narkotyczne działanie cukru sprawia, że trudno jest ci się nim nasycić. Odczuwasz ciągły głód i zjadasz więcej w ciągu dnia.

 

  • Częstsze choroby i stany zapalne organizmu - począwszy od jamy ustnej (i kamienia nazębnego) na dnie moczanowej i stanach zapalnych stawów skończywszy. Cukier rafinowany zwiększa ryzyko zachorowań i przyspiesza rozwój choroby.

Cukier kokosowy
©janonkas/Fotolia
Styl życia
Stosowanie cukru kokosowego
Cukier kokosowy jest mało rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników, ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest długotrwałym źródłem energii. Zawiera mnóstwo substancji odżywczych, witamin, przeciwutleniaczy i aminokwasów.

Cukier kokosowy jest mało rafinowany, nie zawiera sztucznych barwników, ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest długotrwałym źródłem energii. Zawiera mnóstwo substancji odżywczych, witamin, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Właściwości cukru kokosowego Cukier kokosowy uzyskuje się nie z orzechów kokosowych, a słodkiego wodnistego płynu, który wydzielają nacięte pąki kwiatowe palm. Ma wspaniałe walory aromatyczne, dzięki zapachowi karmelu wsypany do miseczki skutecznie zastępuje sztuczne odświeżacze do wnętrz. Cukier z palmy kokosowej składa się głównie z sacharozy, glukozy i fruktozy. Na jego zabarwienie wpływają metody podgrzewania oraz wiek i odmiany palm. Ma niski indeks glikemiczny, nie wywołuje więc skoków poziomu cukru we krwi (bezpieczny dla cukrzyków) i jest długotrwałym źródłem energii. Zawiera dużo substancji odżywczych: potasu, magnezu, cynku, żelaza, witamin B i C, przeciwutleniaczy, aminokwasów, kwasu octowego. Nie zawiera sztucznych barwników, jest mniej rafinowany niż zwykły biały cukier , podobnie jak miód, syrop klonowy czy syrop z brązowego ryżu. Czy cukier kokosowy jest na pewno taki zdrowy? Cukier kokosowy jest zdecydowanie zdrowszą wersją dla osób nie będących w stanie zrezygnować z cukru. Warto wzbogacić o niego swoją dietę, powinien być jednak stosowany z umiarem. Półkilowe opakowanie to wydatek rzędu nawet 25 złotych. Trzeba zawsze sprawdzać przed zakupem, czy na pewno nabywamy cukier z palmy kokosowej, a nie po prostu cukier palmowy, wytwarzany z soków innych palm, np. Palmyra czy Sago.   Cukier kokosowy nie może być uznawany za słodzik i stosowany bez umiaru, gdyż w rzeczywistości jego kaloryczność dorównuje kaloryczności białego cukru. Niski indeks glikemiczny oznacza jedynie, że po zjedzeniu cukru palmowego poziom cukru we krwi rośnie powoli i powoli się później obniża. Ze względu na to, że wchłanianie...

Odchudzające słodycze - zamienniki cukru
© Nitr/shutterstock
Styl życia
Odchudzające słodycze - zamienniki cukru, których musisz spróbować!
Rafinowane cukry, sztuczne barwniki, aromaty - to nimi ociekają szybkie słodkie przekąski kupowane w sklepach i na stacjach benzynowych. A gdyby tak te niezdrowe bomby kaloryczne zamienić na coś nie mniej słodkiego, ale zdecydowanie zdrowszego? Poznaj zamienniki cukru, których musisz spróbować!

Rafinowane cukry, sztuczne barwniki, aromaty - to nimi ociekają szybkie słodkie przekąski kupowane w sklepach i na stacjach benzynowych. A gdyby tak te niezdrowe bomby kaloryczne zamienić na coś nie mniej słodkiego, ale zdecydowanie zdrowszego? Poznaj zamienniki cukru, których musisz spróbować! Kiedy masz ochotę na coś słodkiego... Kiedy masz ochotę na coś słodkiego , nie musisz sięgać po sklepowego batonika. Doskonale wiemy, że skończy się to wyrzutami sumienia spowodowanymi zjedzeniem niezdrowej bomby kalorycznej. A gdyby tak sięgnąć po “dobre” słodycze? Nie tyle odchudzające, bo takowe, niestety, nie istnieją, ale ich zdrowsze, mniej kaloryczne niż te kupowane, pełne substancji odżywczych i mające dobry wpływ na nasz organizm odpowiedniki już tak. Nie musisz odmawiać sobie słodkości, dbając o linię , wystarczy, że biały cukier zamienisz na kilka innych, nie mniej słodkich produktów, zobacz jakich. Stewia i karob Chociaż ich nazwy brzmią groźnie to stewia i karob są dobrymi, naturalnymi i powszechnie stosowanymi zamiennikami cukru. Stewia to produkowany z liści rośliny o tej samej nazwie słodzik bogaty w składniki mineralne. Karob , który smakiem i wyglądem przypomina kakao dostarcza do organizmu wiele składników odżywczych, a regularnie stosowany poprawia przemianę materii i poprawia działanie układu odpornościowego. Daktyle Owoce palmy daktylowej pozostają na niej aż do wyschnięcia kiedy to zostają zebrane, zapakowane i kupione przez ciebie w sklepie (w dużym skrócie). Nie są one mało kaloryczne - zwłaszcza te suszone, których 100 g zawiera 277 kcal, ale już niewielka ich ilość zapewni uczucie sytości i uchroni przed potrzebą sięgnięcia po coś słodkiego. Daktyle suszone doskonale sprawdzą się też jako baza do wykonania domowych słodyczy (np. sławnych kulek mocy). Miody i syropy...

Superfoods, które muszą znaleźć się w twojej kuchni
© Elena Schweitzer/Adobe Stock
Styl życia
Superfoods, które muszą znaleźć się w twojej kuchni!
Awokado, kurkuma, jarmuż i zielone banany - to tylko kilka produktów określanych mianem superfoods. Ich wyjątkowe właściwości i bogactwo wartości odżywczych gwarantują zdrowie i dobre samopoczucie. Sprawdź dlaczego powinny znaleźć się w twojej kuchni.

Awokado, kurkuma, jarmuż i zielone banany - to tylko kilka produktów określanych mianem superfoods. Ich wyjątkowe właściwości i bogactwo wartości odżywczych gwarantują zdrowie i dobre samopoczucie. Sprawdź dlaczego powinny znaleźć się w twojej kuchni.   Superfoods to kategoria produktów spożywczych naturalnego pochodzenia mających wyjątkowy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Artykuły z kategorii “super” są bogatsze w składniki odżywcze i mogą pochwalić się wieloma dodatkowymi właściwościami, które w mniejszych ilościach znajdziemy w wielu innych produktach. I mimo że obecnie “superfoods” to dobrze sprzedający się slogan marketingowy, warto poznać kilka produktów z tej kategorii i wprowadzić je do codziennej diety. Pozytywny efekt gwarantowany! Kurkuma Kurkuma, ostryż lub szafran indyjski - pod tymi nazwami kryje się prawdziwa królowa superfoods - przyprawa mającą najsilniejsze działanie przeciwzapalne . Oprócz tego pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego: wspomaga trawienie , zapobiega wzdęciom i przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn. Zmniejsza ryzyko zachorowań serca, poprawia funkcjonowanie wątroby, a nawet pomaga w walce z depresją. Zaleca się spożywać codziennie! Awokado Smaczliwka to nie tylko niezwykle uniwersalny (można ją stosować jako dodatek niemal do każdej potrawy, także na słodko), ale także jeden z najzdrowszych owoców. Jest bogata w dobre tłuszcze , białka i błonnik, a najwięcej tych substancji znajduje się w pestce awokado , którą fani zdrowego odżywiania kroją na cząstki i dodają do koktaili. Jarmuż Ta niepozorna kapusta może pochwalić się wieloma prozdrowotnymi właściwościami. To prawdziwa bomba odżywcza zawierająca żelazo, kwasy omega-3 , błonnik, witaminy A, C i K, minerały, antyoksydanty i wapń,...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner