Bycie eko to obecnie jeden z najważniejszych trendów. Jednak mimo że wiele z nas używa energooszczędnych żarówek, nie używa plasikowych jednorazowych toreb i segreguje śmieci, to wciąż za mało, bo do tych oznaczonych różnymi kolorami koszy wpada też mnóstwo jedzenia i to często nadającego się jeszcze do spożycia.

Reklama

Statystyki dotyczące marnowania żywności w Polsce

Z danych ONZ wynika, że co roku na świecie marnuje się ok. 1,3 miliarda ton żywności, która jest dobra do spożycia. To stanowi aż 1/3 produkowanego jedzenia! Komisja Europejska podaje, iż w średnio w przeciętnym europejskim domu wyrzuca się około 20–30% zakupionego jedzenia, z czego 2/3 nadawałoby się jeszcze do konsumpcji.

Sposoby na ograniczenie marnowania żywności

Marnowanie żywności wiąże się nie tylko z traceniem własnych pieniędzy, ale przede wszystkim negatywnie wpływa na środowisko. Wynika to z tego, że na wytworzenie produktów żywnościowych składa się cały proces produkcyjny, w który wliczają się m.in. opakowania, transport, zużycie wody i energii oraz emisja odpadów przemysłowych. Jedna kanapka z serem wyrzucona do kosza to aż 90 litrów zmarnowanej wody. Istnieje jednak dużo łatwych sposób na to, by zostać „zero waste” w kuchni.

Przede wszystkim warto trzymać się zasady 4P: planowanie zakupów, przetwarzanie produktów, podzielenie się żywnością i posegregowanie, czyli oddzielanie biośmieci od innych. Zaplanowanie posiłków pomoże uniknąć kupowania niepotrzebnych produktów. Dodatkowo warto też stosować „lodówkową logistykę” według zasady FIFO (first in-first out), czyli jedzenie w pierwszej kolejności artykułów spożywczych, które były kupione wcześniej i kontrolowanie daty ważności.
Poza tym w cenie jest też kreatywne wykorzystywanie resztek, np. warzyw z zup, z których można przyrządzić pasztety czy pasty do chleba. Ponadto dobrze jest też przyłączyć się do specjalnych grup w mediach społecznościowych lub portali, których członkowie wymieniają się informacjami dotyczącymi tego, gdzie i kiedy można odebrać nadprogramowe produkty spożywcze. W Polsce funkcjonuje również kilkadziesiąt jadłodzielni, czyli boksów wyposażonych w lodówki, w których można zostawiać dobrą jakościowo żywność.

Gwiazdy, które ograniczają marnowanie żywności

Ideały dbania o środowisko nie są również obce gwiazdą. Wiele z nich mocno angażuje się w trend zero waste.

Zobacz także
East News

Anna Starmach

Gwiazda podkreśla, że zwraca bardzo uwagę na to, by robić przemyślane zakupy i pamięta o przetwarzaniu produktów, które zostają jej z poszczególnych posiłków. Wspiera również inicjatywę umieszczania niewykorzystanego jedzenia w jadłodzielniach.

East News

Anna Lewandowska

Restauracja Anny Lewandowskiej „Health Store by Ann” współpracuje z aplikacją „Too Good To Go”, dzięki której można zakupić zalegającą w restauracji żywność w promocyjnych cenach.

East News

Gisele Bündchen

Modelka nie tylko publicznie wypowiada się na temat problemu jakim jest marnowanie żywności, ale również współpracowała z francuskim szefem kuchni Erikiem Ripertem, a którym pokazywała, w jaki sposób gotować, by jak najmniej wyrzucać.

East News

Gwyneth Paltrow

Gwyneth wspiera organizację non-profit „LA, Kitchen”, która szkoli szefów kuchni ze środowisk o niekorzystnej sytuacji społecznej. Przygotowywane przez nich dania są wykonywane w całości z żywności, która w przeciwnym razie zostałaby zmarnowana.

East News

Julia Roberts

Reklama

Aktorka bardzo uważnie podchodzi do kwestii wyrzucania resztek z posiłków. Stara się je przetwarzać lub tak komponować dania, by było ich jak najmniej.

Reklama
Reklama
Reklama