Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Tran wzmocni twoją odporność

Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E. Badania udowodniły pozytywny wpływ tych substancji na odporność organizmu.

Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E. Badania udowodniły pozytywny wpływ tych substancji na odporność organizmu.

Czym jest tran

Tran pozyskiwany jest z wątroby niektórych ryb, najczęściej dorsza, lub tłuszczu innych morskich zwierząt, np. wielorybów. Początkowo stosowano go w leczeniu krzywicy i reumatyzmu, ponieważ zawiera duże ilości witaminy D. Późniejsze badania dowiodły, że zawarte w tranie witaminy i substancje odżywcze mają także pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, układu nerwowego oraz odpornościowego. W przybliżeniu jedna łyżeczka tranu (ok. 5 ml) w 17% pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę A, w 100% na witaminę D, w 33% na witaminę E. Dostarcza też dużych ilości kwasów omega-3. Tran dostępny jest nie tylko w płynie, ale też w kapsułkach, w zależności od rodzaju różnią się one proporcjami wyżej wymienionych składników.

Wpływ witamin A i D na odporność organizmu

Witaminy A i D uczestniczą m.in. w namnażaniu się limfocytów T, komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za odpowiedź odpornościową organizmu. Udowodniono, że niedobór tych witamin jest związany z infekcjami, większą podatnością na grypę i przeziębienia, chorobami autoimmunologicznymi, np. stwardnieniem rozsianym, oraz nowotworowymi, np. nowotworem jelita grubego czy piersi.

Kasia gotuje z Polki.pl: jajecznica z łososiem

Wpływ witaminy E na odporność organizmu

Witamina E natomiast zmniejsza skutki tzw. stresu oksydacyjnego, czyli stanu zaburzonej równowagi pomiędzy prooksydantami (np. metalami ciężkimi) i antyoksydantami (m.in. witaminą A, E, C, selenem i cynkiem). Do takiego stanu mogą doprowadzić promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów i picie alkoholu. Stres oksydacyjny osłabia działanie układu odpornościowego organizmu. Witamina E, która jest antyoksydantem, pomaga zwalczyć nadmiar prooksydantów, co ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Wpływ kwasów omega-3 na odporność organizmu

Kwasy omega 3 łagodzą stany zapalne, występujące często w chorobach autoimmunologicznych. Zwiększają aktywność białych krwinek, które odpowiadają za obronę organizmu przed wirusami i bakteriami.

Czy tran można przedawkować?

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w przypadku osoby dorosłej wynosi 1000 mikrogramów, a na witaminę D – 5 mikrogramów. Przyjmowanie zbyt dużych ilości tranu może prowadzić do przedawkowania tych witamin. Objawami przedawkowania witaminy A na początku są drażliwość, zmniejszony apetyt oraz swędzenie skóry. Długotrwałe przyjmowanie zbyt dużych dawek witaminy A może skutkować wypadaniem włosów, bólem stawów, zaburzeniami pracy wątroby i śledziony, odwapnieniem kości. U kobiet w ciąży może ponadto spowodować wady wrodzone dziecka. Przedawkowanie witaminy D skutkuje wzrostem stężenia wapnia we krwi, czego objawami są: zaburzenia rytmu serca, senność, utrata łaknienia, bóle mięśni i stawów, zwiększona potliwość.

Kto nie powinien pić tranu?

Z uwagi na możliwość przedawkowania tych witamin A i D nie zaleca się przyjmowania tranu wraz z innymi lekami i suplementami diety, które je zawierają. Tranu nie powinny też pić osoby, które cierpią na kamicę nerkową i zaburzenia krzepliwości krwi lub stosują silne leki przeciwzakrzepowe.

tran w tabletkach
Pixabay/niekverlaan/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Tran wzmocni twoją odporność
Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E, które zwiększają odporność organizmu.

Tran to tłuszcz bogaty w witaminy i substancje mineralne. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D i E, które zwiększają odporność organizmu. Czym jest tran? Tran pozyskiwany jest z wątroby niektórych ryb , najczęściej dorsza, lub tłuszczu innych morskich zwierząt, np. wielorybów. Początkowo stosowano go w leczeniu krzywicy i reumatyzmu, ponieważ zawiera duże ilości witaminy D. Późniejsze badania dowiodły, że zawarte w tranie witaminy i substancje odżywcze mają także pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, układu nerwowego oraz odpornościowego. W przybliżeniu jedna łyżeczka tranu (ok. 5 ml) w 17% pokrywa dziennie zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę A, w 100% na witaminę D, w 33% na witaminę E. Dostarcza też dużych ilości kwasów omega-3 . Tran dostępny jest nie tylko w płynie, ale też w kapsułkach, w zależności od rodzaju różnią się one proporcjami wyżej wymienionych składników. Wpływ witamin A i D na odporność organizmu Witaminy A i D uczestniczą m.in. w namnażaniu się limfocytów T, czyli komórek układu odpornościowego odpowiedzialnych za odpowiedź odpornościową organizmu. Niedobór tych witamin jest związany z infekcjami, większą podatnością na grypę i przeziębienia, chorobami autoimmunologicznymi, np. stwardnieniem rozsianym, oraz nowotworowymi, np. nowotworem jelita grubego czy piersi. Picie tranu zwiększa więc odporność organizmu. Wpływ witaminy E na odporność organizmu Witamina E natomiast zmniejsza skutki tzw. stresu oksydacyjnego, czyli stanu zaburzonej równowagi pomiędzy prooksydantami (np. metalami ciężkimi) i antyoksydantami (m.in. witaminą A, E, C, selenem i cynkiem). Do takiego stanu mogą doprowadzić promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza, palenie papierosów i picie alkoholu. Stres...

Owoce
© travelbook/Fotolia.com
Styl życia
Owoce to źródło witamin, ale jakich? Sprawdź jakie witaminy nam dostarczają!
Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach.

Zawartość witamin w owocach nie jest tak duża, jak można by było przypuszczać. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, ale pozostałych witamin dostarczają w niewielkich ilościach. Witamina A w owocach Witamina A odpowiada m.in. za dobry wzrok, funkcje nabłonków i za integralność błon komórkowych. Jest kluczowa dla zdrowych włosów, paznokci i skóry, a także dla prawidłowego wzrostu kośc i. Źródłem witaminy A jest przede wszystkim marchewka, ale także w owocach witamina ta jest obecna w ilościach pozwalających pokryć dzienne zapotrzebowanie. Najwięcej witaminy A zawierają: morele – 1926 IU (jednostek międzynarodowych określających sumę wszystkich form chemicznych witaminy A), wiśnie – 1283 IU, grejpfruty czerwone – 1150 IU, mango – 1082 IU arbuz – 569 IU. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A wynosi 1 mg na dobę, przy czym 1 IU równa się 0,025 µg. Witamina C w owocach Kwas askorbinowy wzmacnia odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, gwarantuje szybkie gojenie ran, zapobiega szkorbutowi, a także osteoporozie i występowaniu stanów depresyjnych . Witamina C jest tak ważna w organizmie, że jej niedobór może skończyć się nawet zgonem. Najwięcej witaminy C jest w: czarnej porzeczce – 181 mg (na 100 g), pomarańczach – 136 mg, cytrynie – 129 mg, kiwi – 92,7 mg, truskawkach – 58,8 mg. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę C wynosi od 45 do 90 mg na dobę. Witamina E w owocach Witamina E opóźnia procesy starzenia , reguluje przepuszczalność błon komórkowych, działa przeciwzakrzepowo. Podobnie jak witamina A – ma znaczenie dla prawidłowego widzenia. W owocach witamina E występuje w małych ilościach, wyjątkiem jest awokado, które w 100 g zawiera 2,07 mg. Mniejsze ilości witaminy E znajdują się w: czarnej porzeczce – 1 mg,...

produkty zawierające wapń
©airborne77/Fotolia.com
Styl życia
Aktywność fizyczna oraz dieta bogata w witaminy i minerały – profilaktyka osteoporozy
Osteoporoza to metaboliczna choroba, która obejmuje cały szkielet ludzki. Jej objawami są ubytki masy kości i podatność na złamania. Wapń i witamina D3 odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu zanikowi tkanki kostnej.

Osteoporoza to metaboliczna choroba, która obejmuje cały szkielet ludzki. Jej objawami są ubytki masy kości i podatność na złamania. Wapń i witamina D3 odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu zanikowi tkanki kostnej. Dieta bogata w witaminy i minerały oraz umiarkowana aktywność fizyczna to najlepszy sposób na zapobieganie demineralizacji kości. Nadwaga przyspiesza rozwój osteoporozy , dlatego utrata zbędnych kilogramów jest w tym przypadku kluczowa. Dieta bogata w wapń i witaminę D3 Wapń bierze udział w procesie tworzenia oraz mineralizacji kości. U osób narażonych na osteoporozę (m. in. osób po 50. roku życia i kobiet po menopauzie), dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1500 mg. Jego przyjmowanie należy rozłożyć równomiernie na wszystkie posiłki. Jednorazowo można przyjąć około 500 mg wapnia. Wówczas jest on najlepiej przyswajany przez organizm. Najlepszym źródłem tego pierwiastka jest nabiał (szczególnie sery) oraz produkty mleczne . Osoby, które nie tolerują laktozy lub nie lubią mleka i jego przetworów, mogą sięgnąć po produkty roślinne. Wapń w dużych ilościach znajduje się w: tofu, figach, rzepie, natce pietruszki, rukoli, soi, brokułach, nasionach chia, figach, migdałach, sezamie, fasoli, szpinaku i jarmużu. Wchłanianie wapnia z pożywienia utrudnia zawarty w soli sód, dlatego lepiej jak najczęściej zastępować ją aromatycznymi ziołami. Ponadto picie kawy przyczynia się do szybkiego wypłukiwania wapnia z organizmu, dlatego warto zamienić czarną kawę na zbożową lub ograniczyć ilość wypijanych filiżanek do jednej dziennie. Palenie tytoniu i picie alkoholu powoduje hamowanie rozwoju komórek kościotwórczych. Witamina D3 wspomaga procesy przyswajania wapnia w jelicie cienkim, dlatego tak ważne jest łączenie jej z pokarmami bogatymi w ten pierwiastek. Dzienne...

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik