Strasznie… prosty przepis na ciasto z dyni
Prosty przepis na aromatyczne ciasto z purée z dyni.
Dynia na Halloween? Obowiązkowo! Można jednak zrobić z nią coś o wiele bardziej pożytecznego niż kogoś wystraszyć. Prościej i smaczniej będzie ją po prostu upiec. Oto prosty przepis na aromatyczne ciasto z purée z dyni, które będzie wilgotne nawet przez kilka dni, a dzięki przyprawom zyska delikatnie korzennego aromatu.
Ciasto dyniowo-migdałowe
250 g purée z dyni
200 g masła
150 g drobnego cukru
3 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka cynamonu
łyżeczka wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
50 g mielonych migdałów
50 g posiekanych migdałów
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie dodajemy purée z dyni i mieszamy do momentu powstania gładkiej masy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią, cynamonem i gałką muszkatołową.
Mąkę dodajemy do masy dyniowej i całość dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do masy, białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Na koniec wsypujemy posiekane migdały i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Całość przelewamy do tortownicy (25 cm, dno wykładamy papierem pergaminowym) i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Poleca Paweł Płaczek autor bloga takemycake.eu
Ciasto dyniowo-migdałowe
- Kwaśny smak rabarbaru i słodka kruszonka to idealne połączenie, z którego wyjdzie smaczne ciasto. Zobacz, nasz przepis na ciasto z rabarbarem.
- Masz ochotę na czekoladowy, delikatny i aromatyczny deser? Sprawdź, przepis na buraczane ciasto kakaowe.
- Czy znasz ciasto, które odchudza? Zobacz, przepis na odchudzający deser i dowiedz się jak go zrobić.