Anna Lewandowska
Instagram
Styl życia

Sposoby na bycie „zero waste” w kuchni. Zobacz, jak to robi Anna Lewandowska i inne gwiazdy

Sposoby na bycie „zero waste” w kuchni. Zobacz, jak to robi Anna Lewandowska i inne gwiazdy

Bycie eko to obecnie jeden z najważniejszych trendów. Jednak mimo że wiele z nas używa energooszczędnych żarówek, nie używa plasikowych jednorazowych toreb i segreguje śmieci, to wciąż za mało, bo do tych oznaczonych różnymi kolorami koszy wpada też mnóstwo jedzenia i to często nadającego się jeszcze do spożycia.

Statystyki dotyczące marnowania żywności w Polsce

Z danych ONZ wynika, że co roku na świecie marnuje się ok. 1,3 miliarda ton żywności, która jest dobra do spożycia. To stanowi aż 1/3 produkowanego jedzenia! Komisja Europejska podaje, iż w średnio w przeciętnym europejskim domu wyrzuca się około 20–30% zakupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do konsumpcji. 

Sposoby na ograniczenie marnowania żywności

Marnowanie żywności wiąże się nie tylko z traceniem własnych pieniędzy, ale przede wszystkim negatywnie wpływa na  środowisko. Wynika to z tego, że na wytworzenie produktów żywnościowych składa się cały proces produkcyjny, w który wliczają się m.in. opakowania, transport, zużycie wody i energii oraz emisja odpadów przemysłowych. Jedna kanapka z serem wyrzucona do kosza to aż 90 litrów zmarnowanej wody. Istnieje jednak dużo łatwych sposób na to, by zostać „zero waste” w kuchni. 

Przede wszystkim warto trzymać się zasady 4P: planowanie zakupów, przetwarzanie produktów, podzielenie się żywnością i posegregowanie, czyli oddzielanie biośmieci od innych. Zaplanowanie posiłków pomoże uniknąć kupowania niepotrzebnych produktów. Dodatkowo warto też stosować „lodówkową logistykę” według zasady FIFO (first in-first out), czyli jedzenie w pierwszej kolejności artykułów spożywczych, które były kupione wcześniej i kontrolowanie daty ważności.
Poza tym w cenie jest też kreatywne wykorzystywanie resztek, np. warzyw z zup, z których można przyrządzić pasztety czy pasty do chleba. Ponadto dobrze jest też przyłączyć się do specjalnych grup w mediach społecznościowych lub portali, których członkowie wymieniają się informacjami dotyczącymi tego, gdzie i kiedy można odebrać nadprogramowe produkty spożywcze. W Polsce funkcjonuje również kilkadziesiąt jadłodzielni, czyli boksów wyposażonych w lodówki, w których można zostawiać dobrą jakościowo żywność.

Gwiazdy, które ograniczają marnowanie żywności

Ideały dbania o środowisko nie są również obce gwiazdą. Wiele z nich mocno angażuje się w trend zero waste.

East News

Anna Starmach

Gwiazda podkreśla, że zwraca bardzo uwagę na to, by robić przemyślane zakupy i pamięta o przetwarzaniu produktów, które zostają jej z poszczególnych posiłków. Wspiera również inicjatywę umieszczania niewykorzystanego jedzenia w jadłodzielniach.

East News

Anna Lewandowska

Restauracja Anny Lewandowskiej „Health Store by Ann” współpracuje z aplikacją „Too Good To Go”, dzięki której można zakupić zalegającą w restauracji żywność w promocyjnych cenach.

East News

Gisele Bündchen

Modelka nie tylko publicznie wypowiada się na temat problemu jakim jest marnowanie żywności, ale również współpracowała z francuskim szefem kuchni Erikiem Ripertem, a którym pokazywała, w jaki sposób gotować, by jak najmniej wyrzucać.

East News

Gwyneth Paltrow

Gwyneth wspiera organizację non-profit „LA, Kitchen”, która szkoli szefów kuchni ze środowisk o niekorzystnej sytuacji społecznej. Przygotowywane przez nich dania są wykonywane w całości z żywności, która w przeciwnym razie zostałaby zmarnowana.

East News

Julia Roberts

Aktorka bardzo uważnie podchodzi do kwestii wyrzucania resztek z posiłków. Stara się je przetwarzać lub tak komponować dania, by było ich jak najmniej.

skoda_citigo
Adobe Stock
Newsy
Chcesz zadbać o naszą planetę? Poznaj 3 najważniejsze ekologiczne trendy!
Chcesz zadbać o naszą planetę? Poznaj 3 najważniejsze ekologiczne trendy!

(_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['nc', 'false']); (_gdeaq = window._gdeaq || []).push(['hit', 'edipresse', 'dwM64Y9y0w689mQGCGeZdOVyzZ.RmIOaIU2val4qDU7.S7', 'kjmqlsjiie', 'cvpcqtfdmkvkadbuhdixqwghxikx']); Czy życie w zgodzie z naturą i dbanie o środowisko musi być trudne? Nie! Każdy z nas może zmienić świat na lepsze. Może brzmi to górnolotnie, ale nasze codzienne decyzje naprawdę wpływają na losy planety. Zarówno te dobre, jak i złe… Poznaj najważniejsze ekologiczne trendy i zainspiruj swoich bliskich do pozytywnych zmian! #1 - moda vintage! Czy wiesz, że niemalże co sekundę na wysypisko śmieci trafia ciężarówka pełna ubrań, które jeszcze nadają się do noszenia? W samej Polsce wytwarza się, aż 2,5 mln ton odpadów tekstylnych rocznie, czyli ciuchów, które nam się po prostu znudziły! Co więcej, produkcja ubrań pochłania ogromne ilości surowców naturalnych oraz zatruwa środowisko. Rozwiązaniem tego problemu jest niekupowanie ubrań w sieciówkach i dbanie o te, które już mamy. Jeśli jednak potrzebujemy czegoś nowego, warto wybrać się do second-handów albo… umówić na wymianę ubrań z koleżankami! Nie tylko odświeżycie swoją garderobę bez szkody dla środowiska, ale i z korzyścią dla portfela. Kolejny plus? Wasze stylizacje będę zawsze niepowtarzalne! #2 – recykling! Czy zawsze właściwie segregujesz odpady i nie korzystasz z plastikowych toreb? Jeśli nie masz w tym temacie czystego sumienia, pora to zmienić! Jeśli nie, czas to zmienić! Dzięki prostym krokom, takim jak wrzucanie plastikowych butelek lub starych ubrań do odpowiedniego kontenera, czy zabieraniu ze sobą bawełnianej torby na zakupy, robimy dużo dobrego dla naszej planety. Warto postawić na recykling również w domu – nie wyrzucaj opakowań po różnych...

tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Adobe Stock
Newsy
Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?
Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?

Marnowanie jedzenia jest nie tylko problemem społecznym, to również problem środowiskowy. Marnując żywność, marnujemy również energię i wodę zużytą do produkcji, transportu i pakowania żywności, a więc szkodzimy naszej planecie. Tesco sprawdziło, dlaczego Polacy marnują żywność i rusza z kampanią informacyjno-edukacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. Ma ona przypominać, jak ważny jest szacunek do żywności i podpowiadać klientom proste sposoby na jej niemarnowanie. Dlaczego marnujemy jedzenie? Każdego roku na całym świecie na śmietnik trafia aż 1,3 miliarda ton jedzenia. To aż 1/3 wyprodukowanej żywności! Jak wynika z ustaleń FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w krajach rozwijających się, do strat najczęściej dochodzi na etapie produkcji, przetwórstwa i transportu, a więc zanim produkty trafią do sprzedaży, natomiast w krajach bogatych - a to właśnie one wyrzucają do śmieci najwięcej jedzenia - żywność jest marnowana przede wszystkim w domach z powodu upłynięcia daty ważności produktów i złego planowania zakupów. Dzieje się tak także w Polsce. Polska: 9 milionów ton zmarnowanego jedzenia Jak to możliwe, że każdego roku marnujemy w Polsce aż 9 milionów ton najróżniejszych artykułów spożywczych? Z badań Tesco Polska wynika, że: 40% Polaków wybiera się do sklepu bez listy zakupów, 25% Polaków robi zbyt duże zapasy, 15% Polaków robi zakupy spontanicznie, 25% Polaków nie ma wystarczającej wiedzy o tym, jak przechowywać żywność, co 3 Polak nie potrafi po wyglądzie lub zapachu ocenić, czy produkt nadaje się do spożycia. Jak możemy to zmienić? Tesco, które od lat walczy z marnowaniem żywności, ruszyło właśnie z kampanią...

KAMPANIA #SZANUJJEDZENIE, CZYLI CO ROBIĆ, ŻEBY NIE MARNOWAĆ
Newsy
Wystartowała kampania społeczna #SzanujJedzenie! Zobacz, jak nie marnować żywności!
Wystartowała kampania społeczna #SzanujJedzenie! Zobacz, jak nie marnować żywności!

Wystartowała ogólnopolska kampania społeczna #SzanujJedzenie. Towarzyszy ona wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce - Restaurant Week. Motywem przewodnim wydarzenia jest promocja szacunku do jedzenia oraz edukacja w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Jak wynika z badań CBOS, przeciętny Polak wyrzuca około 200 kilogramów jedzenia rocznie –to znaczy, że codziennie marnujemy około pół kilograma żywności na głowę! Dane są szokujące i na dodatek, za ten stan rzeczy odpowiada każdy z nas. Co zatem zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie zmiany wprowadzić, aby konsumować świadomie i nie przykładać ręki do zagłady naszej planety? Jak twierdzi Massimo Bottura – najsłynniejszy szef kuchni na świecie, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za jedną trzecią problemów klimatycznych świata – zatem podjęcie działań promujących mądrą konsumpcję jest absolutną koniecznością. Wymaga to zarówno rozwiązań systemowych jak i inicjatywy każdego z nas. Stąd też pomysł, aby tegorocznej edycji Restaurant Week towarzyszyła akcja #SzanujJedzenie. Jest ona skierowana zarówno do 100 tys. oczekiwanych na festiwalu gości jak i do ponad tysiąca restauratorów z całej Polski. Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zamierzamy zachęcać gości do zmiany nawyków np. brania niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste” – mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska. Do...

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik